w ,

Test wiedzy o warzywach

Wszyscy je jemy, są nieodzownym składnikiem naszej diety i zapewniają cały szereg wartości odżywczych. W Polsce jemy dość dużo warzyw, więc pewnie spotykasz się z nimi każdego dnia. Czy jednak wiesz o nich wszystko? Sprawdź Swoją wiedzę na temat warzyw i tego jak je wykorzystywać w kuchni.

  • Pytanie z

    Obieranie ogórka – Powszechna jest praktyka obierania ogórka w konkretny sposób, tak by nie był gorzki. Od której strony powinniśmy to robić?

    • od jasnej strony
    • od ciemnej strony
    • nie ma znaczenia, bajki jakieś
  • Pytanie z

    Ostra papryka, szczególnie chilli może dać nam się we znaki. Jak neutralizować przykre palenie w gardle po zjedzeniu czegoś ostrego?

    • Pijemy dużo wody
    • Pijemy mleko lub zjadamy kawałek chleba
    • Szeroko otwieramy usta i wietrzymy
  • Pytanie z

    Dynia charakteryzuje się tym, że sprawia szczególne kłopoty przy krojeniu i obieraniu. Jak w łatwy sposób ją obrać?

    • Wsadzamy do wrzątku
    • Pieczemy w piekarniku
    • Używamy szlifierki kątowej
  • Pytanie z

    Sałata jest doskonałym warzywem, ale wiemy jak mało trwałym. Jak przedłużyć jej świeżość tak by nie zwiędła przechowywana w lodówce?

    • Szatkujemy liście i skrapiamy sokiem z cytryny
    • Zamrażamy najlepiej całe główki
    • Myjemy, osuszamy i suche liście przechowujemy w zamkniętym pojemniku
  • Pytanie z

    Warzywa zielone, jak brukselka czy fasolka szparagowa tracą kolor podczas gotowania. Jak temu zapobiec?

    • Barwnik spożywczy załatwi sprawę
    • Dodajemy trochę cukru do gotowania
    • Dodajemy trochę octu do gotowania
  • Pytanie z

    W kuchni jest wiele mitów. Jednym z nich jest, że mrożone warzywa są mniej zdrowe od świeżych. Wiesz dlaczego tak nie jest?

    • Do mrożenia zrywa się dojrzałe warzywa o najlepszych wartościach odżywczych
    • Proces mrożenia zbija wirusy i bakterie
    • Bzdura, warzywa mrożone są pozbawione wartości odżywczych
  • Pytanie z

    Pomidory lubimy chyba prawie wszyscy. Gdzie je najlepiej przechowywać, by cieszyły nas jak najdłużej dobrym smakiem?

    • W lodówce
    • Pod folią
    • W zacienionym ciepłym miejscu
  • Pytanie z

    Wracamy do papryki. Co ma więcej witaminy C – papryka czy cytrusy?

    • Trudno uwierzyć, ale papryka – pół papryki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie
    • Oczywiście że cytrusy, szczególnie pomarańcze i cytryny
    • Mniej więcej to samo
  • Pytanie z

    Kolor marchewki? Pewnie, że pomarańczowy. No właśnie czy to prawda i marchew występuje tylko w tym kolorze?

    • Tak, marchew jest zawsze pomarańczowa
    • Nie, marchew naturalnie występowała w wielu kolorach, przemysłowo hoduje sie jednak tylko odmiany pomarańczowe
    • Są też marchewki albinosy, całkiem białe
  • Pytanie z

    I znów ogórki – czy jedząc je można przytyć?

    • Zdecydowanie tak, ponieważ zatrzymują wodę w organizmie
    • Nie, są wyjątkowo niskokaloryczne ponieważ składają się głównie z wody
    • Zjedzenie za dużej ilości powoduje zatrzymanie pracy jelit