w ,

Quiz – Czy znasz sposoby na ułatwienie sobie pracy w kuchni?

W kuchni istnieje wiele sposobów na ułatwienie sobie pracy. Są to proste tricki, które przyspiesza proces gotowania, lub sprawia że wasze dania będą lepsze. Dużo z tych sposobów pochodzi jeszcze nawet od naszych Babć i często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Sprawdź swoją wiedzę w tym temacie i zobacz czy Twoja praca w kuchni może być łatwiejsza, a potrawy lepsze.

  • Pytanie z

    Rozklejają Ci się pierogi w czasie gotowania? Co robisz?

    • dodaję oliwy do wody
    • dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej
    • gotuję je na sitku
  • Pytanie z

    Wątróbka jest twarde po smażeniu jak podeszwa? Jak temu zaradzić?

    • podziabać widelcem mięso przed smażeniem
    • skropić mięso przed smażeniem alkoholem
    • nie solić mięsa
  • Pytanie z

    Warzywa podczas gotowania tracą kolor? Jaki jest na to sposób?

    • dodaję łyżeczkę cukru przed gotowaniem do wody
    • skrapiam wodę sokiem z cytryny
    • używam do gotowania wody mineralnej
  • Pytanie z

    Zupa jest za słona? Jak to naprawić?

    • dolewasz wodę
    • dosypujesz cukier
    • wrzucasz kawałek surowego ziemniaka
  • Pytanie z

    Kotlety mielone są twarde i przypominają kule armatnie? Co robisz?

    • so wyrabianej masy dodaję odrobinę wody lub mleka
    • wsypuję więcej bułki tartej
    • wbijam kolejne jajko
  • Pytanie z

    Piana z białek nie chce się ubić? Masz na to sposób…

    • i dodajesz mąki ziemniaczanej
    • wystarczy ubijać w cieple
    • wystarczy lekko posolić
  • Pytanie z

    Przykry zapach ryby został na Twoich rękach i desce? Jak temu zaradzić?

    • myję ręce słona wodą
    • nacieram ręce i deskę oliwą
    • wywabiam zapach sokiem z cytryny
  • Pytanie z

    Jabłka lub banany pokrojone zaraz ciemnieją? Jak zachowasz ich kolor?

    • wsadzę do lodówki
    • skropię sokiem z cytryny
    • przykryję ściereczką
  • Pytanie z

    Mięso wołowe się dusi i dusi, a dalej twarde? Znasz ten prosty patent?

    Gulasz z indyka
    • dodaję alkohol
    • dodaję ocet
    • dodaje gałązkę rozmarynu
  • Pytanie z

    Pomidory są tak miękkie że nie da się ich pokroić? To nie problem, ponieważ…

    • wystarczy je przelać gorąca wodą
    • wystarczy użyć noża do chleba z ząbkami
    • wystarczy je zanurzyć na kilka minut w zimnej wodzie