Potrzebne składniki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (najlepiej wstążki)
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 mała cebula lub por
- 1 garść zielonego groszku
- 1 garść kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- dowolne przyprawy, ja dodaję: trawę cytrynową,, kolendrę i wędzoną paprykę (ilość wg. uznania)
- siekana świeża kolendra lub natka pietruszki (do posypania)
- olej sezamowy lub kokosowy do smażenia
Sposób wykonania
- Zaczynam od zagotowania ok. 2 l. wody i zalewam nią w misce makaron. Postępujcie wg. przepisu na opakowaniu.
- Warzywa dokładnie myję. Marchew i cukinię kroję w cienkie plasterki – najlepiej do tego użyć obieraczkę do warzyw. Cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę. Imbir ścieram na tarce a czosnek przeciskam przez praskę. Wszystko gotowe to zabieram się za smażenie.
- Na patelni rozgrzewam trochę oleju sezamowego. Wszystko kolejno wrzucając smażę przez chwilę by lekko zmiękło, tak wiec napisze to raz by nie przerywać. Wrzucam cebulę, następnie czosnek i imbir, potem paprykę, chwile później kukurydzę, kolejna idzie marchew, potem groszek i cukinia.
- Całość doprawiam przyprawami, ziołami i sosem sojowym, mieszam i chwilę smażę. Dorzucam odcedzony makaron i znów mieszam. I gotowe – to naprawdę 15 minutowe danie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Smażony makaron ryżowy z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Takie lekkie dania są idealne na lato, ale rzeczywiście krewetki i ja bym tam wrzuciła 🙂