w , , , , ,

Smażony camembert z rukolą i awokado a’la Agnieszka



Pozostajemy w klimacie sałatek jednak dla mnie to już bardziej obiad lub syte śniadanie. Agnieszka przysłała mi pomysł na smażony camembert z rukolą i awokado i powiem szczerze boskie… Proste danie ale genialne w swojej prostocie, szybkie przygotowanie i niepowtarzalny smak. Połączenie rukoli z awokado, serem i nutką ostrości musztardy i czosnku ze słodyczą soku malinowego tworzy piękną kompozycję smaków. Muzo Aguniu, dziękuję za przepis i zdjęcie – mam nadzieję, że dostanę kolejne.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 15 min.
Jak wykonać przepis na – Smażony camembert z rukolą i awokado

Potrzebne składniki

  • 2 małe krążki sera camembert
  • 100 g świeżej rukoli
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki soku malinowego
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania

  • Rukolę myjemy i osuszamy, awokado obieramy i dzielimy na kawałki.
  • W osobnym naczyniu łączymy oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok malinowy. Dokładnie wszystko mieszamy najlepiej rózgą by napowietrzyć.
  • Sery smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron do uzyskania barwy jak na zdjęciu. Możemy użyć do tego patelni grillowej.
  • Układamy na talerzu rukolę na niej rozkładamy awokado i polewamy sosem.
  • Kładziemy na wierzch podsmażony ser i gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Smażony camembert z rukolą i awokado wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze