Pozostajemy w klimacie sałatek jednak dla mnie to już bardziej obiad lub syte śniadanie. Agnieszka przysłała mi pomysł na smażony camembert z rukolą i awokado i powiem szczerze boskie… Proste danie ale genialne w swojej prostocie, szybkie przygotowanie i niepowtarzalny smak. Połączenie rukoli z awokado, serem i nutką ostrości musztardy i czosnku ze słodyczą soku malinowego tworzy piękną kompozycję smaków. Muzo Aguniu, dziękuję za przepis i zdjęcie – mam nadzieję, że dostanę kolejne.
Jak wykonać przepis na – Smażony camembert z rukolą i awokadoPotrzebne składniki
- 2 małe krążki sera camembert
- 100 g świeżej rukoli
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 0,5 łyżeczki soku malinowego
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Rukolę myjemy i osuszamy, awokado obieramy i dzielimy na kawałki.
- W osobnym naczyniu łączymy oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok malinowy. Dokładnie wszystko mieszamy najlepiej rózgą by napowietrzyć.
- Sery smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron do uzyskania barwy jak na zdjęciu. Możemy użyć do tego patelni grillowej.
- Układamy na talerzu rukolę na niej rozkładamy awokado i polewamy sosem.
- Kładziemy na wierzch podsmażony ser i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Smażony camembert z rukolą i awokado wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: