Kosą po patelni Przepisy Grill Smażony camembert z rukolą i awokado a’la Agnieszka

Smażony camembert z rukolą i awokado a’la Agnieszka

0

Pozostajemy w klimacie sałatek jednak dla mnie to już bardziej obiad lub syte śniadanie. Agnieszka przysłała mi pomysł na smażony camembert z rukolą i awokado i powiem szczerze boskie... Proste danie ale genialne w swojej prostocie, szybkie przygotowanie i niepowtarzalny smak. Połączenie rukoli z awokado, serem i nutką ostrości musztardy i czosnku ze słodyczą soku malinowego tworzy piękną kompozycję smaków. Muzo Aguniu, dziękuję za przepis i zdjęcie - mam nadzieję, że dostanę kolejne.

Smażony camembert z rukolą i awokado a’la Agnieszka

Smażony camembert z rukolą i awokado a’la Agnieszka

Czas przygotowania 5 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 małe krążki sera camembert
  • 100 g świeżej rukoli
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki soku malinowego
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rukolę myjemy i osuszamy, awokado obieramy i dzielimy na kawałki.
  2. W osobnym naczyniu łączymy oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok malinowy. Dokładnie wszystko mieszamy najlepiej rózgą by napowietrzyć.
  3. Sery smażymy na niewielkiej ilości oliwy z obu stron do uzyskania barwy jak na zdjęciu. Możemy użyć do tego patelni grillowej.
  4. Układamy na talerzu rukolę na niej rozkładamy awokado i polewamy sosem.
  5. Kładziemy na wierzch podsmażony ser i gotowe.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/smazony-camembert-z-rukola-i-awokado/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grill

Zobacz też

Sałatka z gruszkami, rukolą i serem brie

Pyszna, lekka i sycąca sałatka z gruszkami, rukolą i serem brie, a wszystko polane sosem z…