Kosą po patelni Przepisy Grzyby Smalec grzybowy z papryką

Smalec grzybowy z papryką

2 min. czytania
2
1
Ja za tłustym smalcem nie przepadam, ale takie coś jak smalec grzybowy z papryką, to nawet z chęcią raz na rok zajadam. Nie może stać za długo, więc jemy praktycznie zaraz po zrobieniu. Chyba że przygotujemy bez cebuli, to może postać dłużej. Świeże grzyby leśne nadają charakteru a papryka wyrazu. Pyszny dodatek do chleba. Przepis przywędrował przez Ojca, od Alicji Płóciennik - serdecznie dziękuję.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Przepis na:

Smalec grzybowy z papryką

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 papryka słodka
  • 1 papryka ostra
  • 1 paczka smalcu wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól (Vegeta)
  • 1/2 łyżeczki koperku suszonego.

Sposób wykonania:

  • Grzyby obrać i pokroić w drobne kawałki. Cebulę też kroimy w kostkę.
  • Do woka lub garnka wkładamy smalec i podgrzewamy, jak się trochę rozpuści dodajemy cebulkę i grzyby i smażymy 10 minut.
  • W tym czasie kroimy w drobną kostkę paprykę. Po 10 minutach dodajemy paprykę, czosnek granulowany, sól, Vegetę i smażymy 10- 15 minut.
  • Wyłączając dodajemy koperek. Przelewamy do słoiczków i zakręcamy.

Uwagi dodatkowe

My użyliśmy do smalcu Siedziunia sosnowego - może mało popularny grzyb, a przez wiele lat był gatunkiem chronionym - obecnie wraca do łask na stołach.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia

2 komentarze

  1. Avatar

    Krystyna Krejner

    29 września 2017 w 19:27

    Zaciekawił mnie przepis na smalec z grzybami,super,zrobię jeszcze dziś….

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    zlapinska

    26 września 2017 w 10:26

    grzybowy! ojej! ale pyszność 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…