w , , , ,

Smalec grzybowy z papryką

Smalec grzybowy z papryką

Ja za tłustym smalcem nie przepadam, ale takie coś jak smalec grzybowy z papryką, to nawet z chęcią raz na rok zajadam. Nie może stać za długo, więc jemy praktycznie zaraz po zrobieniu. Chyba że przygotujemy bez cebuli, to może postać dłużej. Świeże grzyby leśne nadają charakteru a papryka wyrazu. Pyszny dodatek do chleba. Przepis przywędrował przez Ojca, od Alicji Płóciennik - serdecznie dziękuję.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Smalec grzybowy z papryką

Potrzebne składniki

  • 500 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 papryka słodka
  • 1 papryka ostra
  • 1 paczka smalcu wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól (Vegeta)
  • 1/2 łyżeczki koperku suszonego.

Sposób wykonania

  • Grzyby obrać i pokroić w drobne kawałki. Cebulę też kroimy w kostkę.
  • Do woka lub garnka wkładamy smalec i podgrzewamy, jak się trochę rozpuści dodajemy cebulkę i grzyby i smażymy 10 minut.
  • W tym czasie kroimy w drobną kostkę paprykę. Po 10 minutach dodajemy paprykę, czosnek granulowany, sól, Vegetę i smażymy 10- 15 minut.
  • Wyłączając dodajemy koperek. Przelewamy do słoiczków i zakręcamy.
My użyliśmy do smalcu Siedziunia sosnowego - może mało popularny grzyb, a przez wiele lat był gatunkiem chronionym - obecnie wraca do łask na stołach.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Smalec grzybowy z papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner
Krystyna Krejner
3 lat temu

Zaciekawił mnie przepis na smalec z grzybami,super,zrobię jeszcze dziś….

zlapinska
zlapinska
3 lat temu

grzybowy! ojej! ale pyszność 🙂