w ,

Smaki Włoch, czyli dlaczego kochamy kuchnię włoską?



Każdy z nas ma swoją ulubioną kuchnię – dla wielu Polaków jest to rodzimy sposób przyrządzania potraw, bazujący w znacznej mierze na ziemniakach, obfitości warzyw oraz stosowaniu w rozlicznych daniach znacznych ilości mięsa wieprzowego i drobiowego. Niemniej jednak, niekiedy warto choć odrobinę wyjść ze swojej strefy komfortu i skosztować przysmaków oferowanych nam przez inne kultury.

Okazją do wypróbowania tych potraw najczęściej mają nasi rodacy udający się na atrakcyjny wypoczynek do egzotycznych krajów. Pragną oni zachować wspomnienia z wyjazdu i przywożą masę zdjęć, a przy tym co ciekawsze zdobyte tam przepisy kulinarne, by móc o nich porozmawiać ze znajomymi i przyrządzić jeden z poznanych specjałów.

Kuchnia włoska wiedzie zasłużenie prym wśród kuchni śródziemnomorskich. Mniej wybredni smakosze z pewnością delektują się popularnymi potrawami typu spaghetti bolognese, lasagne czy pizza. Trudno bowiem skonsumować pyszne kawałki mięsa i warzyw ułożone na chrupiącym spodzie, makaron w pysznym sosie pomidorowym, czy też szalony włoski przekładaniec i nie wykrzyknąć z zachwytu „Mamma mia!”.

Jak mówi właściciel jednej z krakowskich restauracji (włoska restauracja Per Tutti z Krakowa);  wśród naszych rodaków znajdziemy też takich, którzy spróbują bardziej wyszukane specjały kulinarne. Z myślą o nich przyrządza się w restauracjach zagranicznych, ale też i polskich odpowiedniki tych potraw jak sałatkę caprese, małże, caponatę, zapiekaną dynię czy risotto z kurczakiem. W potrawach tych smak ma korespondować z wyglądem i aromatem co jest kwintesencją włoskiej dbałości o ich jakość. Nie bez powodu mieszkańcy Italii uznawani są za najlepszych szefów kuchni. Potrafią oni łączyć ze sobą najróżniejsze składniki oraz używać kombinacji najrozmaitszych przypraw by wzbogacić ich smak. Jedną z tajemnic tej kuchni są właśnie te ostatnie. Powodują one, że dania kuchni włoskiej podawane z lekkim, niskoprocentowym winem są lekkostrawne i posiadają ponadprzeciętny smak.

W powyższym paragrafie poruszyliśmy przede wszystkim potrawy obiadowe…nie są one jednakże jedyną kategorią jaka może nas zainteresować. Kuchnia włoska to także wyborne i pobudzające wyobraźnię desery, spośród których wymienić możemy między innymi: pączki włoskie, naleśniki na słodko, raviolo con uovo, czy w końcu sernik zabajone. Wszystkie one smakować będą nieziemsko szczególnie wtedy, gdy spożyjemy je na opromienionym słońcem, muskanym wiatrem tarasie w towarzystwie najbliższych przyjaciół lub rodziny. Obywatele pięknej Italii słynącej z dobrej kuchni i muzyki mają świadomość, że potrawa oprócz tego, że ma być smaczna winna pobudzać nasze pozostałe zmysły, a szczególne wzrok i węch.

Ciasto lub deser lodowy czym byłby, gdyby nie unoszący się w powietrzu aromat imbiru, wanilii lub cynamonu? Jak można byłoby wydobyć pełnię ich smaku, gdyby nie ich wygląd ładniejszy nawet niż podobne potrawy na okładkach branżowych magazynów. Włosi doskonale zdają sobie sprawę z wagi harmonii w kuchni…warto się jej od nich nauczyć.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze