Kosą po patelni Porady kulinarne Smaczny obiad z krewetkami – przygotujesz go w mniej niż godzinę

Smaczny obiad z krewetkami – przygotujesz go w mniej niż godzinę

4 min. czytania
0
1

Najbardziej popularne owoce morza to bez wątpienia krewetki. Obecnie możemy dostać je w niemal każdym sklepie. Są smaczne, niskokaloryczne, a dodatkowo zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Krewetki warto więc włączyć do menu. Przepisów na ich przyrządzenie jest mnóstwo, z pewnością więc dobierzemy takie, które będą dla nas odpowiednie.

Jak kupić idealne krewetki

Kupując te owoce morza musimy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Brzydko pachnące krewetki nie są świeże, więc nie powinniśmy ich kupować. Warto zwrócić też uwagę na wygląd tych skorupiaków. Czarne plamki na krewetkach świadczą o tym, że prawdopodobnie są one popsute i pod żadnym pozorem nie możemy ich jeść. Pancerz tych owoców morza powinien być błyszczący. Unikajmy tych, które się lepią. Zwracajmy także uwagę na kolor skorupiaka, może być on różny w zależności od rodzaju krewetki, zazwyczaj jednak na półkach sklepowych znajdziemy te w różowej lub pomarańczowej barwie.

Krewetki na obiad

Skorupiaki możemy podawać na mnóstwo różnych sposobów. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i danie główne. Pyszny obiad na Najlepszewkuchni.pl znajdziemy w kilka chwil. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce frazę „krewetki” i przejrzeć wszystkie dostępne opisy. Co więcej, w skróconej informacji znajdziemy także dane dotyczące czasu przygotowania dania. Jeśli mamy tylko chwilę, skupmy się na przepisach, które możemy wykonać w mniej niż godzinę. Na ugotowanie krewetek w azjatyckim stylu potrzebujemy około piętnastu minut. Do tego przepisu będziemy potrzebować: krewetek, białej ryby, wieprzowiny, chleba tostowego, jajek, śmietanki 30%, przecieru pomidorowego i mozzarelli oraz przypraw (ostrej papryki, soli, imbiru). Posiekane krewetki należy połączyć ze zmieloną rybą i mięsem, następnie dodać jajko i przyprawy. Z tak przygotowanej masy formujemy klopsiki. Po usmażeniu kładziemy je na chlebie posmarowanym przecierem. Na górze kładziemy plaster mozzarelli. Całość zapiekamy. Po kilkunastu minutach mamy gotowy szybki, prosty i sycący obiad. 

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Udane przyjęcie – czy warto zorganizować je w restauracji?

Przygotowanie każdej imprezy - niezależnie od tego, czy jest to impreza integracyjna, firm…