Kosą po patelni Porady kulinarne Smaczny obiad z krewetkami – przygotujesz go w mniej niż godzinę

Smaczny obiad z krewetkami – przygotujesz go w mniej niż godzinę

4 min. czytania
0
1

Najbardziej popularne owoce morza to bez wątpienia krewetki. Obecnie możemy dostać je w niemal każdym sklepie. Są smaczne, niskokaloryczne, a dodatkowo zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Krewetki warto więc włączyć do menu. Przepisów na ich przyrządzenie jest mnóstwo, z pewnością więc dobierzemy takie, które będą dla nas odpowiednie.

Jak kupić idealne krewetki

Kupując te owoce morza musimy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Brzydko pachnące krewetki nie są świeże, więc nie powinniśmy ich kupować. Warto zwrócić też uwagę na wygląd tych skorupiaków. Czarne plamki na krewetkach świadczą o tym, że prawdopodobnie są one popsute i pod żadnym pozorem nie możemy ich jeść. Pancerz tych owoców morza powinien być błyszczący. Unikajmy tych, które się lepią. Zwracajmy także uwagę na kolor skorupiaka, może być on różny w zależności od rodzaju krewetki, zazwyczaj jednak na półkach sklepowych znajdziemy te w różowej lub pomarańczowej barwie.

Krewetki na obiad

Skorupiaki możemy podawać na mnóstwo różnych sposobów. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i danie główne. Pyszny obiad na Najlepszewkuchni.pl znajdziemy w kilka chwil. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce frazę „krewetki” i przejrzeć wszystkie dostępne opisy. Co więcej, w skróconej informacji znajdziemy także dane dotyczące czasu przygotowania dania. Jeśli mamy tylko chwilę, skupmy się na przepisach, które możemy wykonać w mniej niż godzinę. Na ugotowanie krewetek w azjatyckim stylu potrzebujemy około piętnastu minut. Do tego przepisu będziemy potrzebować: krewetek, białej ryby, wieprzowiny, chleba tostowego, jajek, śmietanki 30%, przecieru pomidorowego i mozzarelli oraz przypraw (ostrej papryki, soli, imbiru). Posiekane krewetki należy połączyć ze zmieloną rybą i mięsem, następnie dodać jajko i przyprawy. Z tak przygotowanej masy formujemy klopsiki. Po usmażeniu kładziemy je na chlebie posmarowanym przecierem. Na górze kładziemy plaster mozzarelli. Całość zapiekamy. Po kilkunastu minutach mamy gotowy szybki, prosty i sycący obiad. 

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite