Śledzie w zalewie octowej z papryką i ogórkiem kiszonym

Kosą po patelni
Wigilia bez śledzia to dla mnie nie wigilia. Niestety u mnie w domu to ja jestem głównym ich amatorem, w sumie to stety bo więcej dla mnie. Najbardziej lubię właśnie śledzie w zalewie octowej do tego trochę papryki dla kolorytu i ogórek kiszony dla podbicia smaku. Proste, szybkie do wykonania i smakują o wiele lepiej niż te ze słoika z półki sklepowej. Kroimy, podgotowujemy i studzimy zalewę, pakujemy do słoików i za 3 dni gotowe. Pychota!
Co do słoików, to dochodzi jeszcze aspekt ekonomiczny. Ostatnio wybrałem się do sklepu, bo im bliżej świąt tym bardziej śledzie mi łażą po głowie i stwierdziłem, że nabędę drogą kupna słoiczek i zrobię wstępny test – czy aby nie mdłe. Zadowolony przyniosłem go do domu i się zdziwiłem wielce. Po otwarciu okazało się, że płaty śledziowe są w nim dwa podwójne płaty. Tak tylko dwa i sprytnie zostały ułożone na ściankach słoika tak by sprawiało to wrażenie że słoiczek jest nimi naładowany po korek. W środku znajdowała się spora ilość cebuli. Dobrze, że na ten uroczysty wieczór nie zakupiłem takiego słoiczka bo bym się mocno zdziwił i wkurzył widząc coś takiego. Tak więc jak wam się nie chce robić i będziecie kupować, to sprawdzajcie gramaturę ryby w słoiku.
Ja na moje śledzie kupiłem 12 pojedynczych płatów śledzi a'la matjas, co już było 3 razy większa ilością ryby niż to co nabyłem, a cena zakupu była tylko o 50% większa od ceny tego słoika. Wyszło mi mniej więcej 1,25 litra śledzi w zalewie. Policzcie sami jak na nas zdzierają. W ogóle zaczynam się buntować i ograniczam kupowanie przetworzonej żywności skoro kupując produkty wychodzi lepiej, a i czasu na wykonanie nie potrzeba tak wiele, jak się wydaje.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Oczekiwanie: 3 days
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Śledzie w zalewie octowej z papryką i ogórkiem kiszonym

Potrzebne składniki

  • 12 pojedynczych płatów śledziowych a'la matjas
  • 2 średnie cebule
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 małej czerwonej papryki (można też użyć kilka kawałków papryki konserwowej)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego

Sposób wykonania

  • Śledzie oczywiście należy zalać zimną wodą i tę wodę co jakiś czas wymieniać, aż pozbędziemy się soli. Tak przepłukane płaty kroję na kawałki po 3 cm.
  • Cebulę obieram i przekrawam na pół. Kroję ją w plasterki.
  • Ogórka i paprykę kroję w' drobna kostkę i mieszam z pokrojonymi śledziami.
  • Do rondelka wlewam wodę i ocet. Dodaję ziele, liście laurowe i pieprz. Solę i słodzę i zagotowuję całość. Na gotującą się zalewę wrzucam pokrojona cebulę, gotuję jeszcze 2 min. i odstawiam do wystudzenia.
  • Do czystych słoików wkładam po warstwie śledzia wymieszanego z papryka i ogórkiem i przekładam cebulą. Jak słoik już się cały wypełni dolewam pod korek zalewę i zakręcam.
  • Tak przygotowane śledzie wstawiam do ciemnego chłodnego miejsca lub do lodówki na 3-4 dni. Wystarczy wyjąc ze słoiczka i można zajadać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie w zalewie octowej z papryką i ogórkiem kiszonym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze