Potrzebne składniki
- 12 pojedynczych płatów śledziowych a'la matjas
- 2 średnie cebule
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 małej czerwonej papryki (można też użyć kilka kawałków papryki konserwowej)
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki wody
- 2/3 szklanki octu spirytusowego
Sposób wykonania
- Śledzie oczywiście należy zalać zimną wodą i tę wodę co jakiś czas wymieniać, aż pozbędziemy się soli. Tak przepłukane płaty kroję na kawałki po 3 cm.
- Cebulę obieram i przekrawam na pół. Kroję ją w plasterki.
- Ogórka i paprykę kroję w' drobna kostkę i mieszam z pokrojonymi śledziami.
- Do rondelka wlewam wodę i ocet. Dodaję ziele, liście laurowe i pieprz. Solę i słodzę i zagotowuję całość. Na gotującą się zalewę wrzucam pokrojona cebulę, gotuję jeszcze 2 min. i odstawiam do wystudzenia.
- Do czystych słoików wkładam po warstwie śledzia wymieszanego z papryka i ogórkiem i przekładam cebulą. Jak słoik już się cały wypełni dolewam pod korek zalewę i zakręcam.
- Tak przygotowane śledzie wstawiam do ciemnego chłodnego miejsca lub do lodówki na 3-4 dni. Wystarczy wyjąc ze słoiczka i można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie w zalewie octowej z papryką i ogórkiem kiszonym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.