Potrzebne składniki
- 6 płatów śledziowych typu matias
- 250 ml. śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- 1 duże jabłko
- 2 spore ogórki kiszone
- dowolna zielenina koperek (natka pietruszki (też opcjonalnie))
- sól z umiarem (cukier, pieprz do smaku)
Sposób wykonania
- Śledzie moczymy wymieniając co jakiś czas wodę, aż pozbędą się nadmiaru soli. Kroimy je w drobne kawałki lub paski.
- Cebulę najpierw zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Cebulę, ogórka i jabłko kroimy w drobną kostkę.
- Śmietanę mieszamy z majonezem lub nie, zależy czy lubimy gęstszą i bardziej kaloryczną wersję. Dodajemy pieprz i mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Doprawiamy solą i cukrem do smaku. Możemy też do środka dodać trochę posiekanej natki pietruszki lub koperku.
- Wkładamy wszystko do słoika lub pojemnika i odstawiamy na przynajmniej dobę do lodówki by smaki się połączyły.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Jeśli szukasz zdrowych przepisów świątecznych, zajrzyj też tutaj: http://czytelnia.cefarm24.pl/dieta/zdrowie-przy-swiatecznym-stole
Na stronie Kosą po patelni na facebook, prowadziłem zabawę z rozdawaniem pierników. Miśki robią już pierniki, ja też zrobiłem te dla Was i powiem szczerze, że jakbym widział siebie w kuchni. Czasem z każdego wyłazi zwierzak kuchenny. Był to element zabawy i trzeba było napisać jakie zwierze z Ciebie wyłazi, jak gotujesz i uzasadnij dlaczego.
Zabawa zakończona – dziękuję wszystkim za udział.
Osobiście nie jestem wielką fanką śledzi. Jem od święta i jak mam ochotę. Za to mój mąż mógłby śledzie jeść codziennie, więc często robię różne wersje. Myślę, że jak majonez zastąpię jogurtem greckim, to chyba będzie równie smacznie.