Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

8 minuty czytania
0
0
173

Wigilia bez śledzia? Ja najbardziej lubię te śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem. W oliwie jakoś mi średnio smakują, a w każdej odmianie sosu śmietanowego, czy to z ananasem i curry czy koperkowym są boskie. No dobra o ile w ogóle śledzie mogą być boskie. Ryba jak ryba. Najlepsze są następnego lub nawet drugiego dnia po zrobieniu. Wtedy się smaki łączą i jak to nazywamy przegryzają. Ogórek dodaje kwasku, jabłko słodyczy a śmietana spaja i łagodzi smak ryby. Tradycyjnie, po polsku i smaczne.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych typu matias
  • 250 ml. śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 2 spore ogórki kiszone
  • dowolna zielenina koperek, natka pietruszki (też opcjonalnie)
  • sól z umiarem, cukier, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Śledzie moczymy wymieniając co jakiś czas wodę, aż pozbędą się nadmiaru soli. Kroimy je w drobne kawałki lub paski.
  2. Cebulę najpierw zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Cebulę, ogórka i jabłko kroimy w drobną kostkę.
  3. Śmietanę mieszamy z majonezem lub nie, zależy czy lubimy gęstszą i bardziej kaloryczną wersję. Dodajemy pieprz i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  4. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. Możemy też do środka dodać trochę posiekanej natki pietruszki lub koperku.
  5. Wkładamy wszystko do słoika lub pojemnika i odstawiamy na przynajmniej dobę do lodówki by smaki się połączyły.

Jeśli szukasz zdrowych przepisów świątecznych, zajrzyj też tutaj: http://czytelnia.cefarm24.pl/dieta/zdrowie-przy-swiatecznym-stole

Na stronie Kosą po patelni na facebook, prowadziłem zabawę z rozdawaniem pierników. Miśki robią już pierniki, ja też zrobiłem te dla Was i powiem szczerze, że jakbym widział siebie w kuchni. Czasem z każdego wyłazi zwierzak kuchenny. Był to element zabawy i trzeba było napisać jakie zwierze z Ciebie wyłazi, jak gotujesz i uzasadnij dlaczego.

Zabawa zakończona – dziękuję wszystkim za udział.

  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…