Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

3 min. czytania
0
0
Wigilia bez śledzia? Ja najbardziej lubię te śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem. W oliwie jakoś mi średnio smakują, a w każdej odmianie sosu śmietanowego, czy to z ananasem i curry czy koperkowym są boskie. No dobra o ile w ogóle śledzie mogą być boskie. Ryba jak ryba. Najlepsze są następnego lub nawet drugiego dnia po zrobieniu. Wtedy się smaki łączą i jak to nazywamy przegryzają. Ogórek dodaje kwasku, jabłko słodyczy a śmietana spaja i łagodzi smak ryby. Tradycyjnie, po polsku i smaczne.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem
Przygotowanie: 30 min.
Przepis na:

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych typu matias
  • 250 ml. śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 2 spore ogórki kiszone
  • dowolna zielenina koperek (natka pietruszki (też opcjonalnie))
  • sól z umiarem (cukier, pieprz do smaku)

Sposób wykonania:

  • Śledzie moczymy wymieniając co jakiś czas wodę, aż pozbędą się nadmiaru soli. Kroimy je w drobne kawałki lub paski.
  • Cebulę najpierw zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Cebulę, ogórka i jabłko kroimy w drobną kostkę.
  • Śmietanę mieszamy z majonezem lub nie, zależy czy lubimy gęstszą i bardziej kaloryczną wersję. Dodajemy pieprz i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  • Doprawiamy solą i cukrem do smaku. Możemy też do środka dodać trochę posiekanej natki pietruszki lub koperku.
  • Wkładamy wszystko do słoika lub pojemnika i odstawiamy na przynajmniej dobę do lodówki by smaki się połączyły.

Jeśli szukasz zdrowych przepisów świątecznych, zajrzyj też tutaj: http://czytelnia.cefarm24.pl/dieta/zdrowie-przy-swiatecznym-stole

Na stronie Kosą po patelni na facebook, prowadziłem zabawę z rozdawaniem pierników. Miśki robią już pierniki, ja też zrobiłem te dla Was i powiem szczerze, że jakbym widział siebie w kuchni. Czasem z każdego wyłazi zwierzak kuchenny. Był to element zabawy i trzeba było napisać jakie zwierze z Ciebie wyłazi, jak gotujesz i uzasadnij dlaczego.

Zabawa zakończona – dziękuję wszystkim za udział.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 25
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    28
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …