w , , , , , ,

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

Wigilia bez śledzia? Ja najbardziej lubię te śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem. W oliwie jakoś mi średnio smakują, a w każdej odmianie sosu śmietanowego, czy to z ananasem i curry czy koperkowym są boskie. No dobra o ile w ogóle śledzie mogą być boskie. Ryba jak ryba. Najlepsze są następnego lub nawet drugiego dnia po zrobieniu. Wtedy się smaki łączą i jak to nazywamy przegryzają. Ogórek dodaje kwasku, jabłko słodyczy a śmietana spaja i łagodzi smak ryby. Tradycyjnie, po polsku i smaczne.
Przygotowanie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

Potrzebne składniki

  • 6 płatów śledziowych typu matias
  • 250 ml. śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 2 spore ogórki kiszone
  • dowolna zielenina koperek (natka pietruszki (też opcjonalnie))
  • sól z umiarem (cukier, pieprz do smaku)

Sposób wykonania

  • Śledzie moczymy wymieniając co jakiś czas wodę, aż pozbędą się nadmiaru soli. Kroimy je w drobne kawałki lub paski.
  • Cebulę najpierw zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Cebulę, ogórka i jabłko kroimy w drobną kostkę.
  • Śmietanę mieszamy z majonezem lub nie, zależy czy lubimy gęstszą i bardziej kaloryczną wersję. Dodajemy pieprz i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  • Doprawiamy solą i cukrem do smaku. Możemy też do środka dodać trochę posiekanej natki pietruszki lub koperku.
  • Wkładamy wszystko do słoika lub pojemnika i odstawiamy na przynajmniej dobę do lodówki by smaki się połączyły.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem

Jeśli szukasz zdrowych przepisów świątecznych, zajrzyj też tutaj: http://czytelnia.cefarm24.pl/dieta/zdrowie-przy-swiatecznym-stole

Na stronie Kosą po patelni na facebook, prowadziłem zabawę z rozdawaniem pierników. Miśki robią już pierniki, ja też zrobiłem te dla Was i powiem szczerze, że jakbym widział siebie w kuchni. Czasem z każdego wyłazi zwierzak kuchenny. Był to element zabawy i trzeba było napisać jakie zwierze z Ciebie wyłazi, jak gotujesz i uzasadnij dlaczego.

Zabawa zakończona – dziękuję wszystkim za udział.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia

Osobiście nie jestem wielką fanką śledzi. Jem od święta i jak mam ochotę. Za to mój mąż mógłby śledzie jeść codziennie, więc często robię różne wersje. Myślę, że jak majonez zastąpię jogurtem greckim, to chyba będzie równie smacznie.