Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną

Śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną

4 minuty czytania

Strasznie prosty i szybki sposób na śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną. Doskonała przystawka pod kieliszeczek lub dwa ale również jako dodatek na stole np. przy przyjęciu. Śledzie są delikatne, a pomidory i żurawina nadają im słodyczy. Możecie też dodać paprykę i zaostrzyć smak.

Śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
  • 1 czerwona cebula
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
  • garść żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka razy odlewając wodę do pozbawiania ich soli i kroimy je w cienkie paseczki i skrapiamy cytryną.
  2. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy by namokła.
  3. Cebulę parzymy wrzątkiem i kroimy w cienkie piórka.
  4. Pomidory kroimy na kawałki.
  5. Mieszamy razem wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem dodając połowę zalewy ze słoiczka.