Śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną

Kosą po patelni
Strasznie prosty i szybki sposób na śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną. Doskonała przystawka pod kieliszeczek lub dwa ale również jako dodatek na stole np. przy przyjęciu. Śledzie są delikatne, a pomidory i żurawina nadają im słodyczy. Możecie też dodać paprykę i zaostrzyć smak.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną

Potrzebne składniki

  • 6 płatów śledziowych
  • 1 czerwona cebula
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
  • garść żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

Sposób wykonania

  • Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka razy odlewając wodę do pozbawiania ich soli i kroimy je w cienkie paseczki i skrapiamy cytryną.
  • Żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy by namokła.
  • Cebulę parzymy wrzątkiem i kroimy w cienkie piórka.
  • Pomidory kroimy na kawałki.
  • Mieszamy razem wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem dodając połowę zalewy ze słoiczka.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze