Potrzebne składniki
- 6 płatów śledziowych
- 1 czerwona cebula
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- garść żurawiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
Sposób wykonania
- Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka razy odlewając wodę do pozbawiania ich soli i kroimy je w cienkie paseczki i skrapiamy cytryną.
- Żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy by namokła.
- Cebulę parzymy wrzątkiem i kroimy w cienkie piórka.
- Pomidory kroimy na kawałki.
- Mieszamy razem wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem dodając połowę zalewy ze słoiczka.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!