Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Śledzie na ostro z rodzynkami

Śledzie na ostro z rodzynkami

3 min. czytania
1
0
Śledzie na ostro z rodzynkami, curry i chilli w oliwie. Pyszne połączenie cytryny, miodu i przypraw z dodatkiem musztardy francuskiej. Przekąska, która zamieni śledzie w coś od czego się trudno oderwać. Ja zjadłem pół już przy robieniu co chwilę próbując, czy już. Doskonały dodatek na stole, efektownie się prezentuje i skusi amatorów ryb. Rodzynki i miód dają słodycz, cytryna kwasek, śledzie lekki słony posmak a przyprawy wzbogacają całość ostrością. Dla mnie coś pysznego.
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Przepis na:

Śledzie na ostro z rodzynkami

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la Matjas SEKO
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • szczypta cynamonu
  • trochę otartej skórki z cytryny

Sposób wykonania:

  • Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godziny zmieniając wodę kilka razy by pozbawić je soli.
  • Kroimy je na paseczki mniej więcej 1 cm grubości.
  • Oliwę mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny, przyprawami i dokładnie mieszamy (najlepiej w jakimś zamkniętym naczyniu).
  • Polewamy śledzie zalewą i dokładnie mieszamy. Dorzucamy rodzynki i skórkę z cytryny, mieszamy tak by wszystkie składniki były oblepione sosem i wstawiamy przykryte do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Warto całość przemieszać co jakiś czas.
  • Gdy rodzynki nasiąkną i całość smaków się wymiesza mamy gotową pyszną przystawkę.

 

Firma SEKO organizuje konkurs na swoim profilu na facebook – SEKO – na fali smaku, do udziału w którym serdecznie zapraszam.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Babka piaskowa ucierana

    Babka piaskowa ucierana

    Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…
  • deser banany budyń mascarpone

    Deser czekoladowy z bananami i mascarpone

    Leżał w lodówce serek mascarpone i leżał i prawie się wyleżał na amen. Miałem smaka na bud…
  • Pilaw turecki

    Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…