Potrzebne składniki
- 1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la Matjas SEKO
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki chilli
- szczypta cynamonu
- trochę otartej skórki z cytryny
Sposób wykonania
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godziny zmieniając wodę kilka razy by pozbawić je soli.
- Kroimy je na paseczki mniej więcej 1 cm grubości.
- Oliwę mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny, przyprawami i dokładnie mieszamy (najlepiej w jakimś zamkniętym naczyniu).
- Polewamy śledzie zalewą i dokładnie mieszamy. Dorzucamy rodzynki i skórkę z cytryny, mieszamy tak by wszystkie składniki były oblepione sosem i wstawiamy przykryte do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Warto całość przemieszać co jakiś czas.
- Gdy rodzynki nasiąkną i całość smaków się wymiesza mamy gotową pyszną przystawkę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie na ostro z rodzynkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Firma SEKO organizuje konkurs na swoim profilu na facebook – SEKO – na fali smaku, do udziału w którym serdecznie zapraszam.
Śledzikami na ostro mnie kupiłeś!
Żadne tam czekolady,ciasta i inne głupoty.
No i ta szczypta cynamonu, który uwielbiam.
Ten przepis to strzał w dziesiątkę!!!