Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Śledzie na ostro z rodzynkami

Śledzie na ostro z rodzynkami

7 minuty czytania
1
0
891

Śledzie na ostro z rodzynkami, curry i chilli w oliwie. Pyszne połączenie cytryny, miodu i przypraw z dodatkiem musztardy francuskiej. Przekąska, która zamieni śledzie w coś od czego się trudno oderwać. Ja zjadłem pół już przy robieniu co chwilę próbując, czy już. Doskonały dodatek na stole, efektownie się prezentuje i skusi amatorów ryb. Rodzynki i miód dają słodycz, cytryna kwasek, śledzie lekki słony posmak a przyprawy wzbogacają całość ostrością. Dla mnie coś pysznego.

Śledzie na ostro z rodzynkami

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la Matjas SEKO
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • szczypta cynamonu
  • trochę otartej skórki z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godziny zmieniając wodę kilka razy by pozbawić je soli.
  2. Kroimy je na paseczki mniej więcej 1 cm grubości.
  3. Oliwę mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny, przyprawami i dokładnie mieszamy (najlepiej w jakimś zamkniętym naczyniu).
  4. Polewamy śledzie zalewą i dokładnie mieszamy. Dorzucamy rodzynki i skórkę z cytryny, mieszamy tak by wszystkie składniki były oblepione sosem i wstawiamy przykryte do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Warto całość przemieszać co jakiś czas.
  5. Gdy rodzynki nasiąkną i całość smaków się wymiesza mamy gotową pyszną przystawkę.

 

Firma SEKO organizuje konkurs na swoim profilu na facebook – SEKO – na fali smaku, do udziału w którym serdecznie zapraszam.

  • Praliny piernikowe

    Pierwszy raz się wziąłem za wyrób cukierniczy w postaci cukierków czy pralin. Tak wiem te …
  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…
  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…