w , , , ,

Sernik na zimno z delicjami

Serniki kocham w każdej postaci, na zimno na gorąco prosto z blachy najlepiej ze świeżym mlekiem. Nie ma nic pyszniejszego na świecie. A ten jest pyszny, puszysty, miękki i zaskakuje obecnością delicji. Polecam. Przepis od Wioli Medyńskiej - serdecznie dziękuję.
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 1 godz.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Sernik na zimno z delicjami
Składniki:

Biszkopt

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa

  • 1 kg twarogu najlepiej już mielonego
  • 0,5 l kremówki 36%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • dżem np morelowy ale można dobrać inny pod smak delicji
  • 2 opakowania delicji
  • polewa czekoladowa lub orzeszki
Sposób wykonania:
  • Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a oddzielnie żółtka z cukrem.
  • Na zółtka przesiewamy mąkę z kakao, proszekiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania głdkiej masy.
  • Wkładamy pianę z białek i ostrożnie mieszamy.
  • Ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem.Pieczemy ok.15 min. w 180 stopniach.
  • Na wystudzonym biszkpcie rozprowadzić dżem morelowy.
  • Ser, cukier waniliowy i cukier miksujemy i dodajemy do masy serowej z ubitą kremówką.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklance ciepłej wody i dodajemy do masy mieszając.
  • Następnie dzielimy masę serową na pół i wykładamy część na biszkopt - przekładamy delicjami i nakładamy drugą część masy serowej.
  • Na sam koniec polać polewą czekoladową lub posypać orzeszkami.
  • Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Albo rozpustnie dajemy i polewę i orzeszki. Można też do środka dodać bakalie lub rodzynki mieszając je z masą serową.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno z delicjami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze