Sernik na zimno z delicjami

3 min. czytania
0
0
Serniki kocham w każdej postaci, na zimno na gorąco prosto z blachy najlepiej ze świeżym mlekiem. Nie ma nic pyszniejszego na świecie. A ten jest pyszny, puszysty, miękki i zaskakuje obecnością delicji. Polecam. Przepis od Wioli Medyńskiej - serdecznie dziękuję.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

Biszkopt

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa

  • 1 kg twarogu najlepiej już mielonego
  • 0,5 l kremówki 36%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • dżem np morelowy ale można dobrać inny pod smak delicji
  • 2 opakowania delicji
  • polewa czekoladowa lub orzeszki

Sposób wykonania:

  • Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a oddzielnie żółtka z cukrem.
  • Na zółtka przesiewamy mąkę z kakao, proszekiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania głdkiej masy.
  • Wkładamy pianę z białek i ostrożnie mieszamy.
  • Ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem.Pieczemy ok.15 min. w 180 stopniach.
  • Na wystudzonym biszkpcie rozprowadzić dżem morelowy.
  • Ser, cukier waniliowy i cukier miksujemy i dodajemy do masy serowej z ubitą kremówką.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklance ciepłej wody i dodajemy do masy mieszając.
  • Następnie dzielimy masę serową na pół i wykładamy część na biszkopt - przekładamy delicjami i nakładamy drugą część masy serowej.
  • Na sam koniec polać polewą czekoladową lub posypać orzeszkami.
  • Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Uwagi dodatkowe

Albo rozpustnie dajemy i polewę i orzeszki. Można też do środka dodać bakalie lub rodzynki mieszając je z masą serową.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…