Potrzebne składniki
Biszkopt
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa serowa
- 1 kg twarogu najlepiej już mielonego
- 0,5 l kremówki 36%
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
- dżem np morelowy ale można dobrać inny pod smak delicji
- 2 opakowania delicji
- polewa czekoladowa lub orzeszki
Sposób wykonania
- Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a oddzielnie żółtka z cukrem.
- Na zółtka przesiewamy mąkę z kakao, proszekiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania głdkiej masy.
- Wkładamy pianę z białek i ostrożnie mieszamy.
- Ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem.Pieczemy ok.15 min. w 180 stopniach.
- Na wystudzonym biszkpcie rozprowadzić dżem morelowy.
- Ser, cukier waniliowy i cukier miksujemy i dodajemy do masy serowej z ubitą kremówką.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklance ciepłej wody i dodajemy do masy mieszając.
- Następnie dzielimy masę serową na pół i wykładamy część na biszkopt - przekładamy delicjami i nakładamy drugą część masy serowej.
- Na sam koniec polać polewą czekoladową lub posypać orzeszkami.
- Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno z delicjami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.