Potrzebne składniki
- 1 kg sera na sernik im bardziej puszysty i mielony tym lepiej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 puszki czekoladowej masy kajmakowej
- aromat waniliowy
- 80 g rodzynek sułtańskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości.
- Dodajemy aromat, mąkę ziemniaczaną i dalej miksując stopniowo ser. Następnie po trochy masło w temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając.
- Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową i znów mieszamy.
- Masę wylewamy do prostokątnej, dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak wyjdzie nam płaski naleśnik ale się tym nie przejmujemy.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę do uzyskania złotej skórki (może być potrzeba dodać nawet z 10-15 minut). Sernika nie wyjmujemy, tylko studzimy go spokojnie, otwierając lekko piekarnik. Nie marudzimy, że opadł bo to normalne.
- Wyjmujemy sernik z blaszki, dzielimy na pół i jedną połowę smarujemy lekko podgrzaną masą kajmakową. Czekamy, aż trochę zgęstnieje i nakładamy nieposmarowaną połowę na wierzch. Resztką masy możemy udekorować sernik.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z czekoladową masą kajmakową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!