Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Sernik z czekoladową masą kajmakową

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
sernik masa kajmak czekolada
Przyznam się, że sernik z czekoladową masą kajmakową powstał całkiem przypadkiem. Pomyliłem formy i zamiast do blaszki małej to wlałem go do dużej. Oczywiście wyszedł płaski bardzo, ale przecież to sernik więc każdy by był dobry, Postanowiłem go jednak trochę uratować i tak wyszedł ten cud natury. Przełożony masą okazał się odpowiedniej wysokości. Był puszysty, kremowy i mega pyszny. Do swojego zastosowałem serek w kubełku z wanilią więc nie dodałem tyle cukru wanilinowego i miał on już konsystencję serka kanapkowego. Im bardziej będzie puszysty ser lub dokładniej zmielony tym bardziej delikatny sernik Wam wyjdzie. Polecam, nie tylko od święta - wspaniałe dzieło przypadku.
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz.
Łącznie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Jak wykonać przepis na - Sernik z czekoladową masą kajmakową

Potrzebne składniki

  • 1 kg sera na sernik im bardziej puszysty i mielony tym lepiej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki czekoladowej masy kajmakowej
  • aromat waniliowy
  • 80 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości.
  • Dodajemy aromat, mąkę ziemniaczaną i dalej miksując stopniowo ser. Następnie po trochy masło w temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając.
  • Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową i znów mieszamy.
  • Masę wylewamy do prostokątnej, dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak wyjdzie nam płaski naleśnik ale się tym nie przejmujemy.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę do uzyskania złotej skórki (może być potrzeba dodać nawet z 10-15 minut). Sernika nie wyjmujemy, tylko studzimy go spokojnie, otwierając lekko piekarnik. Nie marudzimy, że opadł bo to normalne.
  • Wyjmujemy sernik z blaszki, dzielimy na pół i jedną połowę smarujemy lekko podgrzaną masą kajmakową. Czekamy, aż trochę zgęstnieje i nakładamy nieposmarowaną połowę na wierzch. Resztką masy możemy udekorować sernik.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z czekoladową masą kajmakową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

sernik masa kajmak czekolada 1
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
adhd doroslych

ADHD u dorosłych: jak rozpoznać i leczyć?

shanti miska

Zdrowa dieta dla psa: Co powinieneś wiedzieć o karmie dla Swojego pupila

body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

spacer z psem

Spacer z Psem: Dlaczego to najlepsza chwila dnia dla Twojego psa?

onions 7479211 1280

Jak zacząć gotować? Kilka porad na start przygody w kuchni

sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?