Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Sernik z czekoladową masą kajmakową

Sernik z czekoladową masą kajmakową

0

Przyznam się, że sernik z czekoladową masą kajmakową powstał całkiem przypadkiem. Pomyliłem formy i zamiast do blaszki małej to wlałem go do dużej. Oczywiście wyszedł płaski bardzo, ale przecież to sernik więc każdy by był dobry, Postanowiłem go jednak trochę uratować i tak wyszedł ten cud natury. Przełożony masą okazał się odpowiedniej wysokości. Był puszysty, kremowy i mega pyszny. Do swojego zastosowałem serek w kubełku z wanilią więc nie dodałem tyle cukru wanilinowego i miał on już konsystencję serka kanapkowego. Im bardziej będzie puszysty ser lub dokładniej zmielony tym bardziej delikatny sernik Wam wyjdzie. Polecam, nie tylko od święta - wspaniałe dzieło przypadku.

Sernik z czekoladową masą kajmakową

Sernik z czekoladową masą kajmakową

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 1 kg sera na sernik im bardziej puszysty i mielony tym lepiej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki czekoladowej masy kajmakowej
  • aromat waniliowy
  • 80 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości.
  2. Dodajemy aromat, mąkę ziemniaczaną i dalej miksując stopniowo ser. Następnie po trochy masło w temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając.
  4. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową i znów mieszamy.
  5. Masę wylewamy do prostokątnej, dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak wyjdzie nam płaski naleśnik ale się tym nie przejmujemy.
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę do uzyskania złotej skórki (może być potrzeba dodać nawet z 10-15 minut). Sernika nie wyjmujemy, tylko studzimy go spokojnie, otwierając lekko piekarnik. Nie marudzimy, że opadł bo to normalne.
  7. Wyjmujemy sernik z blaszki, dzielimy na pół i jedną połowę smarujemy lekko podgrzaną masą kajmakową. Czekamy, aż trochę zgęstnieje i nakładamy nieposmarowaną połowę na wierzch. Resztką masy możemy udekorować sernik.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/sernik-z-czekoladowa-masa-kajmakowa/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Surówka z czerwonej kapusty

    Prosta i szybka surówka z czerwonej kapusty. Zupełnie inna niż do tej pory jadłem, świeża,…
  • Ciasto jabłkowo orzechowe

    Idealne na majówkę ciasto jabłkowo orzechowe. Podobno jak twierdzi mój ojciec, każdy facet…
  • Kakaowe ciasto fasolowe

    Bez grama mąki, za to mocno kakaowe ciasto fasolowe. W pierwszej chwili nie byłem zbyt ufn…
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…