Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Sernik z czekoladową masą kajmakową

Sernik z czekoladową masą kajmakową

4 min. czytania
0
0
Przyznam się, że sernik z czekoladową masą kajmakową powstał całkiem przypadkiem. Pomyliłem formy i zamiast do blaszki małej to wlałem go do dużej. Oczywiście wyszedł płaski bardzo, ale przecież to sernik więc każdy by był dobry, Postanowiłem go jednak trochę uratować i tak wyszedł ten cud natury. Przełożony masą okazał się odpowiedniej wysokości. Był puszysty, kremowy i mega pyszny. Do swojego zastosowałem serek w kubełku z wanilią więc nie dodałem tyle cukru wanilinowego i miał on już konsystencję serka kanapkowego. Im bardziej będzie puszysty ser lub dokładniej zmielony tym bardziej delikatny sernik Wam wyjdzie. Polecam, nie tylko od święta - wspaniałe dzieło przypadku.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Przepis na:

Sernik z czekoladową masą kajmakową

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik im bardziej puszysty i mielony tym lepiej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki czekoladowej masy kajmakowej
  • aromat waniliowy
  • 80 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości.
  • Dodajemy aromat, mąkę ziemniaczaną i dalej miksując stopniowo ser. Następnie po trochy masło w temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając.
  • Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową i znów mieszamy.
  • Masę wylewamy do prostokątnej, dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak wyjdzie nam płaski naleśnik ale się tym nie przejmujemy.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę do uzyskania złotej skórki (może być potrzeba dodać nawet z 10-15 minut). Sernika nie wyjmujemy, tylko studzimy go spokojnie, otwierając lekko piekarnik. Nie marudzimy, że opadł bo to normalne.
  • Wyjmujemy sernik z blaszki, dzielimy na pół i jedną połowę smarujemy lekko podgrzaną masą kajmakową. Czekamy, aż trochę zgęstnieje i nakładamy nieposmarowaną połowę na wierzch. Resztką masy możemy udekorować sernik.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…