w , , , , , ,

Sernik z czekoladową masą kajmakową

Przyznam się, że sernik z czekoladową masą kajmakową powstał całkiem przypadkiem. Pomyliłem formy i zamiast do blaszki małej to wlałem go do dużej. Oczywiście wyszedł płaski bardzo, ale przecież to sernik więc każdy by był dobry, Postanowiłem go jednak trochę uratować i tak wyszedł ten cud natury. Przełożony masą okazał się odpowiedniej wysokości. Był puszysty, kremowy i mega pyszny. Do swojego zastosowałem serek w kubełku z wanilią więc nie dodałem tyle cukru wanilinowego i miał on już konsystencję serka kanapkowego. Im bardziej będzie puszysty ser lub dokładniej zmielony tym bardziej delikatny sernik Wam wyjdzie. Polecam, nie tylko od święta - wspaniałe dzieło przypadku.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Sernik z czekoladową masą kajmakową
Składniki:
  • 1 kg sera na sernik im bardziej puszysty i mielony tym lepiej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki czekoladowej masy kajmakowej
  • aromat waniliowy
  • 80 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości.
  • Dodajemy aromat, mąkę ziemniaczaną i dalej miksując stopniowo ser. Następnie po trochy masło w temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając.
  • Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową i znów mieszamy.
  • Masę wylewamy do prostokątnej, dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak wyjdzie nam płaski naleśnik ale się tym nie przejmujemy.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę do uzyskania złotej skórki (może być potrzeba dodać nawet z 10-15 minut). Sernika nie wyjmujemy, tylko studzimy go spokojnie, otwierając lekko piekarnik. Nie marudzimy, że opadł bo to normalne.
  • Wyjmujemy sernik z blaszki, dzielimy na pół i jedną połowę smarujemy lekko podgrzaną masą kajmakową. Czekamy, aż trochę zgęstnieje i nakładamy nieposmarowaną połowę na wierzch. Resztką masy możemy udekorować sernik.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z czekoladową masą kajmakową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze