w ,

Sernik na zimno z galaretkami w formie babki



Bardzo efektowny sposób na sernik na zimno z galaretkami w formie babki. Nie należy się spieszyć z jego przygotowaniem i za każdym razem trochę odczekać by poprzednia część lekko stężała. Po przekrojeniu uzyskamy kolorowe kostki galaretki otoczone przez pyszną masę z serków. Owoce sezonowe dopełniają charakter ciasta dodając świeżości.
Przygotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Sernik na zimno z galaretkami

Potrzebne składniki

  • 4 serki homogenizowane waniliowe po 200 g
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 galaretki (2 x czerwona, 1 x zielona, 1 x pomarańczowa)
  • 200 g truskawek lub innych owoców sezonowych

Sposób wykonania

  • Przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (jednak radzę dodając 1/3 wody mniej niż w przepisie), po jednej galaretce zielonej czerwonej i pomarańczowej. Czekamy aż stężeją i kroimy je w kostkę.
  • 2 żółte galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody i lekko studzimy, dodajemy serki i miksujemy.
  • Wlewamy masę z serkami do formy na babkę można użyć silikonowej lub wyłożyć inną folią spożywczą będzie łatwiej wyjąć. Wrzucamy pokrojone galaretki i zostawiamy do stężenia.
  • Rozpuszczamy ostatnią galaretkę w szklance wrzątku studzimy tak by zaczynała już tężeć. Układamy owoce oczyszczone i pokrojone, na wierzchu masy w formie i zalewamy galaretką. Znów zostawiamy w lodówce do stężenia.
  • Przykładamy do formy talerz odwracamy i wyjmujemy sernik.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno z galaretkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Sernik na zimno z galaretkami w formie babki

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze