Potrzebne składniki
- 4 serki homogenizowane waniliowe po 200 g
- 2 galaretki cytrynowe
- 4 galaretki (2 x czerwona, 1 x zielona, 1 x pomarańczowa)
- 200 g truskawek lub innych owoców sezonowych
Sposób wykonania
- Przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (jednak radzę dodając 1/3 wody mniej niż w przepisie), po jednej galaretce zielonej czerwonej i pomarańczowej. Czekamy aż stężeją i kroimy je w kostkę.
- 2 żółte galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody i lekko studzimy, dodajemy serki i miksujemy.
- Wlewamy masę z serkami do formy na babkę można użyć silikonowej lub wyłożyć inną folią spożywczą będzie łatwiej wyjąć. Wrzucamy pokrojone galaretki i zostawiamy do stężenia.
- Rozpuszczamy ostatnią galaretkę w szklance wrzątku studzimy tak by zaczynała już tężeć. Układamy owoce oczyszczone i pokrojone, na wierzchu masy w formie i zalewamy galaretką. Znów zostawiamy w lodówce do stężenia.
- Przykładamy do formy talerz odwracamy i wyjmujemy sernik.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno z galaretkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.