Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie

2 min. czytania
0
1
Pyszny, puszysty sernik na kakaowym spodzie. Kruche ciasto smak czekolady i wanilii - zwyczajnie niebo w ustach. Prosty i szybki w przygotowaniu - w zasadzie to ugniatamy cisto. wrzucamy wszystkie składniki na masę i miksujemy, pieczemy i gotowe. Jeśli szukacie prostego i efektownego przepisu, to polecam. Sernik na urodziny dla Mamy zrobiła Hania - dziękuję za pomysł i podzielenie się kawałkiem.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik mielonego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g ciepłego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • aromat waniliowy lub ekstrakt
  • opcjonalnie bakalie i rodzynki

Sposób wykonania:

  • Mąkę siekamy z chłodnym masłem i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut do zamrażalnika.
  • Ser i pozostałe składniki na masę miksujemy razem, zaczynając od jajek z cukrem, dokładamy masło i płynne składniki potem sypkie i stopniowo ser.
  • Połową ciasta wygniatamy spód blaszki wylewamy na to masę serową, a następnie resztę ciasta ścieramy na wierch, na tarce na grubych oczkach.
  • Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…