Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Sernik czekoladowy z masłem orzechowym

Sernik czekoladowy z masłem orzechowym

3 min. czytania
0
0
Dalej wielkanocne przepisy, a wyobrażacie sobie święta bez sernika? Sernik czekoladowy z masłem orzechowym to dość niebanalna propozycja. Uwierzcie jednak, że lepszego dawno nie jadłem. Puszysty, kremowy a do tego pachnący wanilią, orzechami i o smaku orzechowo-czekoladowym. Rozpływa się w ustach. Sernika nie wyjmujemy zaraz po upieczeniu, tylko studzimy w otwartym piekarniku.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Przepis na:

Sernik czekoladowy z masłem orzechowym

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego na sernik
  • 150 g masła
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 jajka + 2 białka od ciasta
  • 3 łyżki kopiaste masła orzechowego
  • rodzynki (wg. uznania)

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wstawiamy owinięte w folię do lodówki na 30 min.
  • Masło do masy serowej rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
  • Jajka z białkami, cukrem, śmietaną i rozpuszczonym masłem miksujemy na puszysta masę. Ubijając dodajemy partiami masło orzechowe.
  • Dokładamy powoli ser i dalej miksujemy, na koniec miksowania dodajemy budynie.
  • Cisto z lodówki rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Nakłuwamy widelcem, dociskamy brzegi i podpiekamy w 180 stopniach 15 minut.
  • Odkładamy na bok 1/3 masy serowej i dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
  • Na podpieczony lekko przestudzony spód wykładamy połowę białej masy twarogowej, następnie warstwę czekoladowej i znów białej. Można pomieszać lekko widelcem i wyjdzie marmurkowy ale i tak się wymiesza trochę.
  • Pieczemy w 180 stopniach 15 minut, zmniejszamy do 170 i pieczemy kolejne 35 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…