Potrzebne składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego na sernik
- 150 g masła
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- 1 szklanka cukru
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 2 budynie waniliowe
- 2 jajka + 2 białka od ciasta
- 3 łyżki kopiaste masła orzechowego
- rodzynki (wg. uznania)
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wstawiamy owinięte w folię do lodówki na 30 min.
- Masło do masy serowej rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
- Jajka z białkami, cukrem, śmietaną i rozpuszczonym masłem miksujemy na puszysta masę. Ubijając dodajemy partiami masło orzechowe.
- Dokładamy powoli ser i dalej miksujemy, na koniec miksowania dodajemy budynie.
- Cisto z lodówki rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Nakłuwamy widelcem, dociskamy brzegi i podpiekamy w 180 stopniach 15 minut.
- Odkładamy na bok 1/3 masy serowej i dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
- Na podpieczony lekko przestudzony spód wykładamy połowę białej masy twarogowej, następnie warstwę czekoladowej i znów białej. Można pomieszać lekko widelcem i wyjdzie marmurkowy ale i tak się wymiesza trochę.
- Pieczemy w 180 stopniach 15 minut, zmniejszamy do 170 i pieczemy kolejne 35 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik czekoladowy z masłem orzechowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!