w , , , ,

Sernik czekoladowy z chałwą w stylu zebra



Chałwa i czekolada to chyba dwa moje ulubione składniki, a jeszcze najlepsze ciasto na świece, czyli sernik – połączenie tego to wręcz jak kumulacja szczęścia. Sernik czekoladowo-chałwowy zatem będę Wam wysławiał pod niebiosa, jako najwspanialsze ciasto jakie sobie mogłem wymarzyć. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje – niby czemu ma nie smakować? No chyba, że ktoś chałwy nie lubi, bo czekoladę i sernik to chyba każdy. Trochę roboty z nim jest i fajnie jak zachowacie procedurę nakładania warstw bo wychodzi bardzo efektowny. Jest też zaskoczeniem na stole, bo każdy jak widzi ciasto w stylu zebra, nie spodziewa się raczej sernika. Jest przepyszny szczególnie z czekolada gorzka w środku i deserową na zewnątrz w polewie. Już Wam ślinka cieknie? To zapraszam do wykonania – naprawdę warto.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Sernik czekoladowy z chałwą

Potrzebne składniki

Masa serowa

  • 1 kg serka na sernik (takiego z pudełka)
  • 6 jajek
  • 1 budyń waniliowy (najlepiej bez cukru)
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 200 g chałwy waniliowej

Spód

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki 30%

Sposób wykonania

  • Przygotowałem tortownicę 24-26 cm, wykładając papierem do pieczenia. Pokruszyłem ciastka, rozpuściłem w rondelku masło. Połączyłem masło z ciastkami i dokładnie wymieszałem. Masę z ciastek wyłożyłem równo na dnie tortownicy, lekko dociskając. Wstawiłem do lodówki do wystudzenia, a w tym czasie….
  • Żółtka oddzieliłem od białek i zmiksowałem je z cukrem na jednolitą puszystą masę.
  • Nie przerywając miksowania dodawałem partiami ser, a następnie budyń i śmietanę.
  • Masę serową podzieliłem na 2 części.
  • Do jednej części dodałem rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, lekko przestudzoną.
  • Do drugiej części dodałem rozgniecioną widelcem chałwę.
  • Obie części miksowałem przez chwilę.
  • Białka ubiłem ze szczyptą soli na sztywno i również podzieliłem na dwie części.
  • Dodałem po połowie piany z białek do każdej części masy serowej i delikatnie wymieszałem.
  • Wyjąłem tortownicę z lodówki i wykładałem po trzy łyżki jednej masy i drugiej na przemian, na środek tortownicy, do wykorzystania obu mas.
  • Piekłem sernik 15 min. w temp. 180 stopni, a następnie 50 min. w temp. 140 stopni.
  • Wystudziłem sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. A następnie wstawiłem na 2 godziny do lodówki.
  • Czekoladę na polewę rozpuściłem w kąpieli wodnej dodając śmietankę i mieszając. Polałem sernik polewą i poczekałem aż wystygnie. Można udekorować dodatkowo pokruszonymi orzechami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik czekoladowy z chałwą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Wasze wykonania:

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
8 miesięcy temu

Ser z pudełka,czy chodzi o twarożek?

Madzik
Madzik
8 miesięcy temu

Właśnie upieklam studzi się jutro zobaczymy efekt po rozkrojeniu i skosztowaniu jak narazie jestem zachwycona 😁

Magdalena
Magdalena
9 miesięcy temu

Ok przepis ciekawy ale co się stało ze śmietaną 18%

Ewa
Ewa
8 miesięcy temu
Odpowiedz  Magdalena

Nie przerywając miksowania dodawałem partiami ser, a następnie budyń i śmietanę.—- czytanie nie boli

Kasia
9 miesięcy temu

Twoja mama zdecydowania dybie na moją figurę! Przepysznie! Czy jako prezent urodzinowy mogę dostać taki tort?

Słodko Słodka
9 miesięcy temu

O Ty,Ty kusicielu,ładnie to tak od samego rana takie pyszności wrzucać,pyszny sernik.
PS.Smaki mojego męża 🙂