Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Sernik czekoladowy z chałwą w stylu zebra

Kosą po patelni 29 lutego 2020
Chałwa i czekolada to chyba dwa moje ulubione składniki, a jeszcze najlepsze ciasto na świece, czyli sernik – połączenie tego to wręcz jak kumulacja szczęścia. Sernik czekoladowo-chałwowy zatem będę Wam wysławiał pod niebiosa, jako najwspanialsze ciasto jakie sobie mogłem wymarzyć. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje – niby czemu ma nie smakować? No chyba, że ktoś chałwy nie lubi, bo czekoladę i sernik to chyba każdy. Trochę roboty z nim jest i fajnie jak zachowacie procedurę nakładania warstw bo wychodzi bardzo efektowny. Jest też zaskoczeniem na stole, bo każdy jak widzi ciasto w stylu zebra, nie spodziewa się raczej sernika. Jest przepyszny szczególnie z czekolada gorzka w środku i deserową na zewnątrz w polewie. Już Wam ślinka cieknie? To zapraszam do wykonania – naprawdę warto.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Sernik czekoladowy z chałwą

Potrzebne składniki

Masa serowa

  • 1 kg serka na sernik (takiego z pudełka)
  • 6 jajek
  • 1 budyń waniliowy (najlepiej bez cukru)
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 200 g chałwy waniliowej

Spód

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki 30%

Sposób wykonania

  • Przygotowałem tortownicę 24-26 cm, wykładając papierem do pieczenia. Pokruszyłem ciastka, rozpuściłem w rondelku masło. Połączyłem masło z ciastkami i dokładnie wymieszałem. Masę z ciastek wyłożyłem równo na dnie tortownicy, lekko dociskając. Wstawiłem do lodówki do wystudzenia, a w tym czasie….
  • Żółtka oddzieliłem od białek i zmiksowałem je z cukrem na jednolitą puszystą masę.
  • Nie przerywając miksowania dodawałem partiami ser, a następnie budyń i śmietanę.
  • Masę serową podzieliłem na 2 części.
  • Do jednej części dodałem rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, lekko przestudzoną.
  • Do drugiej części dodałem rozgniecioną widelcem chałwę.
  • Obie części miksowałem przez chwilę.
  • Białka ubiłem ze szczyptą soli na sztywno i również podzieliłem na dwie części.
  • Dodałem po połowie piany z białek do każdej części masy serowej i delikatnie wymieszałem.
  • Wyjąłem tortownicę z lodówki i wykładałem po trzy łyżki jednej masy i drugiej na przemian, na środek tortownicy, do wykorzystania obu mas.
  • Piekłem sernik 15 min. w temp. 180 stopni, a następnie 50 min. w temp. 140 stopni.
  • Wystudziłem sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. A następnie wstawiłem na 2 godziny do lodówki.
  • Czekoladę na polewę rozpuściłem w kąpieli wodnej dodając śmietankę i mieszając. Polałem sernik polewą i poczekałem aż wystygnie. Można udekorować dodatkowo pokruszonymi orzechami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik czekoladowy z chałwą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Wasze wykonania:

Bożena Zawadzka

Tagi chałwa, ciasto, czekolada, deser, jajka, polewa, sernik, słodkie, wanilia, zebra
Kosą po patelni 29 lutego 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Planujesz otworzyć pizzerie – oto garść porad na początek!
Następny wpis Koronawirus – epidemia strachu – zadbaj o siebie i najbliższych
11 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
8 marca 2020 19:12

Ser z pudełka,czy chodzi o twarożek?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Anna
9 marca 2020 18:12

ser na sernik sprzedawane sa w takich pudełkach po 1 kg już zmielone i gotowe do użycia w serniku

0
Odpowiedz
Madzik
Madzik
3 marca 2020 13:23

Właśnie upieklam studzi się jutro zobaczymy efekt po rozkrojeniu i skosztowaniu jak narazie jestem zachwycona 😁

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Madzik
3 marca 2020 14:42

To ja poprosze o opinię i najlepiej zdjęcie dzieła to wstawie tutaj 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
1 marca 2020 00:52

Ok przepis ciekawy ale co się stało ze śmietaną 18%

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
Odpowiedz  Magdalena
1 marca 2020 17:22

Nie przerywając miksowania dodawałem partiami ser, a następnie budyń i śmietanę.—- czytanie nie boli

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Magdalena
3 marca 2020 14:43

Nie było śmietany, później poprawiłem tak więc przepraszam za niedopatrzenie i dzieki za czujność 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
29 lutego 2020 11:27

Twoja mama zdecydowania dybie na moją figurę! Przepysznie! Czy jako prezent urodzinowy mogę dostać taki tort?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Kasia
3 marca 2020 14:44

Ty nie przepadasz za chałwą przecież to raczej moja domena 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
29 lutego 2020 11:08

O Ty,Ty kusicielu,ładnie to tak od samego rana takie pyszności wrzucać,pyszny sernik.
PS.Smaki mojego męża 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Słodko Słodka
3 marca 2020 14:44

No to w prezencie za to że jest jak znalazł 🙂

0
Odpowiedz

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Shakshuka – pyszne śniadanie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?