Sernik bez pieczenia na owsianym spodzie

5 min. czytania
1
1
Sernik bez pieczenia na owsianym spodzie z nutką kakao i świeżymi owocami. Nie jest słodki, jest lekki i smakuje naprawdę super. Delikatna piankowa masa z sera mascarpone, takie trochę tiramisu bez kawy i alkoholu. Mnie urzekł ale fanem serników jestem wszelkich, więc pewnie jak w przypadku brukselki, niemiarodajna jest moja opinia bardzo - tym razem w drugą stronę. Polecam!
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Sernik bez pieczenia na owsianym spodzie
Składniki:

Masa:

  • 250 g sera mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 laska wanilii

Spód:

  • 200 g płatków owsianych
  • 120 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji - maliny (borówki, jeżyny)
  • kakao lub gorzka czekolada do posypania
Sposób wykonania:
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie koło /14 szklanki i zostawiamy na trochę.
  • Rozpuszczamy masło i dajemy mu lekko przestygnąć. Płatki owsiane blendujemy. Łączymy Płatki z cukrem i kakao, dolewamy masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy równomiernie warstwę masy na okrągłą blaszkę 20 cm średnicy i dociskamy do dna. Wstawiamy do zamrażalnika na 15 min.
  • Jajka dokładnie szorujemy i należy je dodatkowo sparzyć wrzątkiem - to bardzo ważne bo używamy przecież surowych. Oddzielamy żółtka od białek.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli ser i miksujemy.
  • W osobnych naczyniach ubijamy kremówkę na sztywno i białka z odrobiną soli również na sztywno.
  • Do masy serowej dodajemy żelatynę, wanilię i ubitą śmietanę. Miksujemy.
  • Dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie ale delikatnie mieszamy całość.
  • Wylewamy masę na spód wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • Posypujemy z wierzchu startą czekoladą lub używamy kakao i dekorujemy świeżymi owocami.
Mała uwaga do zdjęcia - mój wyszedł niski bo nie miałem małej tortownicy i zrobiłem go w 2 pojemnikach. Wasz wyjdzie trochę wyższy 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik bez pieczenia na owsianym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
2 lat temu

Kiedyś pomyślę, że to robisz złośliwie – akurat jak unikam słodkiego, to oczywiście wrzucasz przepis na sernik bez pieczenia (a wiesz, że ja unikam pieczenia ciast) i to jeszcze w jak najmniej fit wersji 😀 ale trudno, poczekam, jak przyjdzie dobry czas, to sobie zrobię, bo wygląda przepysznie! 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).