Potrzebne składniki
Masa:
- 250 g sera mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki żelatyny
- 1 laska wanilii
Spód:
- 200 g płatków owsianych
- 120 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji - maliny (borówki, jeżyny)
- kakao lub gorzka czekolada do posypania
Sposób wykonania
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie koło /14 szklanki i zostawiamy na trochę.
- Rozpuszczamy masło i dajemy mu lekko przestygnąć. Płatki owsiane blendujemy. Łączymy Płatki z cukrem i kakao, dolewamy masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy równomiernie warstwę masy na okrągłą blaszkę 20 cm średnicy i dociskamy do dna. Wstawiamy do zamrażalnika na 15 min.
- Jajka dokładnie szorujemy i należy je dodatkowo sparzyć wrzątkiem - to bardzo ważne bo używamy przecież surowych. Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli ser i miksujemy.
- W osobnych naczyniach ubijamy kremówkę na sztywno i białka z odrobiną soli również na sztywno.
- Do masy serowej dodajemy żelatynę, wanilię i ubitą śmietanę. Miksujemy.
- Dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie ale delikatnie mieszamy całość.
- Wylewamy masę na spód wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Posypujemy z wierzchu startą czekoladą lub używamy kakao i dekorujemy świeżymi owocami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik bez pieczenia na owsianym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Kiedyś pomyślę, że to robisz złośliwie – akurat jak unikam słodkiego, to oczywiście wrzucasz przepis na sernik bez pieczenia (a wiesz, że ja unikam pieczenia ciast) i to jeszcze w jak najmniej fit wersji 😀 ale trudno, poczekam, jak przyjdzie dobry czas, to sobie zrobię, bo wygląda przepysznie! 🙂