Potrzebne składniki
- 250 g mąki125 g masła125 g cukru pudru1,5 łyżki kakao1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 tabliczka dowolnej, ulubionej czekolady
- 1 łyżeczka kakao (do dekoracji)
Sposób wykonania
- Mąkę wymieszałem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałem zimne masło, cukier i jajko, posiekałem wszytko nożem i szybko wyrobiłem ciasto.
- Ciasto zawinąłem w folię i wsadziłem na 30 min. do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkowałem na dość cienki placek.
- Wykroiłem elementy dużą foremką w kształcie serca.
- W połowie z nich wyciąłem nożykiem wewnątrz mniejsze serduszka. Możecie użyć mniejszej foremki, ważne by otwór nie był większy niż kostka czekolady.
- Na serduszka bez otworów położyłem na środek po kostce czekolady. Jeśli macie za duże kostki możecie je pokroić. Następnie przykryłem każde ciastko częścią z wyciętym otworem.
- Wziąłem do łapki cienki patyczek i maczając go w kakao robiłem kreseczki w około ciasta, jednocześnie dociskając brzegi.
- Gotowe, ozdobione ciasteczka wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. Musicie pilnować by się nie spaliły – jak się zrobią złote to wyjmujemy – ciasto nie było grube.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka – serduszka z czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Piękne i pyszne! Doceniam!