Serduszka z czekoladą – ciastka na walentynki

6 min. czytania
1
0
Przez żołądek do serca – stara prawda. Takie serduszka z czekoladą pewnie trafią w niejedno. Trochę pracy z nimi jest i to widać, więc osoba, która je dostanie na talerz powinna docenić Wasz trud, a przy tym naprawdę to nic trudnego i pewnie nawet początkujący kucharz, sobie z nimi poradzi. Kruche ciasto, a w środku pyszna czekolada. Jeśli zrobicie to z czekolady smakowej w ulubionym rodzaju wybranej osoby, dodatkowo zyskacie kilka punktów. takie zdobienie nie jest trudne, ja miałem tylko dużą foremkę serduszko i nie mogłem w środku wyciąć mniejszej, więc się męczyłem nożykiem. Pewnie środkowe serca dlatego wyszły trochę koślawo. Jak macie dwa rozmiary foremek, pewnie pójdzie Wam lepiej. Spróbujcie zaskoczyć Swoją drugą połówkę czymś pysznym i słodkim.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciastka – serduszka z czekoladą
Składniki:
  • 250 g mąki125 g masła125 g cukru pudru1,5 łyżki kakao1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (schłodzonego)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka dowolnej, ulubionej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao (do dekoracji)
Sposób wykonania:
  • Mąkę wymieszałem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałem zimne masło, cukier i jajko, posiekałem wszytko nożem i szybko wyrobiłem ciasto.
  • Ciasto zawinąłem w folię i wsadziłem na 30 min. do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowałem na dość cienki placek.
  • Wykroiłem elementy dużą foremką w kształcie serca.
  • W połowie z nich wyciąłem nożykiem wewnątrz mniejsze serduszka. Możecie użyć mniejszej foremki, ważne by otwór nie był większy niż kostka czekolady.
  • Na serduszka bez otworów położyłem na środek po kostce czekolady. Jeśli macie za duże kostki możecie je pokroić. Następnie przykryłem każde ciastko częścią z wyciętym otworem.
  • Wziąłem do łapki cienki patyczek i maczając go w kakao robiłem kreseczki w około ciasta, jednocześnie dociskając brzegi.
  • Gotowe, ozdobione ciasteczka wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. Musicie pilnować by się nie spaliły – jak się zrobią złote to wyjmujemy – ciasto nie było grube.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciastka – serduszka z czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Katarzyna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Katarzyna
Gość

Piękne i pyszne! Doceniam!

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).