Kosą po patelni Przepisy Mięso Schab w galarecie

Schab w galarecie

0

Tradycyjny smak na naszych stołach czyli schab w galarecie. Mnie towarzyszy od dzieciństwa. Aromatyczny, delikatny... no i ja kocham galaretki w każdej postaci, więc jestem może mało obiektywny. Bulion musi być lekko przesolony i esencjonalny, po stężeniu traci ten ostry wyraz i jak zrobicie mdły, to będzie niesmaczne. Do dekoracji można też dodać np. jajko, brzoskwinie lub śliwki - chcecie to poszalejcie, ale nie wszystko na raz.

Schab w galarecie

Schab w galarecie

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 40 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • ćwierć selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 50 g żelatyny
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki, sałata, papryka do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Schab myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Nacieramy czosnkiem, pieprzem i smażymy na patelni z rozpuszczonym masłem delikatnie z każdej ze stron, przez chwilę, tak by tylko zamknąć mięso.
  2. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy obrane i u myte warzywa, zalewamy wodą tak by mięso i warzywa były dokładnie przykryte. Dodajemy liście laurowe, kostkę, ziele angielskie.
  3. Gotujemy jak rosół, doprowadzamy prawie do wrzenia zmniejszamy temperaturę i na niewielkim ogniu gotujemy do miękkości mięsa ok. 1,5 godziny. W trakcie gotowania dolewamy wody jeśli odparuje.
  4. Schab wyjmujemy i studzimy. Rosół przecedzamy.
  5. Z rosołu przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Bierzemy tyle płynu ile potrzeba a nie dobieramy żelatyny. Wyjdzie około litra bulionu.
  6. Schab kroimy w plastry, wykładamy na głęboki półmisek, dekorujemy wg. uznania i zalewamy bulionem z żelatyną. Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/schab-w-galarecie/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Musaka – grecka zapiekanka

    Musaka za mną łaziła już długo, podobnie jak placki. Nigdy nie jadłem, nie byłem też w Gre…
  • Pulpety gotowane w kapuście

    Delikatne pyszne mięsko otoczone kapustą z boczkiem i papryką czyli pulpety gotowane w kap…
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…