Kosą po patelni Przepisy Mięso Schab w galarecie

Schab w galarecie

3 min. czytania
0
0
Tradycyjny smak na naszych stołach czyli schab w galarecie. Mnie towarzyszy od dzieciństwa. Aromatyczny, delikatny... no i ja kocham galaretki w każdej postaci, więc jestem może mało obiektywny. Bulion musi być lekko przesolony i esencjonalny, po stężeniu traci ten ostry wyraz i jak zrobicie mdły, to będzie niesmaczne. Do dekoracji można też dodać np. jajko, brzoskwinie lub śliwki - chcecie to poszalejcie, ale nie wszystko na raz.
Schab w galarecie
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Schab w galarecie

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • ćwierć selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 50 g żelatyny
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • czosnek granulowany
  • sól (pieprz do smaku)
  • natka pietruszki (sałata, papryka do dekoracji)

Sposób wykonania:

  • Schab myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Nacieramy czosnkiem, pieprzem i smażymy na patelni z rozpuszczonym masłem delikatnie z każdej ze stron, przez chwilę, tak by tylko zamknąć mięso.
  • Przekładamy do dużego garnka, dodajemy obrane i u myte warzywa, zalewamy wodą tak by mięso i warzywa były dokładnie przykryte. Dodajemy liście laurowe, kostkę, ziele angielskie.
  • Gotujemy jak rosół, doprowadzamy prawie do wrzenia zmniejszamy temperaturę i na niewielkim ogniu gotujemy do miękkości mięsa ok. 1,5 godziny. W trakcie gotowania dolewamy wody jeśli odparuje.
  • Schab wyjmujemy i studzimy. Rosół przecedzamy.
  • Z rosołu przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Bierzemy tyle płynu ile potrzeba a nie dobieramy żelatyny. Wyjdzie około litra bulionu.
  • Schab kroimy w plastry, wykładamy na głęboki półmisek, dekorujemy wg. uznania i zalewamy bulionem z żelatyną. Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Zdrowa moda na smoothie

    Obecnie coraz więcej mówi się o zdrowym stylu życia. Chcemy długo zachować młodość, czuć s…
  • Naleśniki zapiekane z mięsem

    Naleśniki zapiekane z mięsem

    Świetne danie obiadowe. Naleśniki zapiekane z mięsem, papryką i kukurydzą w sosie pomidoro…
  • Ozorki wieprzowe w galarecie

    Tradycyjne danie wg. przepisu ze starej książki pt. Kuchnia Polska, czyli klasyczne ozorki…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…