Schab w galarecie

Kosą po patelni
Tradycyjny smak na naszych stołach czyli schab w galarecie. Mnie towarzyszy od dzieciństwa. Aromatyczny, delikatny... no i ja kocham galaretki w każdej postaci, więc jestem może mało obiektywny. Bulion musi być lekko przesolony i esencjonalny, po stężeniu traci ten ostry wyraz i jak zrobicie mdły, to będzie niesmaczne. Do dekoracji można też dodać np. jajko, brzoskwinie lub śliwki - chcecie to poszalejcie, ale nie wszystko na raz.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Schab w galarecie

Potrzebne składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • ćwierć selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 50 g żelatyny
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • czosnek granulowany
  • sól (pieprz do smaku)
  • natka pietruszki (sałata, papryka do dekoracji)

Sposób wykonania

  • Schab myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Nacieramy czosnkiem, pieprzem i smażymy na patelni z rozpuszczonym masłem delikatnie z każdej ze stron, przez chwilę, tak by tylko zamknąć mięso.
  • Przekładamy do dużego garnka, dodajemy obrane i u myte warzywa, zalewamy wodą tak by mięso i warzywa były dokładnie przykryte. Dodajemy liście laurowe, kostkę, ziele angielskie.
  • Gotujemy jak rosół, doprowadzamy prawie do wrzenia zmniejszamy temperaturę i na niewielkim ogniu gotujemy do miękkości mięsa ok. 1,5 godziny. W trakcie gotowania dolewamy wody jeśli odparuje.
  • Schab wyjmujemy i studzimy. Rosół przecedzamy.
  • Z rosołu przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Bierzemy tyle płynu ile potrzeba a nie dobieramy żelatyny. Wyjdzie około litra bulionu.
  • Schab kroimy w plastry, wykładamy na głęboki półmisek, dekorujemy wg. uznania i zalewamy bulionem z żelatyną. Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab w galarecie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Schab w galarecie

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze