Potrzebne składniki
- 500 g schabu wieprzowego bez kości
- 300 g makaronu rurki
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 3/4 szklanki mleka
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka tymianku
- sól (pieprz)
- koperek
- 1 łyżka masła klarowanego
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle do zeszklenia i dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy chwilę dodajemy sól, pieprz i tymianek, chwilę smażymy.
- Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.
- Gotujemy chwilę aż mleko trochę odparuje i dodajemy koperek.
- Ugotowany makaron odcedzamy niezbyt dokładnie i pozostawiamy w garnku.
- Przygotowany sos wkładamy do makaronu i mieszamy.
- Schab kroimy na 1,5 cm kotlety, lekko rozbijamy, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy na maśle z obu stron bez panierki po 1-1,5 minuty.
- Talerz dekorujemy sałatą wykładamy makaron z sosem i dodajemy kotlet schabowy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab z makaronem i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.