w , , , ,

Schab z makaronem i pieczarkami

Schab z makaronem i pieczarkami

U Rodziców dziś zagościł schab. Normalnie po tych dniach pełnych truskawek im zazdroszczę. Makaron z pieczarkami może też być samodzielnym daniem - jest lekki a sos aksamitny. Aromat nieziemski. Kotlet bez panierki jest bardzo delikatny o ile nie przesadzimy z długością jego smażenia.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Schab z makaronem i pieczarkami
Składniki:
  • 500 g schabu wieprzowego bez kości
  • 300 g makaronu rurki
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól (pieprz)
  • koperek
  • 1 łyżka masła klarowanego
Sposób wykonania:
  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle do zeszklenia i dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy chwilę dodajemy sól, pieprz i tymianek, chwilę smażymy.
  • Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.
  • Gotujemy chwilę aż mleko trochę odparuje i dodajemy koperek.
  • Ugotowany makaron odcedzamy niezbyt dokładnie i pozostawiamy w garnku.
  • Przygotowany sos wkładamy do makaronu i mieszamy.
  • Schab kroimy na 1,5 cm kotlety, lekko rozbijamy, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy na maśle z obu stron bez panierki po 1-1,5 minuty.
  • Talerz dekorujemy sałatą wykładamy makaron z sosem i dodajemy kotlet schabowy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab z makaronem i pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze