Kosą po patelni Przepisy Grzyby Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

2 min. czytania
0
0
Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salceson ze świeżych grzybów leśnych mnie zaintrygował i to bardzo. I okazało się, że nazwa nie zawsze decyduje o tym czy coś jest smaczne. Poza tym umówmy się, że świeże grzyby brzmią lepiej niż to co zazwyczaj do salcesonu ludzie ładują. Delikatna galaretka, zapach i smak lasu, przyprawy, papryka i czosnek robią swoje. Poezja na kanapce i cudowna propozycja na śniadanko.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 25 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 750 g świeżych (twardych, suchych grzybów)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 500 ml rosołu drobiowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny uniwersalnej do potraw
  • sól (pieprz)
  • szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
  • opcjonalnie 2 łyżeczki suszonych sproszkowanych grzybów

Sposób wykonania:

  • Grzyby myjemy, oczyszczamy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobniutko siekamy.
  • Na duża gorącą patelnie wlewamy olej, wkładamy grzyby i smażymy od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut. Dodajemy czosnek i dalej smażymy chwilę.
  • Wlewamy rosół dodajemy przyprawy, paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy 15 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
  • Odstawiamy z ognia dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i natkę pietruszki. Całość chwilę gotujemy i mieszamy.
  • Przelewamy do salaterek i wstawiamy przestudzone do lodówki na całą noc. Możemy też użyć np. formy keksowej wyłożonej folią spożywczą, będzie wygodniej to wyjąć i później kroić.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…