Kosą po patelni Przepisy Grzyby Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

7 minuty czytania

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salceson ze świeżych grzybów leśnych mnie zaintrygował i to bardzo. I okazało się, że nazwa nie zawsze decyduje o tym czy coś jest smaczne. Poza tym umówmy się, że świeże grzyby brzmią lepiej niż to co zazwyczaj do salcesonu ludzie ładują. Delikatna galaretka, zapach i smak lasu, przyprawy, papryka i czosnek robią swoje. Poezja na kanapce i cudowna propozycja na śniadanko.

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 25 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 750 g świeżych, twardych, suchych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 500 ml rosołu drobiowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny uniwersalnej do potraw
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
  • opcjonalnie 2 łyżeczki suszonych sproszkowanych grzybów

Sposób wykonania:

  1. Grzyby myjemy, oczyszczamy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobniutko siekamy.
  2. Na duża gorącą patelnie wlewamy olej, wkładamy grzyby i smażymy od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut. Dodajemy czosnek i dalej smażymy chwilę.
  3. Wlewamy rosół dodajemy przyprawy, paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy 15 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
  4. Odstawiamy z ognia dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i natkę pietruszki. Całość chwilę gotujemy i mieszamy.
  5. Przelewamy do salaterek i wstawiamy przestudzone do lodówki na całą noc. Możemy też użyć np. formy keksowej wyłożonej folią spożywczą, będzie wygodniej to wyjąć i później kroić.