w , , ,

Salceson ze świeżych grzybów leśnych



Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salceson ze świeżych grzybów leśnych mnie zaintrygował i to bardzo. I okazało się, że nazwa nie zawsze decyduje o tym czy coś jest smaczne. Poza tym umówmy się, że świeże grzyby brzmią lepiej niż to co zazwyczaj do salcesonu ludzie ładują. Delikatna galaretka, zapach i smak lasu, przyprawy, papryka i czosnek robią swoje. Poezja na kanapce i cudowna propozycja na śniadanko.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 25 min.
Jak wykonać przepis na - Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Potrzebne składniki

  • 750 g świeżych (twardych, suchych grzybów)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 500 ml rosołu drobiowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny uniwersalnej do potraw
  • sól (pieprz)
  • szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
  • opcjonalnie 2 łyżeczki suszonych sproszkowanych grzybów

Sposób wykonania

  • Grzyby myjemy, oczyszczamy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobniutko siekamy.
  • Na duża gorącą patelnie wlewamy olej, wkładamy grzyby i smażymy od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut. Dodajemy czosnek i dalej smażymy chwilę.
  • Wlewamy rosół dodajemy przyprawy, paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy 15 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
  • Odstawiamy z ognia dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i natkę pietruszki. Całość chwilę gotujemy i mieszamy.
  • Przelewamy do salaterek i wstawiamy przestudzone do lodówki na całą noc. Możemy też użyć np. formy keksowej wyłożonej folią spożywczą, będzie wygodniej to wyjąć i później kroić.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Salceson ze świeżych grzybów leśnych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze