Potrzebne składniki
- 750 g świeżych (twardych, suchych grzybów)
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 500 ml rosołu drobiowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny uniwersalnej do potraw
- sól (pieprz)
- szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
- opcjonalnie 2 łyżeczki suszonych sproszkowanych grzybów
Sposób wykonania
- Grzyby myjemy, oczyszczamy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobniutko siekamy.
- Na duża gorącą patelnie wlewamy olej, wkładamy grzyby i smażymy od czasu do czasu mieszając ok. 5 minut. Dodajemy czosnek i dalej smażymy chwilę.
- Wlewamy rosół dodajemy przyprawy, paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy 15 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
- Odstawiamy z ognia dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i natkę pietruszki. Całość chwilę gotujemy i mieszamy.
- Przelewamy do salaterek i wstawiamy przestudzone do lodówki na całą noc. Możemy też użyć np. formy keksowej wyłożonej folią spożywczą, będzie wygodniej to wyjąć i później kroić.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Salceson ze świeżych grzybów leśnych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!