Delikatna i pyszna, sałatka z tortellini, fetą i ogórkiem w sosie jogurtowo-majonezowym. Pożywna sałatka pachnąca wiosną. Najlepiej zastosować jarską wersję tortellini np. ze szpinakiem. Powiew świeżości na talerzu, doskonale sprawdza się na przyjęciach jako dodatek do wędlin i mięs. Przepis dostarczony przez Kasię, jednak wykonanie było już trochę wspólne (dołożyłem na wierzch koperek, ale się napracowałem...) - dziękuję za pyszną sałatkę inspirację.
Jak wykonać przepis na - Sałatka z tortellini, fetą i ogórkiemPotrzebne składniki
- 1 opakowanie tortellini (najlepiej jarskich)
- 1 paczka sera feta
- 1 zielony ogórek
- 1 jogurt naturalny małe opakowanie
- 1 łyżka majonezu
- Pół pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania
- Tortellini gotujemy w osolonej wodzie i przelewamy zimną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ser feta i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy do tortellini.
- Czosnek rozcieramy z solą, dodajemy jogurt, majonez i mieszamy.
- Polewamy pierożki i warzywa sosem i mieszamy.
- Koperek siekamy drobno i dodajemy do sałatki zostawiając trochę do posypania na wierzch.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z tortellini, fetą i ogórkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Proste i fajne!
W końcu idzie sezon na sałatki 🙂