Kosą po patelni Przepisy Sałatka z małży, papryki, pomidorów i cebuli

Sałatka z małży, papryki, pomidorów i cebuli

6 minuty czytania

Pyszna sałatka z małży, papryki, pomidorów i cebuli w stylu hiszpańskim. Świeże składniki, podawana na zimno, cieszy smakiem i wyglądem. Chrupkie warzywa, delikatne rozpływające się w ustach małże. Prawdziwy śródziemnomorski klimat. Jeśli macie ochotę możecie dodać czosnek do duszenia małży i trochę ziół śródziemnomorskich do samej sałatki, ale szczerze to nie jest konieczne. Proste składniki, szybka w przygotowaniu i lato na talerzu. Przepis przywiozła Judyta ze swoich wojaży po Kanarach - o jej wyprawie możecie poczytać tutaj.

Sałatka z małży, papryki, pomidorów i cebuli

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 200 g małży
  • 250 g pomidorów
  • 1 świeży ogórek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • sól, pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

  1. Małże dusimy na maśle z dodatkiem wina.
  2. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i obieramy i pozbawiamy nasion. Miąższ kroimy również w kostkę. Cebulę siekamy drobno.
  3. Łączymy składniki, dodajemy oliwę i sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.