w , , ,

Sałatka z makreli



Klasyczna, trochę już zapomniana sałatka z makreli. Relikt PRL-u i kiedyś robiło się ją dość często, teraz pojawia się na stołach z tego co widzę sporadycznie. Może przez konieczność wyjmowania niemałej ilości ości z ryby, mało komu chce się w to bawić. Smak jednak całości jest super i chyba warto się jednak pomęczyć. Klasyczne połączenie ryby z jajkiem i majonezem wzbogacone o wyraźne smaki musztardy i ogórków. Musicie spróbować lub zróbcie sobie podróż sentymentalną do starych czasów i odświeżcie ten smak.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Sałatka z makreli

Potrzebne składniki

  • 1 duża makrela wędzona
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4 ogórki małosolne lub kiszone
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • kilka gałązek szczypiorku
  • pieprz (sol do smaku)

Sposób wykonania

  • Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Rybę filetujemy i kroimy w kostkę.
  • Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
  • Polewamy oliwą i mieszamy wszystkie składniki.
  • Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, pieprz, posiekany szczypiorek i mieszamy całość dokładnie.
  • Po wymieszaniu ewentualnie dosalamy już wg. uznania.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z makreli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze