Sałatka z makreli

4 min. czytania
0
0
Klasyczna, trochę już zapomniana sałatka z makreli. Relikt PRL-u i kiedyś robiło się ją dość często, teraz pojawia się na stołach z tego co widzę sporadycznie. Może przez konieczność wyjmowania niemałej ilości ości z ryby, mało komu chce się w to bawić. Smak jednak całości jest super i chyba warto się jednak pomęczyć. Klasyczne połączenie ryby z jajkiem i majonezem wzbogacone o wyraźne smaki musztardy i ogórków. Musicie spróbować lub zróbcie sobie podróż sentymentalną do starych czasów i odświeżcie ten smak.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Sałatka z makreli
Składniki:
  • 1 duża makrela wędzona
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4 ogórki małosolne lub kiszone
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • kilka gałązek szczypiorku
  • pieprz (sol do smaku)
Sposób wykonania:
  • Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Rybę filetujemy i kroimy w kostkę.
  • Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
  • Polewamy oliwą i mieszamy wszystkie składniki.
  • Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, pieprz, posiekany szczypiorek i mieszamy całość dokładnie.
  • Po wymieszaniu ewentualnie dosalamy już wg. uznania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z makreli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 27
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    28
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).