Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Sałatka z ciecierzycy i żółtego sera

Sałatka z ciecierzycy i żółtego sera

0

Proste, ale bardzo smaczne danie, czyli sałatka z ciecierzycy i żółtego sera z dodatkiem czerwonej cebuli i sosu na bazie oliwy , cytryny i octu winnego. Doskonała przystawka jak również samodzielne danie na śniadanie z białym pieczywem. Lekkie, sycące i naprawdę smaczne. Najlepsze schłodzone przed podaniem, szczególnie na takie upały jakie mamy teraz.

Sałatka z cieciorki i żółtego sera

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Ser kroimy w drobną kostkę.
  4. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, octem i polewamy powstałym sosem sałatkę.
  5. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.