Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Sałatka z rukoli, pomidorów i ogórka

Sałatka z rukoli, pomidorów i ogórka

2 min. czytania
4
0
Beata przesłała kolejne zdjęcie i przepis, tym razem na pyszną i zdrową sałatkę z rukoli ogórka i pomidorów - dziękuję. Moja kuchnia ostatnio jakaś ciężka, więc się szczerze ucieszyłem. Beti już się na dobre rozgościła na stronie i mam nadzieję, że takie przepisy Wam się podobają. Mnie bardzo i może będzie ich niedługo więcej. Prostota wykonania, minimalizm składników.. i wyczuwalny dzięki temu, smak każdego z nich. Ja wcinam takie sałatki bez pytania, a co to...
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Przepis na:

Sałatka z rukoli, pomidorów i ogórka

Składniki:

  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
  • chili
  • 250 g rukoli
  • 3 żółte pomidory
  • 1 surowy mały ogórek
  • parmezan
  • ziarna sezamu

Sposób wykonania:

  • Najlepiej w jakimś słoiku tak by można było zakręcić i wymieszać łączymy ze sobą wyciśnięty z limonki sok, tyle samo oliwy co soku, sól, pieprz, chilli. Wszystko dokładnie wstrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rukolę rwiemy w razie potrzeby na mniejsze kawałki, pomidora kroimy w ósemki, a ogórka w cieniutkie plasterki i mieszamy zalewając przygotowanym sosem.
  • Całość posypujemy tartym parmezanem i ziarnem sezamu wg. upodobań.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

4 komentarze

  1. Avatar

    opycha.pl

    24 października 2017 w 22:15

    O widzisz, w końcu coś typowo dla mnie! 😀 Ja jeszcze wtrącę przy okazji zdrowotne morały – w tym przypadku jest świetna okazja, aby dać mniej soli, bo parmezan i limonka już i tak bardzo podkręcą smak, szanujmy wątroby i jak nie trzeba, to nie sypmy połowy urobku kopalni w Wieliczce 😉

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…