w ,

Rybne potrawy, które zawsze wychodzą



Odpowiednio przyrządzone ryby to bogactwo smaków i aromatów. Możemy je piec, gotować, smażyć, marynować, wędzić… Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. Oto 5 inspiracji na dania z ryb, które zawsze wychodzą smakowicie!

Ryba po grecku

Rybę po grecku możemy przygotowywać nie tylko na święta Bożego Narodzenia, lecz także na Wielkanoc lub bez okazji. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jaka ryba do ryby po grecku? Można użyć zarówno dorsza, miruny czy sandacza. Wystarczy tylko kawałki ryb obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. W daniu nie może zabraknąć duszonych warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, por. Należy je połączyć z przecierem pomidorowym i doprawić do smaku.

Łosoś zapiekany z papryką

Łosoś zapiekany z papryką to doskonałe, lekkie danie obiadowe. Wystarczy pokroić rybę i paprykę na cienkie paseczki, a cebulę w piórka. Składniki polewamy oliwą, doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą, a następnie pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Przed podaniem można skropić łososia sokiem z cytryny. Danie bardzo dobrze smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami z koperkiem.

Mintaj w sosie cytrynowo-czosnkowym

Mintaj doskonale smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego. Wystarczy tylko przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, kolendrą, solą i pieprzem. Tak powstałym sosem nacieramy kawałki mintaja i marynujemy przez około godzinę. Po tym czasie wystarczy tylko upiec rybę w naczyniu żaroodpornym wraz z gałązkami koperku i plasterkami cytryny. Aby mintaj za bardzo się nie przypiekł i nie przestał być soczysty, warto przykryć naczynie folią aluminiową. To pyszne i niezwykle smakowite danie, które z łatwością przygotuje nawet osoba niewprawiona w kuchni!

Ryba zapiekana z brokułami

Zapiekanka rybna to sycące i pyszne danie, które można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy tylko ugotować ryż i podzielone na różyczki brokuły. Kawałki ryby, na przykład łososia, należy skropić sokiem z cytryny. Niepowtarzalnego smaku doda sos, który można łatwo przygotować z bulionu, mleka, zasmażki i krojonych pomidorów. Naczynie żaroodporne należy natłuścić masłem i układać kolejno ryż, rybę, brokuły i pomidory. Całość zalewamy sosem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie to ekspresowe i bardzo proste danie, które możemy przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta. Wystarczy tylko kilka składników, czyli filety śledziowe, jabłka, cebula, kwaśna śmietana, koperek oraz przyprawy. Ile moczyć śledzie? Jeżeli mamy zamiar użyć mleka, to wystarczą tylko dwie godziny, natomiast moczenie śledzi w wodzie zajmie około 4 godzin. Należy tylko pamiętać o jednej podstawowej zasadzie – śledzie powinny być zimne. Śledzi w oleju nie trzeba moczyć w wodzie, a jedynie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w paski. Aby przygotować śledzie w śmietanie, wystarczy zalać wrzątkiem drobno posiekaną cebulę, jabłko pokroić w kostkę i wymieszać ze śmietaną 18%. Można dodatkowo przyprawić rybę solą, pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem. Śledzie najlepiej smakują na zimno, skropione sokiem z cytryny.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia

Nie mogę się powstrzymać: ta rybka mega uśmiechnięta i szcześliwa, ze jest na talerzu 😉

Słodko Słodka

Smakowite propozycje 🙂