Ryba w galarecie

3 min. czytania
1
1
Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może mam jakieś stałe niedobory kolagenu, ale wcinam ze smakiem w każdej formie: zimne nóżki, na słodko, kurczak, ryba. Każda galaretka sprawia, że oczy mi się świecą. Możecie użyć dowolnej ryby, najlepiej filetowanej, ale równie dobrze możecie to zrobić np. z karpiem. Na filetach jest o wiele jednak łatwiej. No i nie ma ości później w galaretce co mnie doprowadza do szału, bo galaretka ma być taka, by rozpływała się w ustach, a nie drażniła dziąsła i język. Jeśli użyjecie płatów ryby ze skórą, po ugotowaniu, lepiej ją oddzielić od mięsa. W środek możecie włożyć trochę natki pietruszki, jajeczko i piękna galaretka nie tylko cieszy brzuszek, ale i oczy.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Przepis na:

Ryba w galarecie

Składniki:

  • 1 kg ryby filetowanej
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Sposób wykonania:

  • W małej ilości wody gotujemy oczyszczone warzywa z przyprawami i cukrem do uzyskania średniej miękkości warzyw.
  • Dokładamy rybę (wody powinno być tyle by ja lekko przykryła po włożeniu). Gotujemy wywar z rybą na małym ogniu około 20 min.
  • Wyjmujemy rybę tak by się nie rozleciała na talerz i studzimy.
  • Wywar przecedzamy do drugiego garnka i doprawiamy cytryną. Wywar musi być lekko słony.
  • Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gorącego wywaru. Mieszamy.
  • Ryby kroimy w paski i układamy w płaskim naczyniu,
  • Marchew kroimy w plastry i układamy z rybą.
  • Zalewamy wywarem tak by przykryło wszystkie składniki.
  • Można dodać natkę pietruszki i jajko na twardo do dekoracji.
  • Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki do stężenia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 27
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    29
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

  • Makaron gryczany z warzywami

    To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …
  • Gulasz z żołądków drobiowych

    Lubicie podroby? Myślę, że to danie przekona nawet tych co nie przepadają, bo gulasz z żoł…
  • Chłodnik z buraczkami

    Nastały ciepłe dni więc jak znalazł na obiad coś zimnego, zdrowego i pysznego. Chłodnik z …

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…