Ryba w galarecie

9 minuty czytania
0
107

Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może mam jakieś stałe niedobory kolagenu, ale wcinam ze smakiem w każdej formie: zimne nóżki, na słodko, kurczak, ryba. Każda galaretka sprawia, że oczy mi się świecą. Możecie użyć dowolnej ryby, najlepiej filetowanej, ale równie dobrze możecie to zrobić np. z karpiem. Na filetach jest o wiele jednak łatwiej. No i nie ma ości później w galaretce co mnie doprowadza do szału, bo galaretka ma być taka, by rozpływała się w ustach, a nie drażniła dziąsła i język. Jeśli użyjecie płatów ryby ze skórą, po ugotowaniu, lepiej ją oddzielić od mięsa. W środek możecie włożyć trochę natki pietruszki, jajeczko i piękna galaretka nie tylko cieszy brzuszek, ale i oczy.

Ryba w galarecie

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg ryby filetowanej
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Sposób wykonania:

  1. W małej ilości wody gotujemy oczyszczone warzywa z przyprawami i cukrem do uzyskania średniej miękkości warzyw.
  2. Dokładamy rybę (wody powinno być tyle by ja lekko przykryła po włożeniu). Gotujemy wywar z rybą na małym ogniu około 20 min.
  3. Wyjmujemy rybę tak by się nie rozleciała na talerz i studzimy.
  4. Wywar przecedzamy do drugiego garnka i doprawiamy cytryną. Wywar musi być lekko słony.
  5. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gorącego wywaru. Mieszamy.
  6. Ryby kroimy w paski i układamy w płaskim naczyniu,
  7. Marchew kroimy w plastry i układamy z rybą.
  8. Zalewamy wywarem tak by przykryło wszystkie składniki.
  9. Można dodać natkę pietruszki i jajko na twardo do dekoracji.
  10. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki do stężenia.

  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …
  • Piernik świąteczny wersja 2

    Rzutem na taśmę, ale może jeszcze ktoś się skusi na pyszny piernik świąteczny. Można go pr…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…