w , , , , ,

Ryba w galarecie



Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może mam jakieś stałe niedobory kolagenu, ale wcinam ze smakiem w każdej formie: zimne nóżki, na słodko, kurczak, ryba. Każda galaretka sprawia, że oczy mi się świecą. Możecie użyć dowolnej ryby, najlepiej filetowanej, ale równie dobrze możecie to zrobić np. z karpiem. Na filetach jest o wiele jednak łatwiej. No i nie ma ości później w galaretce co mnie doprowadza do szału, bo galaretka ma być taka, by rozpływała się w ustach, a nie drażniła dziąsła i język. Jeśli użyjecie płatów ryby ze skórą, po ugotowaniu, lepiej ją oddzielić od mięsa. W środek możecie włożyć trochę natki pietruszki, jajeczko i piękna galaretka nie tylko cieszy brzuszek, ale i oczy.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Jak wykonać przepis na – Ryba w galarecie

Potrzebne składniki

  • 1 kg ryby filetowanej
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Sposób wykonania

  • W małej ilości wody gotujemy oczyszczone warzywa z przyprawami i cukrem do uzyskania średniej miękkości warzyw.
  • Dokładamy rybę (wody powinno być tyle by ja lekko przykryła po włożeniu). Gotujemy wywar z rybą na małym ogniu około 20 min.
  • Wyjmujemy rybę tak by się nie rozleciała na talerz i studzimy.
  • Wywar przecedzamy do drugiego garnka i doprawiamy cytryną. Wywar musi być lekko słony.
  • Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gorącego wywaru. Mieszamy.
  • Ryby kroimy w paski i układamy w płaskim naczyniu,
  • Marchew kroimy w plastry i układamy z rybą.
  • Zalewamy wywarem tak by przykryło wszystkie składniki.
  • Można dodać natkę pietruszki i jajko na twardo do dekoracji.
  • Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki do stężenia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryba w galarecie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze