w ,

Roślinny burger – zdrowsza alternatywa popularnych fast foodów



Hamburgery zwykle kojarzą nam się z jedzeniem typu fast food, które jak wiadomo nie należy do najzdrowszych, a częste spożywanie takich dań może powodować liczne problemy ze zdrowiem. Ale czas to zmienić i poznać nieco inną, zdrowszą wersję tych znanych i lubianych kanapek.

Z roku na rok nasza konsumencka świadomość jest coraz większa – z uwagą wybieramy pojedyncze produkty, z których przygotowujemy smaczne i pożywne dania, a także znacznie rzadziej sięgamy już po przypadkowe potrawy bez sprawdzenia ich składu i wartości odżywczych. Dzięki temu na naszych stołach pojawiają się nowe dania, które już po pierwszym spróbowaniu na stałe wpisują się w domowe menu. 

Roślinny burger jako urozmaicenie diety

Fast foody mają to do siebie, że często łączą w sobie smaki i tekstury, które bardzo lubimy i dlatego chętnie do nich wracamy przy każdej możliwej okazji. Jednak, od pewnego czasu zwracamy też uwagę na to, jak jedzenie wpływa na nasze zdrowie. A że nadal niezmiennie cenimy jego smak, dlatego szukając lepszych alternatyw jest on tak ważny, zaraz tuż obok składu. 

Zmiana dotychczasowego sposobu odżywiania nie jest prosta, ale już nawet małe kroki mogą przynieść pozytywne efekty. Przede wszystkim wzbogacą one naszą codzienną dietę w wartościowe produkty, z powodzeniem zastępujące te, które nie są dla nas najlepszą opcją. 

Wegański burger – dlaczego warto po niego sięgnąć?

Burger to przede wszystkim bułka, mięso i dodatki. Taką wersję znamy niemal wszyscy. Ale w związku z tym, że nasze upodobania kulinarne wciąż się zmieniają, a wiele osób ogranicza lub całkowicie rezygnuje z mięsa, opracowano roślinną alternatywę dla fanów tych szybkich kanapek. Z czego dokładnie składa się wegański burger? Znajdziemy w nim m.in.: 

  • białko grochu, 
  • białko ryżowe, 
  • olej kokosowy, 
  • olej rzepakowy, 
  • ekstrakt z jabłek.

Taki nietypowy burger przede wszystkim dostarcza nam więcej białka, błonnika niż jego mięsny odpowiednik. Jednocześnie, nie zawiera tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, którego spożywanie powinniśmy minimalizować. 

Burger wcale nie musi być najgorszą opcją na obiad czy kolację. Wystarczy zamiast gotowej kanapki, przygotować ją samemu w domu, sięgając po ulubione dodatki. Jeśli wybierzemy roślinnego burgera, pełnoziarnistą bułkę, kilka warzyw i domowy sos, stworzymy pełnowartościowy posiłek, który będzie nie tylko smaczny i zdrowy, ale także oryginalny i zaskakujący naszych domowników.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze