Kosą po patelni Przepisy Mięso Roladki z mięsa mielonego w boczku

Roladki z mięsa mielonego w boczku

2 min. czytania
0
0
Roladki z mięsa mielonego w boczku to świetny pomysł na szybki, nie wymagający dużo pracy obiad. Przy okazji nie pryska tłuszcz, nie musimy smażyć obracać jak w przypadku zwykłych mielonych, a smak jest zupełnie inny i fajne urozmaicenie na talerzu. Wyrabiamy, wstawiamy i niestety nie zapominamy, że nam się piecze. Ja za tłustym mięsem i boczkiem jakoś nie przepadam jednak ładnie się podczas pieczenia zarumienił i wytopił to się skusiłem. Smak rewelacja. Nie polecam robić z samej bułki tartej, bo wychodzą zbyt twarde. Świetnie pasują do wczorajszego przepisu na surówkę z kiszonej kapusty.
Roladki z mięsa mielonego w boczku
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 12 płatów boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki
  • pieprz (sól)

Sposób wykonania:

  • Mięso mieszamy z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką i bułka tartą.
  • Dodajemy jajko, posiekaną natkę i drobno pokrojoną cebulę.
  • Doprawiamy sola i pieprzem i dokładnie wyrabiamy ręka masę.
  • Formujemy kule i robimy z nich wałeczki.
  • Każdy wałeczek owijamy plastrem boczku i układamy wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy na 45 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …