Kosą po patelni Przepisy Mięso Roladki z mięsa mielonego w boczku

Roladki z mięsa mielonego w boczku

0

Roladki z mięsa mielonego w boczku to świetny pomysł na szybki, nie wymagający dużo pracy obiad. Przy okazji nie pryska tłuszcz, nie musimy smażyć obracać jak w przypadku zwykłych mielonych, a smak jest zupełnie inny i fajne urozmaicenie na talerzu. Wyrabiamy, wstawiamy i niestety nie zapominamy, że nam się piecze. Ja za tłustym mięsem i boczkiem jakoś nie przepadam jednak ładnie się podczas pieczenia zarumienił i wytopił to się skusiłem. Smak rewelacja. Nie polecam robić z samej bułki tartej, bo wychodzą zbyt twarde. Świetnie pasują do wczorajszego przepisu na surówkę z kiszonej kapusty.

Roladki z mięsa mielonego w boczku

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 12 płatów boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki
  • pieprz, sól

Sposób wykonania:

  1. Mięso mieszamy z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką i bułka tartą.
  2. Dodajemy jajko, posiekaną natkę i drobno pokrojoną cebulę.
  3. Doprawiamy sola i pieprzem i dokładnie wyrabiamy ręka masę.
  4. Formujemy kule i robimy z nich wałeczki.
  5. Każdy wałeczek owijamy plastrem boczku i układamy wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawiamy na 45 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.