Potrzebne składniki
- 600 g filetu z indyka
- 8 plasterków szynki
- papryka konserwowa
- 8 plasterków żółtego sera pokrojonego w słupki
- tarty ser żółty do posypania na roladki
- przyprawa do mięs
- szałwia i tymianek
- musztarda do posmarowania kotletów
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Mięso kroimy na 8 kotletów i rozbijamy przez folię dość cienko. Posypujemy przyprawą do mięs przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
- Rozkładamy kotlety, smarujemy musztardą i nakładamy plasterek szynki kilka słupków sera i pokrojoną w słupki paprykę. Posypujemy ziołami i zawijamy ruloniki spinając wykałaczką.
- Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania rumianej barwy.
- Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni od smażenia. Wlewamy dodatkowo 1/4 szklanki wody. Posypujemy z wierzchu tartym serem.
- Wstawiamy do piekarnika 210 stopni zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy przez 35-40 min bez przykrycia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Roladki z indyka z szynką i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!