Kosą po patelni Przepisy Drób Roladki z indyka z szynką i serem

Roladki z indyka z szynką i serem

2 min. czytania
0
0
Niesamowicie soczyste roladki z indyka z szynką i serem oraz papryką konserwową. Można użyć świeżej ale z taką są lepsze. Zapiekane z serem na wierchu, może i nie są jakieś wybitnie mało kaloryczne jednak warto sobie czasem odpuścić. Pyszne z ziemniakami i np marynowanymi grzybkami lub surówką. Idealna propozycja na niedzielny obiad.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka
  • 8 plasterków szynki
  • papryka konserwowa
  • 8 plasterków żółtego sera pokrojonego w słupki
  • tarty ser żółty do posypania na roladki
  • przyprawa do mięs
  • szałwia i tymianek
  • musztarda do posmarowania kotletów
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Mięso kroimy na 8 kotletów i rozbijamy przez folię dość cienko. Posypujemy przyprawą do mięs przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
  • Rozkładamy kotlety, smarujemy musztardą i nakładamy plasterek szynki kilka słupków sera i pokrojoną w słupki paprykę. Posypujemy ziołami i zawijamy ruloniki spinając wykałaczką.
  • Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania rumianej barwy.
  • Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni od smażenia. Wlewamy dodatkowo 1/4 szklanki wody. Posypujemy z wierzchu tartym serem.
  • Wstawiamy do piekarnika 210 stopni zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy przez 35-40 min bez przykrycia.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…