Kosą po patelni Przepisy Drób Roladki z indyka z pieczarkami

Roladki z indyka z pieczarkami

0

Pyszne, soczyste, złote roladki z indyka z pieczarkami. Świetnie się prezentują nawet na świątecznym stole. Trochę z ich przygotowaniem zachodu jest, ale warte są tej pracy. Mięso jest miękkie i delikatne, ser, pieczarki, cebula... idealne połączenie, a wszystko z dodatkiem ziół. Do tego ziemniaczki, surówka i gotowe.

Roladki z indyka z pieczarkami

Roladki z indyka z pieczarkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 600 g filetu z indyka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tarty ser żółty do posypania na roladki i do środka
  • rozmaryn, tymianek, bazylia
  • przyprawa do drobiu
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia pieczarek
  • olej do smażenia rolad

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy na 8 kotletów i rozbijamy przez folię dość cienko. Posypujemy przyprawą do drobiu, przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
  2. Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle, najpierw podsmażając cebulę i czosnek, następnie dodajemy pieczarki. Płyn musi odparować. Odstawiamy z ognia mieszamy z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy 2 łyżki startego sera żółtego, mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
  3. Rozkładamy kotlety, nakładamy farsz pieczarkowy. Zawijamy ruloniki spinając wykałaczką.
  4. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania rumianej barwy.
  5. Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni od smażenia. Wlewamy dodatkowo 1/4 szklanki wody. Posypujemy z wierzchu tartym serem.
  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy przez 35-40 min bez przykrycia.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/roladki-z-indyka-z-pieczarkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…