Kosą po patelni Przepisy Drób Roladki z indyka z pieczarkami

Roladki z indyka z pieczarkami

2 min. czytania
0
0
Pyszne, soczyste, złote roladki z indyka z pieczarkami. Świetnie się prezentują nawet na świątecznym stole. Trochę z ich przygotowaniem zachodu jest, ale warte są tej pracy. Mięso jest miękkie i delikatne, ser, pieczarki, cebula... idealne połączenie, a wszystko z dodatkiem ziół. Do tego ziemniaczki, surówka i gotowe.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Przepis na:

Roladki z indyka z pieczarkami

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tarty ser żółty do posypania na roladki i do środka
  • rozmaryn (tymianek, bazylia)
  • przyprawa do drobiu
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia pieczarek
  • olej do smażenia rolad

Sposób wykonania:

  • Mięso kroimy na 8 kotletów i rozbijamy przez folię dość cienko. Posypujemy przyprawą do drobiu, przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
  • Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy bardzo drobno i smażymy na maśle, najpierw podsmażając cebulę i czosnek, następnie dodajemy pieczarki. Płyn musi odparować. Odstawiamy z ognia mieszamy z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy 2 łyżki startego sera żółtego, mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
  • Rozkładamy kotlety, nakładamy farsz pieczarkowy. Zawijamy ruloniki spinając wykałaczką.
  • Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania rumianej barwy.
  • Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i polewamy tłuszczem z patelni od smażenia. Wlewamy dodatkowo 1/4 szklanki wody. Posypujemy z wierzchu tartym serem.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni zmniejszamy na 200 stopni i pieczemy przez 35-40 min bez przykrycia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…