Roladki w galarecie

4 minuty czytania

Przepis nie wiem gdzie dorwałem, czy go sam wymyśliłem w każdym razie zrobiłem, na któreś Święta i tak zostało. Smaczne, lekkie danie, idealnie sie prezentuje na stole dodając kolorytu.

Roladki w galarecie

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • szynka dobrej jakości, plastry
  • 3 jajka
  • papryka żółta, czerwona, zielona
  • szczypiorek
  • serek biały twarogowy (mascarpone)
  • łosoś wędzony plastry
  • rzodkiewki lub pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

  1. Jajka gotujemy na twardo
  2. Plastry szynki rozkładamy na blacie i smarujemy serkiem
  3. Układamy na nich w poprzek paski łososia i piórka papryki i szczypiorek
  4. Zawijamy szynkę tworząc ruloniki
  5. Układamy w głębszym naczyniu pomiędzy rulonikami układając jajka paprykę i szczypiorek tworząc dowolną kompozycję
  6. Do gorącego bulionu wsypujemy żelatynę, przyprawiamy, mieszamy i delikatnie zalewamy całóść
  7. Czekamy aż trochę przestygnie i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Uwagi dodatkowe:

Radzę bulion przesolić bo po zastygnięciu będzie mdły.

  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…