Roladki serowe z pieczarkami to idealna przekąska na sylwestrowa zabawę. Są niewielkie, można je jeść w biegu i powinny zasmakować gościom, a przy okazji sa proste i szybkie w przygotowaniu. Do farszu możecie dodać swoje ulubione przyprawy lub zioła. Obok półmiska z roladkami możecie ustawić miseczkę sosu pomidorowego, świetnie do nich pasuje. Przepis podesłała mi Iwonka Grochowska herbu szalone nożyczki, której dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Jak wykonać przepis na – Roladki serowe z pieczarkamiPotrzebne składniki
- 500 g sera żółtego
- 500 g pieczarek
- 2 małe cebule
- papryka (estragon)
- pieprz (sól)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na patelni do zeszklenia.
- Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i wszystko chwilę smażymy na patelni dodając przyprawy.
- Odsączamy nadmiar wody, następnie na osobnej patelni robimy zasmażkę z masła i i maki i dodajemy do pieczarek z cebulą.
- Chwilę razem mieszamy i farsz do rolady gotowy.
- Ser kroimy na 2 cm. plastry i układamy w prostokąt w rękawie do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika na 150 stopni i czekamy aż ser się lekko rozpuści.
- Gdy już będzie plastyczny, a brzegi zaczną się łączyć wyjmujemy i rozwałkowujemy na jednorodny placek.
- Układamy farsz zostawiając wolny brzeg na końcu i zawijamy rulon wykorzystując folię.
- Brzeg sklejamy, zostawiamy całość owinięta w folię i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Roladki serowe z pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: