Kosą po patelni Przepisy Okazjonalne Roladki serowe z pieczarkami – przekąska na sylwestra

Roladki serowe z pieczarkami – przekąska na sylwestra

7 minuty czytania

Roladki serowe z pieczarkami to idealna przekąska na sylwestrowa zabawę. Są niewielkie, można je jeść w biegu i powinny zasmakować gościom, a przy okazji sa proste i szybkie w przygotowaniu. Do farszu możecie dodać swoje ulubione przyprawy lub zioła. Obok półmiska z roladkami możecie ustawić miseczkę sosu pomidorowego, świetnie do nich pasuje. Przepis podesłała mi Iwonka Grochowska herbu szalone nożyczki, której dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

Roladki serowe z pieczarkami - przekąska na sylwestra

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g sera żółtego
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • papryka, estragon
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na patelni do zeszklenia.
  2. Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i wszystko chwilę smażymy na patelni dodając przyprawy.
  3. Odsączamy nadmiar wody, następnie na osobnej patelni robimy zasmażkę z masła i i maki i dodajemy do pieczarek z cebulą.
  4. Chwilę razem mieszamy i farsz do rolady gotowy.
  5. Ser kroimy na 2 cm. plastry i układamy w prostokąt w rękawie do pieczenia.



  6. Wstawiamy do piekarnika na 150 stopni i czekamy aż ser się lekko rozpuści.
  7. Gdy już będzie plastyczny, a brzegi zaczną się łączyć wyjmujemy i rozwałkowujemy na jednorodny placek.



  8. Układamy farsz zostawiając wolny brzeg na końcu i zawijamy rulon wykorzystując folię.



  9. Brzeg sklejamy, zostawiamy całość owinięta w folię i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.