Ta rolada mięsna z papryką i jajkiem przypomina trochę tradycyjny klops. Jednak jest dużo delikatniejsza i nie tak przesuszona. Smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno. Spokojnie można traktować ją jak wędlinę i serwować na kanapki. Jednak najlepiej smakuje, zaraz po upieczeniu, na ciepło. Można podawać z ziemniakami np. w towarzystwie grzybków marynowanych.Do środka czasem też wkładam kilka pieczarek podsmażonych wcześniej razem z cebulką. Ale to jak Wam pasuje możecie dodać lub nie. Dzięki tymiankowi i bazylii, oraz chili danie ma wyrazisty smak i aromat. Ładnie wygląda i do tego pyszne – czego chcieć więcej.
Jak wykonać przepis na – Rolada mięsna z papryką i jajkiem
Potrzebne składniki
Do masy mięsnej
- 700 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Do wykonania farszu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 papryka czerwona
- 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- sól, pieprz
- bazylia, papryka słodka mielona (do smaku)
Dodatkowo
- olej do smażenia i wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Sposób wykonania
- Mięso wkładam do miski, wbijam jajka, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam wszystko najlepiej rękami na puszystą masę.
- Siekam drobno cebulę, czosnek i papryczkę chili, a paprykę kroję w drobną w kostkę
- Smażę na patelni cebulę (białe części) do zeszklenia, potem dorzucam czosnek i papryki. Przyprawiamy i dodaje zioła, smażę do zmiękczenia papryki i studzę. Dodaję też teraz posiekany drobno szczypiorek i mieszam z farszem.
- Ugotowane na twardo Jajka kroję w ósemki
- Na folii spożywczej rozkładam mięso w prostokąt na długość małej keksówki w której będziemy to piekli. warstwa ma mieć około 1/2 cm.
- Układam na mięsie równomiernie farsz zostawiając 1,5 od brzegu w kierunku którego będę zawijać roladę.
- Układam kawałki jajka na środku, w rzędzie
- Za pomocą folii zwijam rulon i usuwam folię.
- Keksówkę smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Wsadzam do niej zwiniętą roladę
- Piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni, przez 35 min.
- Wyjmuję z piekarnika i kroję na plastry.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada mięsna z papryką i jajkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Super inspiracja na smaczny obiad czy kolacje, bardzo mi się podoba Twój pomysł 🙂