w , ,

Rolada mięsna z papryką i jajkiem – pomysł na zrolowany obiad

Ta rolada mięsna z papryką i jajkiem przypomina trochę tradycyjny klops. Jednak jest dużo delikatniejsza i nie tak przesuszona. Smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno. Spokojnie można traktować ją jak wędlinę i serwować na kanapki. Jednak najlepiej smakuje, zaraz po upieczeniu, na ciepło. Można podawać z ziemniakami np. w towarzystwie grzybków marynowanych.
Do środka czasem też wkładam kilka pieczarek podsmażonych wcześniej razem z cebulką. Ale to jak Wam pasuje możecie dodać lub nie. Dzięki tymiankowi i bazylii, oraz chili danie ma wyrazisty smak i aromat. Ładnie wygląda i do tego pyszne – czego chcieć więcej.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Rolada mięsna z papryką i jajkiem

Potrzebne składniki

Do masy mięsnej

  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Do wykonania farszu

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 papryka czerwona
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • bazylia, papryka słodka mielona (do smaku)

Dodatkowo

  • olej do smażenia i wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób wykonania

  • Mięso wkładam do miski, wbijam jajka, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam wszystko najlepiej rękami na puszystą masę.
  • Siekam drobno cebulę, czosnek i papryczkę chili, a paprykę kroję w drobną w kostkę
  • Smażę na patelni cebulę (białe części) do zeszklenia, potem dorzucam czosnek i papryki. Przyprawiamy i dodaje zioła, smażę do zmiękczenia papryki i studzę. Dodaję też teraz posiekany drobno szczypiorek i mieszam z farszem.
  • Ugotowane na twardo Jajka kroję w ósemki
  • Na folii spożywczej rozkładam mięso w prostokąt na długość małej keksówki w której będziemy to piekli. warstwa ma mieć około 1/2 cm.
  • Układam na mięsie równomiernie farsz zostawiając 1,5 od brzegu w kierunku którego będę zawijać roladę.
  • Układam kawałki jajka na środku, w rzędzie
  • Za pomocą folii zwijam rulon i usuwam folię.
  • Keksówkę smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Wsadzam do niej zwiniętą roladę
  • Piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni, przez 35 min.
  • Wyjmuję z piekarnika i kroję na plastry.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada mięsna z papryką i jajkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Super inspiracja na smaczny obiad czy kolacje, bardzo mi się podoba Twój pomysł 🙂