Rolada biszkoptowa z bananem i bitą śmietaną

4 min. czytania
2
0
Miękka, wilgotna i pyszna, a to chyba najważniejsze rolada biszkoptowa z bananem i bitą śmietaną. Bardzo efektowne ciasto, a chyba połączenie biszkoptu i bitej śmietany to klasyk który większości smakuje. Taki trochę zrolowany tort - smakuje podobnie a szybciej się robi roladę jednak i dekorować przesadnie nie trzeba. Polecam zatem wszystkim leniwym amatorom tortów. Przepis i zdjęcie przesłała moja siostra Ania - dzięki kochana, duży i słodki buziak.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Rolada biszkoptowa z bananem i bita śmietaną
Składniki:
  • 2 banany
  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 opakowania fix do śmietany
  • tarta skórka cytrynowa
Sposób wykonania:
  • Oddzielamy białka i ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtka. Dodajemy powoli mąki i skórkę cytrynową. Całość mieszamy dokładnie.
  • Ciasto wykładamy na papier do pieczenia na dużą blaszkę i rozsmarowujemy tworząc prostokąt.
  • Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy przekładając na posypany cukrem pudrem blat i przykrywając wilgotną ściereczką.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fix-em na sztywno.
  • Zdejmujemy papier z ciasta i wykładamy na nie śmietanę. Z brzegu z którego zaczniemy zawijanie, układamy banany. Zawijamy całość i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • Dekorujemy wg. uznania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada biszkoptowa z bananem i bita śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dorota z kobietytomy.pl

Ostatnio miałam akcję z bezglutenową roladą 😉 Oj działo się, łamała się jak nawiedzona 😉

issa
2 lat temu

ale pyszniutka

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).