Potrzebne składniki
- 2 banany
- 6 jajek
- 100 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 opakowania fix do śmietany
- tarta skórka cytrynowa
Sposób wykonania
- Oddzielamy białka i ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtka. Dodajemy powoli mąki i skórkę cytrynową. Całość mieszamy dokładnie.
- Ciasto wykładamy na papier do pieczenia na dużą blaszkę i rozsmarowujemy tworząc prostokąt.
- Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy przekładając na posypany cukrem pudrem blat i przykrywając wilgotną ściereczką.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fix-em na sztywno.
- Zdejmujemy papier z ciasta i wykładamy na nie śmietanę. Z brzegu z którego zaczniemy zawijanie, układamy banany. Zawijamy całość i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Dekorujemy wg. uznania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada biszkoptowa z bananem i bita śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Ostatnio miałam akcję z bezglutenową roladą 😉 Oj działo się, łamała się jak nawiedzona 😉
ale pyszniutka