Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 puszka masy orzechowej
- 1/2 szklanki śmietany
- 50 g drożdży
- 200 g masła
- 1 łyżka czubata cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Do śmietany włożyć drożdże i cukier i wymieszać.
- Mąkę posiekać z masłem dodać jajko i żółtko, sól i wymieszać.
- Następnie dodać cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami wyrobić ciasto w miarę potrzeby podsypywać mąką. Podzielić na części i rozwałkować na okrągłe placki.
- Wykrawać trójkąty i nakładać masę z puszki.
- Zwinąć i układać na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
- Posmarować roztrzepanym białkiem.
- Piec 20 minut temperatura 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki z masą orzechową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Oj znikają zdecydowanie za szybko 🙂
Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
http://smilingshrimp.blogspot.com