Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Rogaliki z masą orzechową

Rogaliki z masą orzechową

1 min. czytania
2
0
Rogaliki mają tylko jedną wadę - za szybko znikają. Można je nadziewać dowolną masą lub konfiturami tak więc przepis uniwersalny na rogaliki. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Proste, efektowne i świetna przekąska do posiadówy przy kawie.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 puszka masy orzechowej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżka czubata cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Do śmietany włożyć drożdże i cukier i wymieszać.
  • Mąkę posiekać z masłem dodać jajko i żółtko, sól i wymieszać.
  • Następnie dodać cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami wyrobić ciasto w miarę potrzeby podsypywać mąką. Podzielić na części i rozwałkować na okrągłe placki.
  • Wykrawać trójkąty i nakładać masę z puszki.
  • Zwinąć i układać na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
  • Posmarować roztrzepanym białkiem.
  • Piec 20 minut temperatura 180 stopni.


Łakocie z domowego zacisza

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…