Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Rogaliki z masą orzechową

Rogaliki z masą orzechową

5 minuty czytania

Rogaliki mają tylko jedną wadę - za szybko znikają. Można je nadziewać dowolną masą lub konfiturami tak więc przepis uniwersalny na rogaliki. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Proste, efektowne i świetna przekąska do posiadówy przy kawie.

Rogaliki z masą orzechową

Wielkość porcji 4-5 osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 puszka masy orzechowej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżka czubata cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Do śmietany włożyć drożdże i cukier i wymieszać.
  2. Mąkę posiekać z masłem dodać jajko i żółtko, sól i wymieszać.
  3. Następnie dodać cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami wyrobić ciasto w miarę potrzeby podsypywać mąką. Podzielić na części i rozwałkować na okrągłe placki.
  4. Wykrawać trójkąty i nakładać masę z puszki.
  5. Zwinąć i układać na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
  6. Posmarować roztrzepanym białkiem.
  7. Piec 20 minut temperatura 180 stopni.


Łakocie z domowego zacisza

  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…