w , , ,

Rogaliki z masą orzechową

Rogaliki z masą orzechową

Rogaliki mają tylko jedną wadę – za szybko znikają. Można je nadziewać dowolną masą lub konfiturami tak więc przepis uniwersalny na rogaliki. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Proste, efektowne i świetna przekąska do posiadówy przy kawie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Rogaliki z masą orzechową

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 puszka masy orzechowej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżka czubata cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób wykonania

  • Do śmietany włożyć drożdże i cukier i wymieszać.
  • Mąkę posiekać z masłem dodać jajko i żółtko, sól i wymieszać.
  • Następnie dodać cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami wyrobić ciasto w miarę potrzeby podsypywać mąką. Podzielić na części i rozwałkować na okrągłe placki.
  • Wykrawać trójkąty i nakładać masę z puszki.
  • Zwinąć i układać na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
  • Posmarować roztrzepanym białkiem.
  • Piec 20 minut temperatura 180 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki z masą orzechową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
smiling shrimp

Oj znikają zdecydowanie za szybko 🙂
Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
http://smilingshrimp.blogspot.com