Rogaliki drożdżowe z pigwą

5 min. czytania
2
1
Rogaliki drożdżowe z pigwą powstały z potrzeby chwili. Jak często bywa genialny pomysł zrodził się przypadkiem, a było nim nafaszerowanie rogalików owocami pigwy, pochodzącymi ze zlanej wcześniej nalewki. Mocno pijane, kwaskowe, a jednocześnie słodkie – były zbyt cierpkie by jeść je same, a idealnie sprawdziły się w rogalikach. Tak samo możecie wykorzystać inne owoce z nalewek. A jak ich nie macie? Co za problem, sięgnijcie po dowolny dżem lub powidła. Takie rogaliki z pigwą w zimie są super, bo skoro pijane to rozgrzewają,a to dodatkowo bogate źródło witaminy C. Są w sam raz słodkie i nieziemsko pyszne.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Rogaliki drożdżowe z pigwą
Składniki:
  • 400 g mąki
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany (18%)
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 słoik dżemu z pigwy (lub owoce z nalewki)
Sposób wykonania:
  • Śmietanę połączyłem z drożdżami, łyżką cukru. Odstawiłem na chwile na bok w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiekałem z masłem, dodałem 1 całe jajko i 1 żółtko, sól i dokładnie wymieszałem.
  • Do masy dodałem podrośnięty zaczyn i cukier wanilinowy. I znów wszystko wymieszałem wyrabiając ciasto.
  • Podzieliłem ciasto na części i kolejno rozwałkowywałem każda na placek.
  • Powykrawałem z każdego placka trójkąty. Ich wielkość zależy od tego, jakie duże chcecie rogaliki.
  • Na każdy trójkąt wyłożyłem kilka owoców lub łyżeczkę dżemu i zawinąłem tworząc rogalik.
  • Rogaliki ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem, zostawiając między nimi przerwy (trochę urosną podczas pieczenia) i posmarowałem każdy białkiem.
  • Piekłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z pigwą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kosą po patelniSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Rozpusta😁Ja po takim jednym to bym śpiewała pewnie 😉

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).