Potrzebne składniki
- 400 g mąki
- 50 g drożdży (świeżych)
- 2 jajka
- 100 ml śmietany (18%)
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 1 słoik dżemu z pigwy (lub owoce z nalewki)
Sposób wykonania
- Śmietanę połączyłem z drożdżami, łyżką cukru. Odstawiłem na chwile na bok w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiekałem z masłem, dodałem 1 całe jajko i 1 żółtko, sól i dokładnie wymieszałem.
- Do masy dodałem podrośnięty zaczyn i cukier wanilinowy. I znów wszystko wymieszałem wyrabiając ciasto.
- Podzieliłem ciasto na części i kolejno rozwałkowywałem każda na placek.
- Powykrawałem z każdego placka trójkąty. Ich wielkość zależy od tego, jakie duże chcecie rogaliki.
- Na każdy trójkąt wyłożyłem kilka owoców lub łyżeczkę dżemu i zawinąłem tworząc rogalik.
- Rogaliki ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem, zostawiając między nimi przerwy (trochę urosną podczas pieczenia) i posmarowałem każdy białkiem.
- Piekłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z pigwą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Rozpusta😁Ja po takim jednym to bym śpiewała pewnie 😉
po kilku dopiero ale efekt jak napisałaś 🙂