Rogaliki drożdżowe z pigwą

Kosą po patelni
Rogaliki drożdżowe z pigwą powstały z potrzeby chwili. Jak często bywa genialny pomysł zrodził się przypadkiem, a było nim nafaszerowanie rogalików owocami pigwy, pochodzącymi ze zlanej wcześniej nalewki. Mocno pijane, kwaskowe, a jednocześnie słodkie – były zbyt cierpkie by jeść je same, a idealnie sprawdziły się w rogalikach. Tak samo możecie wykorzystać inne owoce z nalewek. A jak ich nie macie? Co za problem, sięgnijcie po dowolny dżem lub powidła. Takie rogaliki z pigwą w zimie są super, bo skoro pijane to rozgrzewają,a to dodatkowo bogate źródło witaminy C. Są w sam raz słodkie i nieziemsko pyszne.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Rogaliki drożdżowe z pigwą

Potrzebne składniki

  • 400 g mąki
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany (18%)
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 słoik dżemu z pigwy (lub owoce z nalewki)

Sposób wykonania

  • Śmietanę połączyłem z drożdżami, łyżką cukru. Odstawiłem na chwile na bok w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiekałem z masłem, dodałem 1 całe jajko i 1 żółtko, sól i dokładnie wymieszałem.
  • Do masy dodałem podrośnięty zaczyn i cukier wanilinowy. I znów wszystko wymieszałem wyrabiając ciasto.
  • Podzieliłem ciasto na części i kolejno rozwałkowywałem każda na placek.
  • Powykrawałem z każdego placka trójkąty. Ich wielkość zależy od tego, jakie duże chcecie rogaliki.
  • Na każdy trójkąt wyłożyłem kilka owoców lub łyżeczkę dżemu i zawinąłem tworząc rogalik.
  • Rogaliki ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem, zostawiając między nimi przerwy (trochę urosną podczas pieczenia) i posmarowałem każdy białkiem.
  • Piekłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z pigwą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

Rozpusta😁Ja po takim jednym to bym śpiewała pewnie 😉