Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gastronomia

Rodzaje zakładów gastronomicznych – podział

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
iguana1zdj2art

Każdy z nas choć raz w życiu siedział w kawiarni, restauracji oraz na stołówce. Nie każdy jednak wie, że powyższe miejsca różnią się nie tylko serwowanym jedzeniem, ale również funkcjonują na zupełnie innych zasadach i należą do innej grupy zakładów gastronomicznych. Grupy zakładów gastronomicznych możemy podzielić na dwa rodzaje — zakłady gastronomiczne sieci otwartej oraz zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej.

iguana1zdj2art

Każdy z wymienionych wyżej zakładów, niezależnie od rodzaju, ma za zadanie zaspokajać potrzeby żywieniowe gości i klientów oraz zapewniać usługi kulturowo-rozrywkowe. Pomimo to nie każdy lokal jest zobowiązany do świadczenia wszystkich usług, dlatego każdy, kto zastanawia się nad otworzeniem własnego lokalu powinien zapoznać się z tym, jakie są rodzaje zakładów gastronomicznych i jaki jest ich zakres obowiązków. 

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Rodzaje zakładów gastronomicznych — podział

Poza podstawowym rozdziałem na zakłady gastronomiczne sieci otwartej oraz zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej, lokale tej pierwszej dzielą się na mniejsze podkategorie. Wśród zakładów sieci otwartej możemy wyróżnić: 

  • Zakłady typu żywieniowego
  • Zakłady typu uzupełniającego

Każdy z wyżej wymienionych zakładów musi spełniać konkretne i nieco odrębne warunki, które decydują o jego jakości i zasadach funkcjonowania. Zakłady typu żywieniowego w dużej mierze nie zapewniają tych samych warunków gastronomiczno-kulturowych, co zakłady uzupełniające. Właśnie dlatego otwierając kawiarnię czy restaurację warto wiedzieć, jakie są obowiązki poszczególnych lokali gastronomicznych.

Zakłady typu żywieniowego

Zakłady typu żywieniowego to wszystkie miejsca, w których za konkretną, często niemałą cenę, możemy uzyskać posiłek. Do gastronomicznych zakładów żywieniowych należą restauracje posiadające obsługę kelnerską, bary samoobsługowe serwujące popularne potrawy, jadłodajnie ze świeżo przygotowywanymi potrawami i brakiem napojów alkoholowych, bary szybkiej obsługi, bistra oraz samoobsługowe bary przekąskowe. Każdy z powyższych lokali łączy jedno — świeże jedzenie przygotowane na zamówienie klienta, bezpośrednio po zamówieniu lub raz dziennie do własnego dowolnego wyboru.

iguana2zdj2art

Zakłady typu uzupełniającego

Zakłady typu uzupełniającego to wszystkie miejsca, w których odnajdziemy przede wszystkim napoje alkoholowe oraz kawy i herbaty, natomiast żywność schodzi już na drugi plan. Do zakładów typu uzupełniającego należą winiarnie serwujące alkohol i przekąski, piwiarnie z obsługą kelnerską, bary rozrywkowe zapewniające zaplecze kulturalne i napoje alkoholowe, koktajl bary, kawiarnie oferujące kawy i herbaty, cafeterie z obsługą kelnerską oraz bary aperitif. Niezbędne jest oczywiście odpowiednie wyposażenie gastronomiczne. Szeroką gamę urządzeń można znaleźć na iguanasklep.pl

Pozostają jeszcze zakłady sieci zamkniętej.  Są to wszystkie miejsca prywatne i zamknięte, które podlegają pod konkretny podmiot publiczny. Do lokali gastronomicznych tego rodzaju należą wszelkiego rodzaju stołówki, bufety pracownicze w zakładach pracy, stołówki szpitalne, internatowe czy stołówki szkolne.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

roslinydoniczkowe

Rośliny doniczkowe dla początkujących – jak wprowadzić zieleń do swojego domu?

jesienogrod

Jesień w ogrodzie: Sprawdź, jak zadbać o rośliny przed zimą

ogrod zimowy na parapecie

Zimowy ogród na parapecie – jakie zioła i rośliny można hodować w domu zimą?

alergia zwierzeta

Alergia na zwierzęta – jak sobie z tym poradzić?

jakpoprawicjakoscsnu

Jak poprawić jakość snu? Proste triki, które pomogą Ci się wysypiać

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?