Rodzaje zakładów gastronomicznych – podział

5 min. czytania
0
0

Każdy z nas choć raz w życiu siedział w kawiarni, restauracji oraz na stołówce. Nie każdy jednak wie, że powyższe miejsca różnią się nie tylko serwowanym jedzeniem, ale również funkcjonują na zupełnie innych zasadach i należą do innej grupy zakładów gastronomicznych. Grupy zakładów gastronomicznych możemy podzielić na dwa rodzaje — zakłady gastronomiczne sieci otwartej oraz zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej.

Każdy z wymienionych wyżej zakładów, niezależnie od rodzaju, ma za zadanie zaspokajać potrzeby żywieniowe gości i klientów oraz zapewniać usługi kulturowo-rozrywkowe. Pomimo to nie każdy lokal jest zobowiązany do świadczenia wszystkich usług, dlatego każdy, kto zastanawia się nad otworzeniem własnego lokalu powinien zapoznać się z tym, jakie są rodzaje zakładów gastronomicznych i jaki jest ich zakres obowiązków. 

Rodzaje zakładów gastronomicznych — podział

Poza podstawowym rozdziałem na zakłady gastronomiczne sieci otwartej oraz zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej, lokale tej pierwszej dzielą się na mniejsze podkategorie. Wśród zakładów sieci otwartej możemy wyróżnić: 

  • Zakłady typu żywieniowego
  • Zakłady typu uzupełniającego

Każdy z wyżej wymienionych zakładów musi spełniać konkretne i nieco odrębne warunki, które decydują o jego jakości i zasadach funkcjonowania. Zakłady typu żywieniowego w dużej mierze nie zapewniają tych samych warunków gastronomiczno-kulturowych, co zakłady uzupełniające. Właśnie dlatego otwierając kawiarnię czy restaurację warto wiedzieć, jakie są obowiązki poszczególnych lokali gastronomicznych.

Zakłady typu żywieniowego

Zakłady typu żywieniowego to wszystkie miejsca, w których za konkretną, często niemałą cenę, możemy uzyskać posiłek. Do gastronomicznych zakładów żywieniowych należą restauracje posiadające obsługę kelnerską, bary samoobsługowe serwujące popularne potrawy, jadłodajnie ze świeżo przygotowywanymi potrawami i brakiem napojów alkoholowych, bary szybkiej obsługi, bistra oraz samoobsługowe bary przekąskowe. Każdy z powyższych lokali łączy jedno — świeże jedzenie przygotowane na zamówienie klienta, bezpośrednio po zamówieniu lub raz dziennie do własnego dowolnego wyboru.

Zakłady typu uzupełniającego

Zakłady typu uzupełniającego to wszystkie miejsca, w których odnajdziemy przede wszystkim napoje alkoholowe oraz kawy i herbaty, natomiast żywność schodzi już na drugi plan. Do zakładów typu uzupełniającego należą winiarnie serwujące alkohol i przekąski, piwiarnie z obsługą kelnerską, bary rozrywkowe zapewniające zaplecze kulturalne i napoje alkoholowe, koktajl bary, kawiarnie oferujące kawy i herbaty, cafeterie z obsługą kelnerską oraz bary aperitif. Niezbędne jest oczywiście odpowiednie wyposażenie gastronomiczne. Szeroką gamę urządzeń można znaleźć na iguanasklep.pl

Pozostają jeszcze zakłady sieci zamkniętej.  Są to wszystkie miejsca prywatne i zamknięte, które podlegają pod konkretny podmiot publiczny. Do lokali gastronomicznych tego rodzaju należą wszelkiego rodzaju stołówki, bufety pracownicze w zakładach pracy, stołówki szpitalne, internatowe czy stołówki szkolne.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    9
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).