Rodzaje zakładów gastronomicznych – podział

Materiał zewnętrzny

Każdy z nas choć raz w życiu siedział w kawiarni, restauracji oraz na stołówce. Nie każdy jednak wie, że powyższe miejsca różnią się nie tylko serwowanym jedzeniem, ale również funkcjonują na zupełnie innych zasadach i należą do innej grupy zakładów gastronomicznych. Grupy zakładów gastronomicznych możemy podzielić na dwa rodzaje — zakłady gastronomiczne sieci otwartej oraz zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej.

--- Reklama ---

Każdy z wymienionych wyżej zakładów, niezależnie od rodzaju, ma za zadanie zaspokajać potrzeby żywieniowe gości i klientów oraz zapewniać usługi kulturowo-rozrywkowe. Pomimo to nie każdy lokal jest zobowiązany do świadczenia wszystkich usług, dlatego każdy, kto zastanawia się nad otworzeniem własnego lokalu powinien zapoznać się z tym, jakie są rodzaje zakładów gastronomicznych i jaki jest ich zakres obowiązków. 

Rodzaje zakładów gastronomicznych — podział

Poza podstawowym rozdziałem na zakłady gastronomiczne sieci otwartej oraz zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej, lokale tej pierwszej dzielą się na mniejsze podkategorie. Wśród zakładów sieci otwartej możemy wyróżnić: 

  • Zakłady typu żywieniowego
  • Zakłady typu uzupełniającego

Każdy z wyżej wymienionych zakładów musi spełniać konkretne i nieco odrębne warunki, które decydują o jego jakości i zasadach funkcjonowania. Zakłady typu żywieniowego w dużej mierze nie zapewniają tych samych warunków gastronomiczno-kulturowych, co zakłady uzupełniające. Właśnie dlatego otwierając kawiarnię czy restaurację warto wiedzieć, jakie są obowiązki poszczególnych lokali gastronomicznych.

Zakłady typu żywieniowego

Zakłady typu żywieniowego to wszystkie miejsca, w których za konkretną, często niemałą cenę, możemy uzyskać posiłek. Do gastronomicznych zakładów żywieniowych należą restauracje posiadające obsługę kelnerską, bary samoobsługowe serwujące popularne potrawy, jadłodajnie ze świeżo przygotowywanymi potrawami i brakiem napojów alkoholowych, bary szybkiej obsługi, bistra oraz samoobsługowe bary przekąskowe. Każdy z powyższych lokali łączy jedno — świeże jedzenie przygotowane na zamówienie klienta, bezpośrednio po zamówieniu lub raz dziennie do własnego dowolnego wyboru.

Zakłady typu uzupełniającego

Zakłady typu uzupełniającego to wszystkie miejsca, w których odnajdziemy przede wszystkim napoje alkoholowe oraz kawy i herbaty, natomiast żywność schodzi już na drugi plan. Do zakładów typu uzupełniającego należą winiarnie serwujące alkohol i przekąski, piwiarnie z obsługą kelnerską, bary rozrywkowe zapewniające zaplecze kulturalne i napoje alkoholowe, koktajl bary, kawiarnie oferujące kawy i herbaty, cafeterie z obsługą kelnerską oraz bary aperitif. Niezbędne jest oczywiście odpowiednie wyposażenie gastronomiczne. Szeroką gamę urządzeń można znaleźć na iguanasklep.pl

Pozostają jeszcze zakłady sieci zamkniętej.  Są to wszystkie miejsca prywatne i zamknięte, które podlegają pod konkretny podmiot publiczny. Do lokali gastronomicznych tego rodzaju należą wszelkiego rodzaju stołówki, bufety pracownicze w zakładach pracy, stołówki szpitalne, internatowe czy stołówki szkolne.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze