Kosą po patelni Przepisy Drób Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

0

Delikatne i kremowe risotto z kurczakiem i warzywami. Szybkie i proste danie jak nabierzecie trochę wprawy z mieszaniem ryżu i dolewaniem bulionu by go nie przypalić. Trzeba niestety stać i pilnować. Za to czas przygotowania niewielki, a efekt świetny w smaku. Uwielbiam risotto chyba w każdej postaci, świetnie się sprawdzają różne dodatki jak grzyby czy owoce morza. Polecam spróbować to danie, może też się w nim zakochacie.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2/3 szklanki ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 puszki mieszanki kukurydzy papryki i groszku
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,7 l. bulionu z kurczaka
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • ser parmezan do posypania
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
  2. W garnku o szerokim dnie podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy czosnek i curry i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy do lekko złotego koloru.
  3. Wrzucamy ryż i smażymy 2 minuty.
  4. Dolewamy wino i pozwalamy mu odparować.
  5. Wrzucamy odsączoną mieszankę warzyw i wlewamy partiami bulion, tak by przykrywał ryż, gotując na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy. Gdy jedna partia odparuje, dolewamy kolejną.
  6. Gdy ryż już trochę zmięknie, a bulionu zostanie niewiele doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy trawę cytrynową i ostatnią partię buliony mieszamy ze śmietaną.
  7. Mieszamy dokładnie i pozwalamy by większość płynu odparowała. Risotto powinno mieć kremową, lepką konsystencję.
  8. Posypujemy tartym serem i podajemy.