Kosą po patelni Przepisy Drób Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

5 min. czytania
0
0
Delikatne i kremowe risotto z kurczakiem i warzywami. Szybkie i proste danie jak nabierzecie trochę wprawy z mieszaniem ryżu i dolewaniem bulionu by go nie przypalić. Trzeba niestety stać i pilnować. Za to czas przygotowania niewielki, a efekt świetny w smaku. Uwielbiam risotto chyba w każdej postaci, świetnie się sprawdzają różne dodatki jak grzyby czy owoce morza. Polecam spróbować to danie, może też się w nim zakochacie.
Risotto z kurczakiem i warzywami
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Jak wykonać przepis na - Risotto z kurczakiem i warzywami
Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2/3 szklanki ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 puszki mieszanki kukurydzy papryki i groszku
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,7 l. bulionu z kurczaka
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • ser parmezan do posypania
  • oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
  • Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
  • W garnku o szerokim dnie podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy czosnek i curry i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy do lekko złotego koloru.
  • Wrzucamy ryż i smażymy 2 minuty.
  • Dolewamy wino i pozwalamy mu odparować.
  • Wrzucamy odsączoną mieszankę warzyw i wlewamy partiami bulion, tak by przykrywał ryż, gotując na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy. Gdy jedna partia odparuje, dolewamy kolejną.
  • Gdy ryż już trochę zmięknie, a bulionu zostanie niewiele doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy trawę cytrynową i ostatnią partię buliony mieszamy ze śmietaną.
  • Mieszamy dokładnie i pozwalamy by większość płynu odparowała. Risotto powinno mieć kremową, lepką konsystencję.
  • Posypujemy tartym serem i podajemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto z kurczakiem i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite