Kosą po patelni Przepisy Drób Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

3 min. czytania
0
0
Delikatne i kremowe risotto z kurczakiem i warzywami. Szybkie i proste danie jak nabierzecie trochę wprawy z mieszaniem ryżu i dolewaniem bulionu by go nie przypalić. Trzeba niestety stać i pilnować. Za to czas przygotowania niewielki, a efekt świetny w smaku. Uwielbiam risotto chyba w każdej postaci, świetnie się sprawdzają różne dodatki jak grzyby czy owoce morza. Polecam spróbować to danie, może też się w nim zakochacie.
Risotto z kurczakiem i warzywami
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Przepis na:

Risotto z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2/3 szklanki ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 puszki mieszanki kukurydzy papryki i groszku
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,7 l. bulionu z kurczaka
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • ser parmezan do posypania
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
  • W garnku o szerokim dnie podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy czosnek i curry i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy do lekko złotego koloru.
  • Wrzucamy ryż i smażymy 2 minuty.
  • Dolewamy wino i pozwalamy mu odparować.
  • Wrzucamy odsączoną mieszankę warzyw i wlewamy partiami bulion, tak by przykrywał ryż, gotując na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy. Gdy jedna partia odparuje, dolewamy kolejną.
  • Gdy ryż już trochę zmięknie, a bulionu zostanie niewiele doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy trawę cytrynową i ostatnią partię buliony mieszamy ze śmietaną.
  • Mieszamy dokładnie i pozwalamy by większość płynu odparowała. Risotto powinno mieć kremową, lepką konsystencję.
  • Posypujemy tartym serem i podajemy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …