Kosą po patelni Przepisy Obiad Risotto z brokułami

Risotto z brokułami

3 min. czytania
0
1
Dziś coś zdrowszego i mniej tuczącego, dla odmiany. Brokuły jak wiecie, nie są moim ulubionym warzywem – zasada nie jedz warzyw na br… dalej u mnie obowiązuje. Jednak Judyta i inni domownicy je uwielbiają. Czasem więc trzeba się przekonać i sprawdzić, czy coś się nie zmieniło. Wykonała zatem to danie i no niestety dla mnie za bardzo brokułowe. Ja wiem, że to nie jest zachęta do robienia tego specjału, jednak pewnie wśród Was są miłośnicy brokułów i z chęcią skorzystają z takiego przepisu na risotto z brokułami. Danie bardzo delikatne, całkowicie wegetariańskie jak pominiecie parmezan. Można jednak zjeść je z solidną sztuką mięsa obok i będzie też coś dla mięsożerców.
Risotto z brokułami
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Przepis na:

Risotto z brokułami

Składniki:

  • 2/3 szklanki ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • 0,7 l. bulionu warzywnego
  • ser parmezan (ilość wg. uznania, lub pominąć jak ma być wersja wege)
  • pieprz, sól (do smaku)
  • oliwa (do smażenia)

Sposób wykonania:

  • Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • W garnku o szerokim dnie podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy czosnek.
  • Wrzucamy ryż i smażymy 2 minuty.
  • Dolewamy wino i pozwalamy mu odparować.
  • Brokuł myjemy i kroimy drobno. Dodajemy do garnka i wlewamy partiami bulion, tak by przykrywał ryż, gotując na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy. 
  • Gdy jedna partia bulionu odparuje, dolewamy kolejną.
  • Gdy ryż już zmięknie, a bulionu zostanie niewiele doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy parmezan i mieszamy. Risotto powinno mieć kremową, lepką konsystencję.
  • Wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem lub natka pietruszki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 74
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    75
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…