Potrzebne składniki
- 2/3 szklanki ryżu Arborio
- 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 brokuł
- 0,7 l. bulionu warzywnego
- ser parmezan (ilość wg. uznania, lub pominąć jak ma być wersja wege)
- pieprz, sól (do smaku)
- oliwa (do smażenia)
Sposób wykonania
- Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę.
- W garnku o szerokim dnie podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy czosnek.
- Wrzucamy ryż i smażymy 2 minuty.
- Dolewamy wino i pozwalamy mu odparować.
- Brokuł myjemy i kroimy drobno. Dodajemy do garnka i wlewamy partiami bulion, tak by przykrywał ryż, gotując na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy.
- Gdy jedna partia bulionu odparuje, dolewamy kolejną.
- Gdy ryż już zmięknie, a bulionu zostanie niewiele doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy parmezan i mieszamy. Risotto powinno mieć kremową, lepką konsystencję.
- Wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem lub natka pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto z brokułami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!