Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Kosą po patelni 10 września 2017
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem
Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem
Uwielbiam owoce morza a szczególnie krewetki. Przepadam również za risotto z krewetkami i zielonym groszkiem, tak więc połączenie tego w całość staje się dla mnie czymś wyjątkowym. Mięta z groszkiem i nutka cytryny daje niesamowite wrażenia smakowe i w połączeniu z delikatnością krewetki jest pyszne. Nie ma główek, a szkoda, ale moi domownicy stwierdzili, że nie będą jedli czegoś co patrzy na nich z talerza. Mnie to nie przeszkadza.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Potrzebne składniki

  • 270 g krewetek u mnie argentyńskie
  • 250 g ryżu do risotto np Arborio
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól (pieprz ziołowy lub biały)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy

Sposób wykonania

  • W rondlu o wyższych brzegach lub garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia.
  • Wsypujemy do środka ryż, lekko solimy i dolewamy wino.
  • Gotujemy do odparowania prawie całego płynu i zalewamy szklanką bulionu. Co jakiś czas mieszamy zawartość w garnku.
  • Czynność z dolewaniem bulionu powtarzamy za każdym razem gdy płyn odparuje. Powtarzamy ten proces do momentu ugotowania ryżu,
  • W czasie gotowania miksujemy 2/3 puszki groszku z miętą, łyżką wody i sokiem z cytryny.
  • Jak ryż już będzie al'dente dokładamy naszą zmiksowaną masę do środka razem z resztą groszku. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając do odparowania prawie całkowitego płynu.
  • Krewetki smażymy na łyżce masła z oliwą na osobnej patelni ok 5 minut do uzyskania lekkiego zrumienienia z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie natką pietruszki na patelni i mieszamy by oblepiła krewetki.
Ja użyłem dużych krewetek w pancerzach i wtedy kładziemy je na wierzchu. Niestety każdy będzie musiał się z nimi sam pobawić na talerzu. Można użyć mniejszych już obranych lub obrać te podzielić i wtedy wrzucamy je do ryżu. Mniej efektownie ale wygodnie. Ja tam lubię zabawę jedzeniem palcami na talerzu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi krewetki, mięta, owoce morza, risotto, ryż, zielony groszek
Kosą po patelni 10 września 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie
Następny wpis Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
10 września 2017 23:06

Ależ to apetycznie wygląda! 🙂 Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam risotto…

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Okiem Blondynki by McBlondi
11 września 2017 11:41

koniecznie zrób – łatwe a smaczne – polecam

0
Odpowiedz

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?