Kosą po patelni Przepisy Obiad Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

9 minuty czytania

Uwielbiam owoce morza a szczególnie krewetki. Przepadam również za risotto z krewetkami i zielonym groszkiem, tak więc połączenie tego w całość staje się dla mnie czymś wyjątkowym. Mięta z groszkiem i nutka cytryny daje niesamowite wrażenia smakowe i w połączeniu z delikatnością krewetki jest pyszne. Nie ma główek, a szkoda, ale moi domownicy stwierdzili, że nie będą jedli czegoś co patrzy na nich z talerza. Mnie to nie przeszkadza.

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Wielkość porcji 3 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 270 g krewetek u mnie argentyńskie
  • 250 g ryżu do risotto np Arborio
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy lub biały
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

  1. W rondlu o wyższych brzegach lub garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia.
  2. Wsypujemy do środka ryż, lekko solimy i dolewamy wino.
  3. Gotujemy do odparowania prawie całego płynu i zalewamy szklanką bulionu. Co jakiś czas mieszamy zawartość w garnku.
  4. Czynność z dolewaniem bulionu powtarzamy za każdym razem gdy płyn odparuje. Powtarzamy ten proces do momentu ugotowania ryżu,
  5. W czasie gotowania miksujemy 2/3 puszki groszku z miętą, łyżką wody i sokiem z cytryny.
  6. Jak ryż już będzie al'dente dokładamy naszą zmiksowaną masę do środka razem z resztą groszku. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając do odparowania prawie całkowitego płynu.
  7. Krewetki smażymy na łyżce masła z oliwą na osobnej patelni ok 5 minut do uzyskania lekkiego zrumienienia z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie natką pietruszki na patelni i mieszamy by oblepiła krewetki.

Uwagi dodatkowe:

Ja użyłem dużych krewetek w pancerzach i wtedy kładziemy je na wierzchu. Niestety każdy będzie musiał się z nimi sam pobawić na talerzu. Można użyć mniejszych już obranych lub obrać te podzielić i wtedy wrzucamy je do ryżu. Mniej efektownie ale wygodnie. Ja tam lubię zabawę jedzeniem palcami na talerzu.

  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…
  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…
  • Spaghetti Aglio Olio z krewetkami

    Fascynacja prostymi potrawami mi jakoś nie mija, a jest coś bardziej prostego niż wrzucić …