Kosą po patelni Przepisy Obiad Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

6 min. czytania
2
0
Uwielbiam owoce morza a szczególnie krewetki. Przepadam również za risotto z krewetkami i zielonym groszkiem, tak więc połączenie tego w całość staje się dla mnie czymś wyjątkowym. Mięta z groszkiem i nutka cytryny daje niesamowite wrażenia smakowe i w połączeniu z delikatnością krewetki jest pyszne. Nie ma główek, a szkoda, ale moi domownicy stwierdzili, że nie będą jedli czegoś co patrzy na nich z talerza. Mnie to nie przeszkadza.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem
Składniki:
  • 270 g krewetek u mnie argentyńskie
  • 250 g ryżu do risotto np Arborio
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól (pieprz ziołowy lub biały)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
  • W rondlu o wyższych brzegach lub garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia.
  • Wsypujemy do środka ryż, lekko solimy i dolewamy wino.
  • Gotujemy do odparowania prawie całego płynu i zalewamy szklanką bulionu. Co jakiś czas mieszamy zawartość w garnku.
  • Czynność z dolewaniem bulionu powtarzamy za każdym razem gdy płyn odparuje. Powtarzamy ten proces do momentu ugotowania ryżu,
  • W czasie gotowania miksujemy 2/3 puszki groszku z miętą, łyżką wody i sokiem z cytryny.
  • Jak ryż już będzie al'dente dokładamy naszą zmiksowaną masę do środka razem z resztą groszku. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając do odparowania prawie całkowitego płynu.
  • Krewetki smażymy na łyżce masła z oliwą na osobnej patelni ok 5 minut do uzyskania lekkiego zrumienienia z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie natką pietruszki na patelni i mieszamy by oblepiła krewetki.
Uwagi dodatkowe
Ja użyłem dużych krewetek w pancerzach i wtedy kładziemy je na wierzchu. Niestety każdy będzie musiał się z nimi sam pobawić na talerzu. Można użyć mniejszych już obranych lub obrać te podzielić i wtedy wrzucamy je do ryżu. Mniej efektownie ale wygodnie. Ja tam lubię zabawę jedzeniem palcami na talerzu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kosą po patelniOkiem Blondynki by McBlondi Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Ależ to apetycznie wygląda! 🙂 Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam risotto…

Kosą po patelni
Gość

koniecznie zrób – łatwe a smaczne – polecam

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite