Kosą po patelni Przepisy Obiad Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

4 min. czytania
2
0
Uwielbiam owoce morza a szczególnie krewetki. Przepadam również za risotto z krewetkami i zielonym groszkiem, tak więc połączenie tego w całość staje się dla mnie czymś wyjątkowym. Mięta z groszkiem i nutka cytryny daje niesamowite wrażenia smakowe i w połączeniu z delikatnością krewetki jest pyszne. Nie ma główek, a szkoda, ale moi domownicy stwierdzili, że nie będą jedli czegoś co patrzy na nich z talerza. Mnie to nie przeszkadza.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 270 g krewetek u mnie argentyńskie
  • 250 g ryżu do risotto np Arborio
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól (pieprz ziołowy lub biały)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

  • W rondlu o wyższych brzegach lub garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia.
  • Wsypujemy do środka ryż, lekko solimy i dolewamy wino.
  • Gotujemy do odparowania prawie całego płynu i zalewamy szklanką bulionu. Co jakiś czas mieszamy zawartość w garnku.
  • Czynność z dolewaniem bulionu powtarzamy za każdym razem gdy płyn odparuje. Powtarzamy ten proces do momentu ugotowania ryżu,
  • W czasie gotowania miksujemy 2/3 puszki groszku z miętą, łyżką wody i sokiem z cytryny.
  • Jak ryż już będzie al'dente dokładamy naszą zmiksowaną masę do środka razem z resztą groszku. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając do odparowania prawie całkowitego płynu.
  • Krewetki smażymy na łyżce masła z oliwą na osobnej patelni ok 5 minut do uzyskania lekkiego zrumienienia z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie natką pietruszki na patelni i mieszamy by oblepiła krewetki.

Uwagi dodatkowe

Ja użyłem dużych krewetek w pancerzach i wtedy kładziemy je na wierzchu. Niestety każdy będzie musiał się z nimi sam pobawić na talerzu. Można użyć mniejszych już obranych lub obrać te podzielić i wtedy wrzucamy je do ryżu. Mniej efektownie ale wygodnie. Ja tam lubię zabawę jedzeniem palcami na talerzu.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Okiem Blondynki by McBlondi

    Okiem Blondynki by McBlondi - 10 września 2017 w 23:06

    Ależ to apetycznie wygląda! 🙂 Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam risotto…

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…