Uwielbiam owoce morza a szczególnie krewetki. Przepadam również za risotto z krewetkami i zielonym groszkiem, tak więc połączenie tego w całość staje się dla mnie czymś wyjątkowym. Mięta z groszkiem i nutka cytryny daje niesamowite wrażenia smakowe i w połączeniu z delikatnością krewetki jest pyszne. Nie ma główek, a szkoda, ale moi domownicy stwierdzili, że nie będą jedli czegoś co patrzy na nich z talerza. Mnie to nie przeszkadza.
Jak wykonać przepis na - Risotto z krewetkami i zielonym groszkiemPotrzebne składniki
- 270 g krewetek u mnie argentyńskie
- 250 g ryżu do risotto np Arborio
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól (pieprz ziołowy lub biały)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania
- W rondlu o wyższych brzegach lub garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia.
- Wsypujemy do środka ryż, lekko solimy i dolewamy wino.
- Gotujemy do odparowania prawie całego płynu i zalewamy szklanką bulionu. Co jakiś czas mieszamy zawartość w garnku.
- Czynność z dolewaniem bulionu powtarzamy za każdym razem gdy płyn odparuje. Powtarzamy ten proces do momentu ugotowania ryżu,
- W czasie gotowania miksujemy 2/3 puszki groszku z miętą, łyżką wody i sokiem z cytryny.
- Jak ryż już będzie al'dente dokładamy naszą zmiksowaną masę do środka razem z resztą groszku. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając do odparowania prawie całkowitego płynu.
- Krewetki smażymy na łyżce masła z oliwą na osobnej patelni ok 5 minut do uzyskania lekkiego zrumienienia z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie natką pietruszki na patelni i mieszamy by oblepiła krewetki.
Ja użyłem dużych krewetek w pancerzach i wtedy kładziemy je na wierzchu. Niestety każdy będzie musiał się z nimi sam pobawić na talerzu. Można użyć mniejszych już obranych lub obrać te podzielić i wtedy wrzucamy je do ryżu. Mniej efektownie ale wygodnie. Ja tam lubię zabawę jedzeniem palcami na talerzu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Ależ to apetycznie wygląda! 🙂 Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam risotto…
koniecznie zrób – łatwe a smaczne – polecam