w , , , ,

Rigatoni al forno – zapiekanka po włosku

Rigatoni al forno - zapiekanka po włosku

Zapiekanka w stylu włoskim rigatoni al forno, to nic innego jak makaron z sosem pomidorowo-śmietanowym, szynką, pomidorami i serem. W tej prostocie jest metoda i cała kuchnia włoska wg. mnie dzięki temu jest taka pyszna. Proste składniki, świeże zioła i mamy przepis na pyszne danie. Ja dodaję do niej jeszcze zielony groszek, a czasem oliwki. To jednak już moja fantazja, chociaż i we Włoszech często to się w niej znajduje. Całość możecie zapiec w dużym żaroodpornym naczyniu i podzielić na talerze lub wykorzystajcie kilka małych. Ja dostałem fajne naczynka kamionkowe od mojej siostry Ani – dzięki, sprawdziły się świetnie. A przepis wstawiony i przygotowany na życzenie mojego przyjaciela Daniela. Dzięki niemu też jest drobna modyfikacja w składzie. Podpowiedział by zamiast szynki gotowanej, użyć konserwowej. Spróbowałem, działa i smakuje super. Ja też użyłem świeżych grzybów, ale spokojnie mogą to być pieczarki.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 3 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Rigatoni al forno

Potrzebne składniki

  • 300 g makaronu typu rigatoni (ja użyłem razowego dlatego taki ciemny)
  • 400 g pomidorów krojonych bez skóry
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 150 g szynki gotowanej (można tez konserwowej)
  • 5-6 sztuk pieczarek (lub kilka świeżych grzybów)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 200 g sera żółtego (startego)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka wędzona (do smaku)
  • opcjonalnie kilka oliwek, lub garść zielonego groszku

Sposób wykonania

  • Zaczynam od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Nie gotujemy do miękkości ale staramy się by wyszedł al dente, więc trzeba pilnować. Nie dodaję tez oliwy do wody, ma wchłaniać sos przy zapiekaniu.
  • Pokroiłem cebulę drobno oraz czosnek. Rozgrzałem głęboką, dużą patelnię, wlałem oliwę i wrzuciłem cebulę z czosnkiem. Posoliłem i chwile podsmażyłem do zeszklenia. co jakiś czas mieszając.
  • Grzyby pokroiłem w kawałki, nie muszą być drobno. Wrzuciłem do cebuli i podsmażyłem do odparowania płynu.
  • Dodałem pomidory z puszki razem z zalewą i pokrojoną w kostkę szynkę. Do środka wrzuciłem też posiekaną bazylię i całość przyprawiłem i zagotowałem.
  • Śmietanę posoliłem i wymieszałem z 3 łyżkami sosu. Wlałem do środka dokładnie mieszając.
  • Chwile jeszcze podgotowałem wszystkie składniki i dodałem ugotowany wcześniej i odcedzony makaron.
  • Dokładnie wszystko wymieszałem i przełożyłem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Posypałem obficie tartym serem.
  • Wstawiłem naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem bez przykrycia do całkowitego rozpuszczenia się sera (ok. 5-7 min). Gotowe.
Co do sera – to najlepiej wykorzystać jakiś wyraźny w smaku. Ja akurat lubię połączyć mozzarellę z parmezanem. Ale to już eksperymentujcie po Swojemu. 
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rigatoni al forno wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Rigatoni al forno - zapiekanka po włosku
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Irena-Hooltayewpodrozy

Przyglądałam się tej zapiekance już wczoraj, ale sklepy zamknięte, makaronu brak.
Dzisiaj robię ją na kolację, pomidory będą świeże, nie z puszki.
Makaron wyłącznie al dente, inaczej nie gotuję.
Zastanawiam się tylko, ile to danie ma kalorii?
Lubię zapiekanki i jest to zawsze improwizowanie.
Jak mi smakowała? Powiem Ci jutro-)
Pozdrowienia!

Irena-Hooltayewpodrozy

Była pyszna, ale porcja tylko na jedną osobę.
Wody nie dodawałam, bo pomidory były bardzo miękkie.
Wyszło idealnie!