Potrzebne składniki
- 300 g makaronu typu rigatoni (ja użyłem razowego dlatego taki ciemny)
- 400 g pomidorów krojonych bez skóry
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- 150 g szynki gotowanej (można tez konserwowej)
- 5-6 sztuk pieczarek (lub kilka świeżych grzybów)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 200 g sera żółtego (startego)
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka wędzona (do smaku)
- opcjonalnie kilka oliwek, lub garść zielonego groszku
Sposób wykonania
- Zaczynam od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Nie gotujemy do miękkości ale staramy się by wyszedł al dente, więc trzeba pilnować. Nie dodaję tez oliwy do wody, ma wchłaniać sos przy zapiekaniu.
- Pokroiłem cebulę drobno oraz czosnek. Rozgrzałem głęboką, dużą patelnię, wlałem oliwę i wrzuciłem cebulę z czosnkiem. Posoliłem i chwile podsmażyłem do zeszklenia. co jakiś czas mieszając.
- Grzyby pokroiłem w kawałki, nie muszą być drobno. Wrzuciłem do cebuli i podsmażyłem do odparowania płynu.
- Dodałem pomidory z puszki razem z zalewą i pokrojoną w kostkę szynkę. Do środka wrzuciłem też posiekaną bazylię i całość przyprawiłem i zagotowałem.
- Śmietanę posoliłem i wymieszałem z 3 łyżkami sosu. Wlałem do środka dokładnie mieszając.
- Chwile jeszcze podgotowałem wszystkie składniki i dodałem ugotowany wcześniej i odcedzony makaron.
- Dokładnie wszystko wymieszałem i przełożyłem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Posypałem obficie tartym serem.
- Wstawiłem naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem bez przykrycia do całkowitego rozpuszczenia się sera (ok. 5-7 min). Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rigatoni al forno wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Super przepis 🙂
Ja użyłem zamiast szynki mięsa mielonego wołowego
Przyglądałam się tej zapiekance już wczoraj, ale sklepy zamknięte, makaronu brak.
Dzisiaj robię ją na kolację, pomidory będą świeże, nie z puszki.
Makaron wyłącznie al dente, inaczej nie gotuję.
Zastanawiam się tylko, ile to danie ma kalorii?
Lubię zapiekanki i jest to zawsze improwizowanie.
Jak mi smakowała? Powiem Ci jutro-)
Pozdrowienia!
Czekam zatem na wynik 🙂 Ja też z zapiekankami zawsze improwizuję, jak świeże pomidory to podlej trochę wodą, ale delikatnie bo pewnie będzie za gęste.
Była pyszna, ale porcja tylko na jedną osobę.
Wody nie dodawałam, bo pomidory były bardzo miękkie.
Wyszło idealnie!
Ciesze się że smakowała 🙂 skoro żyjesz zapraszam po inne przepisy 🙂