Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Z pysznymi dodatkami. Ustalmy na wstępie jedno - ramen to nie jest jednolite danie, wg. jakiegoś sztywnego przepisu. Co dom, to inny przepis, chociaż bazowe składniki podobne i technika gotowania. To jest jedna z jego wersji jaką Wam proponuję, ponieważ wydaje mi się bardzo podstawowa, a jednocześnie smaczna. Zupa wymaga nietypowych składników i wiele pracy, niestety coś za coś. Nie jest to proste danie, jednak warto je zrobić samemu bo uzyskacie smak zupełnie inny od tych, które kupujecie w knajpkach. Zazwyczaj trochę skracają przygotowanie (nie wszędzie zaznaczę, bo pewnie ktoś się oburzy). Miałem szczęście brać udział w warsztatach w Studiu kulinarnym Pole do popisu w Katowicach, właśnie z gotowania tej zupy. To szalona i ciekawa przygoda. Pod okiem doświadczonego kucharza, wspólnie z innymi uczestnikami przygotowywaliśmy to danie i zapoznawaliśmy się z różnymi sposobami jego przygotowania oraz historią. Polecam udziały w takich warsztatach jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś ciekawego, a przy okazji nauczyć się przyrządzać coś nowego. Zupa jest wyśmienita, jednak nie dla każdego. To bomba glutenowa. Sam makaron alkaliczny do tego wywar na kościach więc ostrożnie jeśli ktoś jest na gluten wrażliwy. Bogactwo aromatów i smak jest jednak tak wyjątkowy, że jeśli możecie to chociaż raz w życiu spróbujcie zrobić lub wybierzcie się do restauracji specjalizującej się w tym daniu. Oczywiście zapraszam też na warsztaty, na których dowiecie się więcej i skosztujecie kilku wersji.
Przygotowanie: 1 godz.godz.
Gotowanie: 10 godz.godz.
Jak wykonać przepis na - Ramen
Potrzebne składniki
Wywar:
1kgkości wieprzowych(grasica, golonka, żebra)
1kgporcji rosołowych z kurczaka
30gkombu
20gbonito
6ząbków czosnku
5cmimbiru
6sztuk shitake
Makaron alkaliczny:
300gmąki wysokoglutenowej
200mlzimnej wody
2łyżeczki kansui(węglan potasu)
pół łyżeczki soli
Boczek pieczony chashu:
300gboczku surowego
300mlwody
50mlsake
50mlmirin
200mlsosu sojowego
3łyżeczki cukru
4cmkorzenia imbiru
Do zupy na każda miseczkę:
1/2płat nori
pędy bambusa
1jajko
kiełki fasoli
dymka
kukurydza
opcjonalnie grzyby enoki lub shitake
Sposób wykonania
Zaczynamy od wywaru ponieważ to baza naszej zupy i gotuje się go baaardzo długo. Wrzucamy oczyszczone kawałki mięsa i kości do dużego garnka. Zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Wywar zostawiamy na małym ogniu na około 8 godzin. Musi powoli się ledwo gotować jak rosół. Sprawdzamy ilość płynu co jakiś czas i uzupełniamy.
Gdy już mamy prawie gotowy wywar możemy zrobić makaron. Mąkę łączymy z sola i dodajemy kansui. Następnie wyrabiamy ciasto rękami podlewając stopniowo wodą. Ciasto będzie twarde ale musi być jednolite i błyszczeć. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie obficie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na tak cienki placek jak się da. Naprawdę trzeba w to włożyć trochę wysiłku. Ma być jak papier. Zawijamy w rulon i kroimy bardzo cienkie paseczki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty, po czym hartujemy w zimnej wodzie. Ciasto jak zostanie można zamrozić.
Robimy marynatę ajtsuke do pieczenia boczku. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Z pozostałymi składnikami marynaty, wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Boczek rolujemy skórą do zewnątrz i wiążemy sznurkiem. Wkładamy do foremki aluminiowej, zalewamy marynatą i pieczemy w piekarniku w 140 stopniach przez 2 godziny, co jakiś czas obracając. Po wystudzeniu kroimy go w plastry. Marynaty nie wylewamy przyda się do zupy.
Przygotowujemy jajka ajitsuke tamago - Jajka gotujemy w mocno osolonym wrzątku przez 6 min. Po ugotowaniu wkładamy do miski najlepiej z wodą z lodem - musimy je bardzo dobrze schłodzić. Obieramy i wkładamy do marynaty z pieczenia boczku na 30 min. Do zupy dodajemy przekrojone na pół.
Teraz czas to wszystko złożyć w całość. Na dno miseczki wlewamy 2 łyżki marynaty. Nalewamy gorący bulion, wkładamy, makaron, plaster boczku, dodatki wg uznania i jajko. wkładamy też pocięty na mniejsze części płat nori. Zupa ma być treściwa więc nie oszczędzamy na dodatkach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ramen wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
--- Reklama ---
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Kombu – surowiec kulinarny uzyskiwany z kilku gatunków wodorostów z rzędu listownicowców, przede wszystkim listownicy japońskiej, a w mniejszym stopniu z Saccharina religiosa, Saccharina cichorioides, Alaria crassifolia i różnych gatunków Arthrothamnus.
Płatki bonito – czyli mięso suszone ryby drapieżnej. występującej w niemal wszystkich tropikalnych i subtropikalnych morzach i oceanach.
Shitake – Twardnik japoński, twardziak jadalny – gatunek grzybów należący do rodziny Omphalotaceae.
Kansui – nazywane także wodą alkaliczną lub sodą pieczoną. Węglan potasu który możemy uzyskać w prosty sposób przez upieczenie sody oczyszczonej. Pieczemy na folii aluminiowej w 140 stopniach przez godzinę. Uwaga po upieczeniu nie dotykamy palcami- podrażnia skórę. Można przechowywać w słoiczku.
Mirin – Japońskie wino do gotowania – słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni.
Enoki – (enokitake, płomiennica zimowa) to grzybki popularne w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej i chińskiej.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.