Potrzebne składniki
- 500 g chudej wołowiny
- 150 g boczku
- 2 średnie cebule
- 2 papryki mogą być w różnych kolorach
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 0,5 szklanki wina białego wytrawnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego
- 1 liść laurowy
- sól (pieprz)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób wykonania
- Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Zalewamy mieszanką sosu sojowego, octu balsamicznego, 1 łyżki oliwy i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę i smażymy mięso razem z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem do zrumienienia. Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i resztę posiekanego drobno czosnku. Dusimy kilka minut aż cebula zmięknie.
- Wlewamy wino i redukujemy na maksymalnym ogniu.
- Doprawiamy pieprzem, wrzucamy do środka dwie gałązki tymianku (lub suszony), paprykę słodką, papryki pokrojone w większe kawałki i pomidory. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszają 1,5 do 2 godzin. Gdy płyn za bardzo odparuje uzupełniamy delikatnie wodą jednak ogień ma być naprawdę malutki i powinno się obyć bez tego. Przed końcem duszenia próbujemy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Wyjmujemy liść, gałązki tymianku jeśli dodaliśmy świeże i podajemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ragout wołowe z papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Na mnie czytanie przepisów i oglądanie zdjęć raczej nie działa ślinotokiem, ale muszę przyznać, że na samą myśl o wołowinie robię się tym razem jakaś rozmarzona… 😀 Ale dziś już po ptokach, bardziej do spania pora niż do stania nad garami… kto wie, może zrobię jutro? 😛
na mnie działa i to co Ty robisz tez chociaż już się z czasem uodparniam widząc co chwile tyle zdjęć jedzenia… 🙂 ciekawe kiedy na jedzenie nie będę mógł patrzeć?
no ja patrzę na żarcie już od paru ładnych lat i choć się znieczuliłam, to jeszcze nie zniechęciłam 🙂