Kosą po patelni Przepisy Mięso Ragout wołowe z papryką

Ragout wołowe z papryką

0

Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno warzywny i aromatyczny. Smak mięsa mimo to wyraźny, a w połączeniu z winem i przyprawami tworzy zaskakującą, bardzo dobrze dobraną całość. Przepis jest improwizacją stworzoną na bazie kilku innych przepisów na to danie, ale to w niczym nie przeszkadza. Ragout ma tyle odmian, że co dom, region i kraj to jest inne. To jest po mojemu i swoją drogą ciekawe jak będzie smakować Wam, jeśli zrobicie dokładnie tak. Jednak zachęcam do improwizacji i stworzenia własnej odmiany - moje na szczęście wyszło jadalne i pycha. Bawcie sie tym daniem. Polecam podawać z gnocchi, kopytkami lub ostatecznie z ziemniakami.

Ragout wołowe z papryką

Ragout wołowe z papryką

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 45 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 500 g chudej wołowiny
  • 150 g boczku
  • 2 średnie cebule
  • 2 papryki mogą być w różnych kolorach
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 0,5 szklanki wina białego wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Zalewamy mieszanką sosu sojowego, octu balsamicznego, 1 łyżki oliwy i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Rozgrzewamy na patelni pozostałą oliwę i smażymy mięso razem z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem do zrumienienia. Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i resztę posiekanego drobno czosnku. Dusimy kilka minut aż cebula zmięknie.
  3. Wlewamy wino i redukujemy na maksymalnym ogniu.
  4. Doprawiamy pieprzem, wrzucamy do środka dwie gałązki tymianku (lub suszony), paprykę słodką, papryki pokrojone w większe kawałki i pomidory. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszają 1,5 do 2 godzin. Gdy płyn za bardzo odparuje uzupełniamy delikatnie wodą jednak ogień ma być naprawdę malutki i powinno się obyć bez tego. Przed końcem duszenia próbujemy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Wyjmujemy liść, gałązki tymianku jeśli dodaliśmy świeże i podajemy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ragout-wolowe-z-papryka/
  • Karkówka po karkonosku

    Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…
  • Skrzydełka kurczaka pieczone

    Złociste z chrupiącą skórką, skrzydełka kurczaka pieczone w marynacie z sosu, sojowego, mi…
  • Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

    Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak w…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Karkówka po karkonosku

    Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…
  • Lasagne bolognese

    Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezan…
  • Pierogi z mięsem i grzybami

    Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…