Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Zdrowie i diety

Rady Babci na przeziębienie

Kosą po patelni 13 lutego 2019

Zima to czas kiedy nas ze wzmożoną siłą atakują jakieś choroby i przeziębienia. Raz, że mamy w tym okresie obniżoną odporność, a dwa, że odżywiamy się zupełnie inaczej. Dreszcze, ból głowy, kaszel – oto co mnie i moją śliczniejszą połowę dzisiaj dopadło. Ją to wręcz ścięło i zaległa w łóżku popijając herbatę z cytryną. Mnie jeszcze tak na pół gwizdka, więc staram się dzielnie nie dać wirusom i bakteriom, które chcą mnie zniszczyć i stosuję stare domowe sposoby, bo do apteki daleko.

--- Reklama ---

Każdy z nas pewnie nie raz w dzieciństwie słyszał od Mamy, czy Babci jakieś złote rady gdy zaczynało nam lecieć z nosa. Część z nich jak dziś to wspominam była z pozoru śmieszna, a nawet dziwna. Jednak większość z nich ma jakieś konkretne uzasadnienie i co dziwne naprawdę mogą nam pomóc.

Przeanalizujmy kilka z nich i zobaczmy czy warto stosować rady Babci na przeziębienie:

  • gorąca herbata z miodem i cytryną – prawdziwa rozgrzewająca bomba i do tego pyszna. Ma działanie napotne, więc wspomaga walkę z gorączką. Miód łagodzi drapanie w gardle i kaszel, a cytryna dostarcza nam witaminę C – to działa!
  • czosnek, czosnek i wszędzie czosnek – by Babcia mogła to by Cię nim nafaszerowała jak kurczaka, natarła i jeszcze kazała go wdychać. No i w sumie miała by rację. To naturalny antybiotyk. Teraz mamy trochę łatwiej, bo mamy go nawet w tabletkach, ale wypicie szklanki mleka z czosnkiem, masłem i miodem podziała o wiele lepiej.
  • syrop z cebuli – łagodzi kaszel, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Po kilka łyżeczek dziennie i jesteśmy jak rybka.
  • nasmaruj mi plecy Mamo – maści rozgrzewające zawierające dodatkowo np, olejek eukaliptusa i mentol, to świetny pomysł. Ułatwiają oddychanie, dają odczucie ciepła i działają napotnie.
  • inhalacja – możecie wpaść na pomysł by wdychać chrzan, jednak to średni patent (wiem z doświadczenia). Super jednak sprawdza się gorąca kąpiel z olejkami eterycznymi. Pomaga udrożnić zatoki i zmniejszyć katar.
  • woda z solą – płukanie gardła tym zajzajerem nie należy do moich dobrych wspomnień. Łagodzi jednak ono ból gardła. O wiele bardziej pasuje mi do płukania np. napar z szałwii.
  • wypij kielicha – nie sądzę by to był dobry pomysł, szczególnie przy gorączce, jednak Babcie i takie pomysły mają. Tylko jeden ku zdrowotności – raczej zdrowotności nam o milimetr nie podniesie, ale pewnie złagodzi zdolność odczuwania dolegliwości przeziębienia. Co by nie mówić rozgrzewa lepiej niż herbata.
  • gęsi smalec – podobnie działa jak mleko z masłem i miodem i szczerze powiem, że wolę pić masło niż smalec. Jakoś tak łagodniej mi przez gardło przechodzi. Jednak ma sporo zalet i naprawdę działa.
  • zjedz rosołku – o tak to znany jak świat przepis na rozgrzanie i walkę z dolegliwościami. Znam ludzi którzy go jedzą na przeziębienie, na kaca, na ból brzucha – mogli by się w nim kąpać, bo lek na wszystko. Wszystko dzięki karnozynie – peptydowi, który poprawia nastrój i działa podobnie jak alkohol. Niestety nie można się nawalić rosołem.
  • pij ziółka – naprawdę działają cuda, jednak trzeba wiedzieć co pić, z czym łączyć i to wiedza czasem wybiegająca w wiedźmie tematy. Jednak medycyna naturalna święci w ziołolecznictwie właśnie duże sukcesy i zdecydowanie warto o tym poczytać i spróbować.
  • wapno – niestety tu Was rozczaruję. To akurat nie działa. Wapno wręcz działa niekorzystnie na nasze drogi oddechowe i utrudnia odkrztuszanie. 

Niestety to nie cudowny sposób, nawet jak zastosujemy wszystko na raz. Jeśli nam nie przechodzi i czujemy się źle, to zwyczajnie marsz do lekarza. Wiele z tych pomysłów pomaga pozbyć się pierwszych objawów przeziębienia. Szczególnie jak czujemy, że coś nas bierze, to warto po nie sięgnąć. Jak pomoże to super, uniknęliśmy kłopotu, jednak jeśli nie, to może być coś poważniejszego i bez pomocy nowoczesnej medycyny będziemy się męczyć o wiele dłużej.

Znacie jeszcze inne sprawdzone sposoby na przeziębienie? Podzielcie się nimi w komentarzu. Może wspólnie znajdziemy złoty środek, lub obalimy jakiś mit.

Tagi Babcia, domowe, katar, leczenie, naturalne, polecam, przeziębienie, rady, zapobieganie, zdrowie
Kosą po patelni 13 lutego 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą
Następny wpis Życie z ogrem – przygoda czy udręka?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?