Potrzebne składniki
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej (do smażenia)
- cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania
- Z ciepłego mleka drożdży, cukru i łyżki maki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
- Na dno miski wsypujemy szczyptę soli, przykrywamy reszta maki, wbijamy jajka i dolewamy drożdże.
- Wyrabiamy dobrze ciasto najlepiej drewnianą łyżka lub koziołkiem. Ma mieć konsystencję taką by w miarę łatwo odchodziło od łyżki w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
- Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.
- Na patelni rozgrzewamy około 1,5 cm oleju. Temperatura nie powinna być za wysoka, radze smażyć na średnim ogniu.
- Nakładamy ciasto łyżką na olej i smażymy z obu stron do uzyskania rumianej barwy.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Racuchy drożdżowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.