Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Racuchy drożdżowe na karnawał

Racuchy drożdżowe na karnawał

5 min. czytania
1
0
Racuchy drożdżowe są idealne jako słodka przekąska na karnawałowe szaleństwa. By nie były za tłuste trzeba niestety dopracować samemu odpowiednią konsystencję ciasta. Jak będzie za rzadkie, będzie za mocno spijać tłuszcz. Jak za gęste wyjdą twarde, więc usmażmy kilka i sprawdźmy czy jest wszystko w porządku. Zawsze możemy ciasto udoskonalić dodając trochę maki lub mleka. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robione w pośpiechu wieczorem na blacie w kuchni, bo zwyczajnie do rana by nie przetrwały i tak właśnie było. Miękkie, słodkie i pachnące, kuszą wyjątkowo silnie nawet tych dbających o linię, a dietetyczne to raczej one nie są. A i radzę zrobić z podwójnej porcji, po co za chwilę robić kolejne?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Racuchy drożdżowe
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej (do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania:
  • Z ciepłego mleka drożdży, cukru i łyżki maki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
  • Na dno miski wsypujemy szczyptę soli, przykrywamy reszta maki, wbijamy jajka i dolewamy drożdże.
  • Wyrabiamy dobrze ciasto najlepiej drewnianą łyżka lub koziołkiem. Ma mieć konsystencję taką by w miarę łatwo odchodziło od łyżki w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.
  • Na patelni rozgrzewamy około 1,5 cm oleju. Temperatura nie powinna być za wysoka, radze smażyć na średnim ogniu.
  • Nakładamy ciasto łyżką na olej i smażymy z obu stron do uzyskania rumianej barwy.
  • Posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Racuchy drożdżowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 36
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    38
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite