Racuchy drożdżowe na karnawał

Kosą po patelni
Racuchy drożdżowe są idealne jako słodka przekąska na karnawałowe szaleństwa. By nie były za tłuste trzeba niestety dopracować samemu odpowiednią konsystencję ciasta. Jak będzie za rzadkie, będzie za mocno spijać tłuszcz. Jak za gęste wyjdą twarde, więc usmażmy kilka i sprawdźmy czy jest wszystko w porządku. Zawsze możemy ciasto udoskonalić dodając trochę maki lub mleka. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robione w pośpiechu wieczorem na blacie w kuchni, bo zwyczajnie do rana by nie przetrwały i tak właśnie było. Miękkie, słodkie i pachnące, kuszą wyjątkowo silnie nawet tych dbających o linię, a dietetyczne to raczej one nie są. A i radzę zrobić z podwójnej porcji, po co za chwilę robić kolejne?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Racuchy drożdżowe

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej (do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)

Sposób wykonania

  • Z ciepłego mleka drożdży, cukru i łyżki maki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
  • Na dno miski wsypujemy szczyptę soli, przykrywamy reszta maki, wbijamy jajka i dolewamy drożdże.
  • Wyrabiamy dobrze ciasto najlepiej drewnianą łyżka lub koziołkiem. Ma mieć konsystencję taką by w miarę łatwo odchodziło od łyżki w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.
  • Na patelni rozgrzewamy około 1,5 cm oleju. Temperatura nie powinna być za wysoka, radze smażyć na średnim ogniu.
  • Nakładamy ciasto łyżką na olej i smażymy z obu stron do uzyskania rumianej barwy.
  • Posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Racuchy drożdżowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze