Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Racuchy drożdżowe na karnawał

Racuchy drożdżowe na karnawał

3 min. czytania
1
0
Racuchy drożdżowe są idealne jako słodka przekąska na karnawałowe szaleństwa. By nie były za tłuste trzeba niestety dopracować samemu odpowiednią konsystencję ciasta. Jak będzie za rzadkie, będzie za mocno spijać tłuszcz. Jak za gęste wyjdą twarde, więc usmażmy kilka i sprawdźmy czy jest wszystko w porządku. Zawsze możemy ciasto udoskonalić dodając trochę maki lub mleka. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robione w pośpiechu wieczorem na blacie w kuchni, bo zwyczajnie do rana by nie przetrwały i tak właśnie było. Miękkie, słodkie i pachnące, kuszą wyjątkowo silnie nawet tych dbających o linię, a dietetyczne to raczej one nie są. A i radzę zrobić z podwójnej porcji, po co za chwilę robić kolejne?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Racuchy drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej (do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Z ciepłego mleka drożdży, cukru i łyżki maki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
  • Na dno miski wsypujemy szczyptę soli, przykrywamy reszta maki, wbijamy jajka i dolewamy drożdże.
  • Wyrabiamy dobrze ciasto najlepiej drewnianą łyżka lub koziołkiem. Ma mieć konsystencję taką by w miarę łatwo odchodziło od łyżki w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.
  • Na patelni rozgrzewamy około 1,5 cm oleju. Temperatura nie powinna być za wysoka, radze smażyć na średnim ogniu.
  • Nakładamy ciasto łyżką na olej i smażymy z obu stron do uzyskania rumianej barwy.
  • Posypujemy cukrem pudrem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 36
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    38
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …