Potrzebne składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 spore pietruszki (korzeń)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy lub masła
- 1-2 łyżki mleka lub wody
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 mały kawałek pora (biała część)
Sposób wykonania
- Ziemniaki i pietruszki umyłem, obrałem i wrzuciłem do garnka z lekko osoloną wodą. Ugotowałem do miękkości dodając też por, jakoś w połowie gotowania.
- Czosnek wcześniej przysmażyłem na odrobinie masła (lub oliwy) i razem z oliwą dodałem go do reszty odcedzonych składników już po ugotowaniu. Dodałem też trochę listków natki pietruszki, tak dla kolorytu.
- Wziąłem w rękę blender i zapałem zabrałem się za zmiksowanie dokładne wszystkich składników.
- Gdy masa wychodzi za gęsta, warto dodać ze 2 łyżki wody z gotowania warzyw lub mleka.
- Doprawiłem do smaku (z solą ostrożnie, bo była w wodzie do gotowania), wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Posypałem oczywiście obficie pozostałą natką, każdą porcję.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puree pietruszkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Brzmi smacznie! Ciekawe urozmaicenie każdego obiadu 🙂
Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie zwykłego puree 🙂 Muszę koniecznie spróbować!
Bardzo lubię takie kombinowane purre. pietruszka napewno podnosi walory smakowe ziemniaków. Pycha
pycha polecam