Kosą po patelni Przepisy Obiad Puree pietruszkowe

Puree pietruszkowe

3 min. czytania
4
0
Nie, to nie są ziemniaki wymieszane z natką pietruszki. Puree pietruszkowe robi się z korzenia. Świetny i ostatnio bardzo modny, szczególnie w programach telewizyjnych, sposób na urozmaicenie obiadu. Idealnie pasują do np. kotletów z soczewicy. Ja dodatkowo dodaję trochę pora. Nadaje wyrazu, bo trochę to mdłe jest, bez jakiegoś akcentu. Szybko się przygotowuje, niewiele pracy dodatkowej w porównaniu ze zwykłym puree, więc warto się pokusić i zrobić małą zmianę na talerzu. Na pewno zaskoczysz tym gości, a i smak jest o wiele fajniejszy, niż zwykłych ziemniaków.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 50
Przepis na:

Puree pietruszkowe

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 spore pietruszki (korzeń)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 1-2 łyżki mleka lub wody
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 mały kawałek pora (biała część)

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki i pietruszki umyłem, obrałem i wrzuciłem do garnka z lekko osoloną wodą. Ugotowałem do miękkości dodając też por, jakoś w połowie gotowania.
  • Czosnek wcześniej przysmażyłem na odrobinie masła (lub oliwy) i razem z oliwą dodałem go do reszty odcedzonych składników już po ugotowaniu. Dodałem też trochę listków natki pietruszki, tak dla kolorytu.
  • Wziąłem w rękę blender i zapałem zabrałem się za zmiksowanie dokładne wszystkich składników.
  • Gdy masa wychodzi za gęsta, warto dodać ze 2 łyżki wody z gotowania warzyw lub mleka.
  • Doprawiłem do smaku (z solą ostrożnie, bo była w wodzie do gotowania), wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Posypałem oczywiście obficie pozostałą natką, każdą porcję.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…