Kosą po patelni Przepisy Obiad Puree pietruszkowe

Puree pietruszkowe

3 min. czytania
4
0
Nie, to nie są ziemniaki wymieszane z natką pietruszki. Puree pietruszkowe robi się z korzenia. Świetny i ostatnio bardzo modny, szczególnie w programach telewizyjnych, sposób na urozmaicenie obiadu. Idealnie pasują do np. kotletów z soczewicy. Ja dodatkowo dodaję trochę pora. Nadaje wyrazu, bo trochę to mdłe jest, bez jakiegoś akcentu. Szybko się przygotowuje, niewiele pracy dodatkowej w porównaniu ze zwykłym puree, więc warto się pokusić i zrobić małą zmianę na talerzu. Na pewno zaskoczysz tym gości, a i smak jest o wiele fajniejszy, niż zwykłych ziemniaków.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 50
Przepis na:

Puree pietruszkowe

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 spore pietruszki (korzeń)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 1-2 łyżki mleka lub wody
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 mały kawałek pora (biała część)

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki i pietruszki umyłem, obrałem i wrzuciłem do garnka z lekko osoloną wodą. Ugotowałem do miękkości dodając też por, jakoś w połowie gotowania.
  • Czosnek wcześniej przysmażyłem na odrobinie masła (lub oliwy) i razem z oliwą dodałem go do reszty odcedzonych składników już po ugotowaniu. Dodałem też trochę listków natki pietruszki, tak dla kolorytu.
  • Wziąłem w rękę blender i zapałem zabrałem się za zmiksowanie dokładne wszystkich składników.
  • Gdy masa wychodzi za gęsta, warto dodać ze 2 łyżki wody z gotowania warzyw lub mleka.
  • Doprawiłem do smaku (z solą ostrożnie, bo była w wodzie do gotowania), wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Posypałem oczywiście obficie pozostałą natką, każdą porcję.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

4
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Mostekwkuchni.pl
Gość

Brzmi smacznie! Ciekawe urozmaicenie każdego obiadu 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie zwykłego puree 🙂 Muszę koniecznie spróbować!

EfkaKonefka
Gość

Bardzo lubię takie kombinowane purre. pietruszka napewno podnosi walory smakowe ziemniaków. Pycha

miska
Gość
miska

pycha polecam


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …