Puree pietruszkowe

5 min. czytania
4
0
Nie, to nie są ziemniaki wymieszane z natką pietruszki. Puree pietruszkowe robi się z korzenia. Świetny i ostatnio bardzo modny, szczególnie w programach telewizyjnych, sposób na urozmaicenie obiadu. Idealnie pasują do np. kotletów z soczewicy. Ja dodatkowo dodaję trochę pora. Nadaje wyrazu, bo trochę to mdłe jest, bez jakiegoś akcentu. Szybko się przygotowuje, niewiele pracy dodatkowej w porównaniu ze zwykłym puree, więc warto się pokusić i zrobić małą zmianę na talerzu. Na pewno zaskoczysz tym gości, a i smak jest o wiele fajniejszy, niż zwykłych ziemniaków.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 50
Jak wykonać przepis na – Puree pietruszkowe
Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 2 spore pietruszki (korzeń)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 1-2 łyżki mleka lub wody
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 mały kawałek pora (biała część)
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki i pietruszki umyłem, obrałem i wrzuciłem do garnka z lekko osoloną wodą. Ugotowałem do miękkości dodając też por, jakoś w połowie gotowania.
  • Czosnek wcześniej przysmażyłem na odrobinie masła (lub oliwy) i razem z oliwą dodałem go do reszty odcedzonych składników już po ugotowaniu. Dodałem też trochę listków natki pietruszki, tak dla kolorytu.
  • Wziąłem w rękę blender i zapałem zabrałem się za zmiksowanie dokładne wszystkich składników.
  • Gdy masa wychodzi za gęsta, warto dodać ze 2 łyżki wody z gotowania warzyw lub mleka.
  • Doprawiłem do smaku (z solą ostrożnie, bo była w wodzie do gotowania), wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Posypałem oczywiście obficie pozostałą natką, każdą porcję.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puree pietruszkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Mostekwkuchni.pl
1 rok temu

Brzmi smacznie! Ciekawe urozmaicenie każdego obiadu 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie zwykłego puree 🙂 Muszę koniecznie spróbować!

EfkaKonefka
1 rok temu

Bardzo lubię takie kombinowane purre. pietruszka napewno podnosi walory smakowe ziemniaków. Pycha

miska
miska
1 rok temu

pycha polecam

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Schab pieczony w mleku

    Świetny i bardzo szybki sposób na przygotowanie własnej produkcji wędliny w domu. Schab pi…
  • Bruschetta – włoska przekąska

    Jak to zwykle bywa z kuchnią włoską, bruschetta to nic skomplikowanego. Proste składniki, …