Puree pietruszkowe

Kosą po patelni
Nie, to nie są ziemniaki wymieszane z natką pietruszki. Puree pietruszkowe robi się z korzenia. Świetny i ostatnio bardzo modny, szczególnie w programach telewizyjnych, sposób na urozmaicenie obiadu. Idealnie pasują do np. kotletów z soczewicy. Ja dodatkowo dodaję trochę pora. Nadaje wyrazu, bo trochę to mdłe jest, bez jakiegoś akcentu. Szybko się przygotowuje, niewiele pracy dodatkowej w porównaniu ze zwykłym puree, więc warto się pokusić i zrobić małą zmianę na talerzu. Na pewno zaskoczysz tym gości, a i smak jest o wiele fajniejszy, niż zwykłych ziemniaków.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
Kalorii na 100g 50
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Puree pietruszkowe

Potrzebne składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 spore pietruszki (korzeń)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 1-2 łyżki mleka lub wody
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 mały kawałek pora (biała część)

Sposób wykonania

  • Ziemniaki i pietruszki umyłem, obrałem i wrzuciłem do garnka z lekko osoloną wodą. Ugotowałem do miękkości dodając też por, jakoś w połowie gotowania.
  • Czosnek wcześniej przysmażyłem na odrobinie masła (lub oliwy) i razem z oliwą dodałem go do reszty odcedzonych składników już po ugotowaniu. Dodałem też trochę listków natki pietruszki, tak dla kolorytu.
  • Wziąłem w rękę blender i zapałem zabrałem się za zmiksowanie dokładne wszystkich składników.
  • Gdy masa wychodzi za gęsta, warto dodać ze 2 łyżki wody z gotowania warzyw lub mleka.
  • Doprawiłem do smaku (z solą ostrożnie, bo była w wodzie do gotowania), wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Posypałem oczywiście obficie pozostałą natką, każdą porcję.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puree pietruszkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Mostekwkuchni.pl

Brzmi smacznie! Ciekawe urozmaicenie każdego obiadu 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie zwykłego puree 🙂 Muszę koniecznie spróbować!

EfkaKonefka

Bardzo lubię takie kombinowane purre. pietruszka napewno podnosi walory smakowe ziemniaków. Pycha

miska

pycha polecam